12 Tips Om Vermoeidheidsklachten Te Voorkomen & Verhelpen

Vermoeidheidsklachten oplossen doe je zo

Je kent het gevoel wel, je hebt veel minder energie dan normaal en voelt je niet fit, waardoor alles je meer moeite kost.

Vermoeid zijn is op veel momenten heel vervelend en kan veel invloed hebben op je dag.

De meeste mensen hebben er af te toe last van, maar het kan ook zijn dat je echt langdurig vermoeid bent, waardoor je er in het dagelijks leven veel last van hebt. Soms is de reden waarom je zo moe bent heel duidelijk, maar vaak ook niet.

In dit artikel leer je verschillende oorzaken van vermoeidheid, tips en oplossingen om vermoeidheidsklachten te verhelpen.  Zo kom jij er  achter wat de mogelijke oorzaak is van je vermoeidheidsklachten en wat je eraan kunt doen!

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheidsklachten zijn klachten waarbij je door moeheid minder goed kunt functioneren.

Voorbeelden van vermoeidheidsklachten zijn:

 • Een futloos gevoel
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Vermoeide ogen en een bleke huid
 • Geheugenproblemen

Wanneer je vermoeid bent is het vaak lastig om je te concentreren, je kunt sneller geïrriteerd zijn of minder lekker in je vel zitten. Vaak heb je geen zin om iets te ondernemen vanwege je vermoeidheid.

Om deze redenen kunnen vermoeidheidsklachten je leven flink veranderen. De dingen waar je normaal zo van geniet lijken opeens teveel moeite te kosten.

Veel mensen veranderen hun dagelijkse activiteiten dan ook door hun vermoeidheidsklachten: ze stoppen met sporten, kunnen het niet meer opbrengen om met vrienden af te spreken en doen minder activiteiten die hen energie zouden kunnen geven.

Naast de bovengenoemde klachten hebben mensen die vermoeid zijn vaak ook nog lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijnklachten in je nek, schouders of rug.

Er is een belangrijk onderscheid tussen gewone vermoeidheid en chronische vermoeidheid (langdurige vermoeidheid). Soms ben je vermoeid door je drukke dagschema, kortdurende stress, weinig slapen, slecht slapen of andere redenen in je dagelijks leven.

Je hebt bijvoorbeeld een drukke week, of een paar nachten slecht geslapen omdat je baby ziek is. Deze klachten zijn verklaarbaar en vaak goed te verhelpen.

De tips uit dit artikel kunnen je in dit geval dan heel goed helpen om minder klachten te ervaren. Wanneer je kortdurende vermoeidheidsklachten hebt kun je aanpassingen doen in je levensstijl.

Het is in dit geval vooral heel belangrijk om een gezonde en bewuste levensstijl te hebben, waarin je goed naar je lichaam luistert als het aangeeft dat het moe is.

Soms ligt het probleem echter dieper en verminderen de vermoeidheidsklachten ondanks aanpassingen in je leven niet. De klachten kunnen namelijk ook voortkomen uit andere lichamelijke op psychische problemen, de vermoeidheid is dan een signaal dat er iets met je lichaam aan de hand is.

Bekijk de lijst met lichamelijke oorzaken van vermoeidheidsklachten. Vermoed je dat je één van deze lichamelijke problemen hebt? Dan kun je beter even langs de huisarts gaan. Hij of zij kan met behulp van bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek uitzoeken of je vermoeidheidsklachten een lichamelijke reden hebben.

Lichamelijke oorzaken van chronische vermoeidheidsklachten

Bloedarmoede

Bloedarmoede houdt in dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat deze bloedcellen niet goed werken. De hemoglobine in rode bloedcellen zorgt ervoor dat het bloed zuurstof door je lichaam vervoert.

Wanneer er een tekort is aan rode bloedcellen krijgt je lijf dus eigenlijk onvoldoende zuurstof en kun je je moe, slap of duizelig voelen.

Bloedarmoede kan veroorzaakt worden door ijzergebrek, bloedverlies, aandoeningen die de aanmaak van rode bloedcellen tegenwerken en een verhoogde afbraak van rode bloedcellen.

De behandeling die nodig is wanneer je bloedarmoede hebt is dan ook afhankelijk van de oorzaak. Je dokter kan je testen op bloedarmoede, de juiste oorzaak achterhalen en je de juiste behandeling voorschrijven.

Depressie

Een depressie gaat samen met allerlei lichamelijke problemen. Bekende klachten bij een depressie zijn hoofdpijn, een verminderde eetlust en vermoeidheid.

Wanneer je langere tijd vermoeid bent en daarbij ook andere kenmerken van een depressie hebt, is het mogelijk dat dit de oorzaak is van je vermoeidheid. Je kunt het beste je huisarts raadplegen, zodat hij of zij een inschatting van jouw situatie kan maken.

Schildklierproblemen

Je schildklier maakt bepaalde hormonen aan en heeft een belangrijke functie in je stofwisselingshuishouding. Een normaal werkende schildklier doet dit in het juiste tempo en de juiste hoeveelheid.

Het kan echter ook dat de schildklier te traag, of juist te snel werkt. Beide problemen kunnen voor vermoeidheid zorgen, maar vooral bij een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) hebben mensen vaak last van extreme vermoeidheid.

Lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek door je huisarts kunnen uitwijzen of jij hier last van hebt. In dat geval kunnen medicijnen van de arts je waarschijnlijk van je probleem en een groot deel van je vermoeidheid af helpen.

Diabetes

Het lichaam van iemand met diabetes heeft problemen de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dat komt omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Hierdoor worden de suikers in de cellen niet omgezet in energie, maar blijven ze in het bloed zitten. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit grote invloed op je energieleven heeft en een grote veroorzaker van vermoeidheid kan zijn.

Er zijn twee verschillende types diabetes: type 1 en type 2.

Wanneer je diabetes type 1 hebt is je lichaam helemaal niet in staat om insuline aan te maken. Patiënten met deze ziekte moeten insuline inspuiten.

Iemand met diabetes type 2 kan nog wel insuline aanmaken, maar maakt te weinig insuline aan, of het lichaam neemt het niet voldoende op vanuit het bloed.

Een verandering in levensstijl onder begeleiding van professionals kan mensen met diabetes type 2  voor een groot deel van hun vermoeidheidsklachten afhelpen.

Hartproblemen

 • Hartproblemen beginnen vaak met vage klachten, aanhoudende vermoeidheid is daar één van.
 • Andere klachten kunnen zijn:
 • Pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of tussen de schouderbladen
 • Kortademigheid
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Onrustig gevoel
 • Angst
 • Snelle ademhaling

 

Ben je langdurig snel moe en heb je misschien zelfs meerdere van deze klachten, dan kan het zo zijn dat er een probleem is met je hart. Vooral wanneer dingen die je vroeger makkelijk kon opeens heel moeizaam gaan, is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen beschadigd is. Mensen met MS kunnen hierdoor problemen krijgen met lopen, voelen of zien.

Het is erg moeilijk om een diagnose voor MS te stellen, deskundigen maken hierbij gebruik van bepaalde criteria en het uitsluiten van andere ziekten door het doen van een MRI scan.

MS is een ernstige, ongeneeslijke ziekte, waarbij door patiënten veel vermoeidheidsklachten worden ervaren. Patiënten kunnen echter wel geholpen worden met medicijnen die de kans op nieuwe aanvallen verminderd, zodat er minder snel kans is op invaliditeit.

In Nederland komt MS voor bij ongeveer 1 op de 1000 inwoners. Het komt vaker voor mij mannen dan bij vrouwen en begint voornamelijk tussen het 20e en 50e levensjaar.

Coeliakie

Iemand met Coeliakie heeft last van voedselintolerantie voor gluten. Gluten zitten onder andere in brood en graanproducten, maar komen in mindere mate ook in heel veel andere producten voor. Mensen met Coeliakie hebben naast vermoeidheid vaak ook last van diarree, bloedarmoede en een gebrek aan eetlust.

Via een bloedtest kan de huisarts achterhalen of je last hebt van deze intolerantie. Wanneer dit het geval is zul je grote aanpassingen in je dieet moeten doen en alle gluten uit je dieet moeten schrappen.

Maar Coeliakiepatiënten zullen zien dat dit een hele grote, positieve invloed op hun energie level heeft en dat de vermoeidheidklachten waarschijnlijk als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Chronische vermoeidheid

Meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking geeft aan regelmatig vermoeidheidsklachten te ervaren. Het gaat hierbij om mensen die meer dan een week achter elkaar vermoeidheidsklachten hebben.

Er zijn echter ook mensen die nog veel langere tijd achter elkaar veel vermoeidheidsklachten hebben en waarbij niet duidelijk wordt waar deze klachten vandaan komen.

Wanneer je meer dan een half jaar last hebt van onverklaarbare vermoeidheidsklachten wordt dit in de medische wereld gezien als een Chronisch Vermoeidheid Syndroom (ME/CVS).

In dit geval is door middel van bloedonderzoek en aanvullend onderzoek door de dokter uitgesloten dat er een medische oorzaak van de vermoeidheidsklachten is, en zijn de klachten aanhoudend maar onverklaarbaar.

Vermoeidheidsklachten en spierpijn

Pijn in je lijf gaat vaak samen met vermoeidheidsklachten. Veel mensen geven aan naast vermoeidheidsklachten ook spierpijn in bijvoorbeeld nek of rug te hebben. Spierpijn in combinatie met vermoeidheidsklachten duidt vaak op stressproblemen.

Heb jij last van onverklaarbare spierpijn en merk jij regelmatig dat het je veel energie kost om aan (hoge) verwachtingen te voldoen? Kom je niet toe aan leuke dingen waar je energie uit haalt en die belangrijk voor je zijn?

Grote kans dat de vermoeidheid en spierpijn er dan op wijzen dat je teveel stress in je leven hebt.

De tips uit dit artikel kunnen je dan misschien niet alleen van je vermoeidheidsklachten, maar ook van je spierpijn afhelpen.

Doe de vermoeidheidsklachten test

Wil je nagaan hoeveel last je eigenlijk hebt van vermoeidheidsklachten? Doe dan nu de test! Kijk hoeveel keer je met ja kunt antwoorden op de volgende vragen.

 • Voel je je al moe bij het wakker worden, zelfs wanneer je voldoende uren slaap hebt gehad?
 • Kom je moeilijk in slaap of lig je veel wakker tussendoor?
 • Ben je sinds je vermoeidheidsklachten ervaart ook aangekomen?
 • Voel je je regelmatig depressief?
 • Verlies je meer haar dan normaal?
 • Ben je afhankelijk geworden van de cafeïne in koffie, cola of energiedrankjes?
 • Snak je regelmatig naar snelle koolhydraten en suiker zoals koekjes en chocola?
 • Heb je problemen met je geheugen, helder denken of ben je vaak verstrooid?
 • Heb je last van verstoppingen of juist van diarree?
 • Voel je je vaak overweldigd, wanhopig of bang?
 • Moet je vaker plassen dan normaal?
 • Ben je vaker verkouden of heb je regelmatig last van een keelontsteking, en duurt het langer dan normaal voordat je hersteld bent?
 • Ga je snel trillen als je onder druk staat?
 • Heb je last van rugpijn zonder duidelijke oorzaak?
 • Voel je je fysiek beter op momenten dat er minder stress in je leven is, zoals tijdens een vakantie of na het oplossen van een stressvolle
 • situatie?
 • Voel je je overwerkt en krijg je onvoldoende steun?
 • Heb je veel emotionele stress gehad de afgelopen tijd, zoals bijvoorbeeld door een sterfgeval of een scheiding?
 • Loopt de relatie met je partner niet lekker?
 • Is er in je leven in het afgelopen jaar veel veranderd door een verhuizing, nieuwe baby, huwelijk, faillissement of ziekte?
 • Luister je onvoldoende naar je lichaam, ga je niet naar bed als je moe bent en drijf je jezelf tot uitputting?

Kun je deze vragen vaker dan 10 keer met ja beantwoorden?

Dan is de kans groot dat jouw vermoeidheidsklachten je leven flink beïnvloeden. Bekijk dan ten eerste goed de volgende tips en probeer een aantal dingen in je levensstijl te veranderen.

12 tips om vermoeidheidsklachten te voorkomen en verhelpen

Kleine aanpassingen in je leven kunnen grote veranderingen teweeg brengen en voor een hoop ontspanning zorgen.

Hier bespreken we 12 tips om je vermoeidheidsklachten te verhelpen.

Lees ze goed door en pas de eerste tips vandaag nog toe! Grote kans dat je binnen een paar dagen al een stuk minder vermoeid bent.

Tip 1: Eet gezond en gevarieerd

Je lichaam heeft bepaalde brandstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Eet je te weinig of krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen? Dan kan dit voor vermoeidheidsklachten zorgen.

Een gezond voedingspatroon (eventueel aangevuld met vitaminetabletten) is dus belangrijk. Eet voldoende eiwitten en koolhydraten en zorg voor gezonde tussendoortjes om je energie op peil te houden.

Tip 2: Drink voldoende water

Drink voldoende water. Door uitdroging kun je heel erg vermoeid raken. Je lichaam heeft op zijn minst 1.5 liter vocht per dag nodig, zorg dat je dit binnenkrijgt.

Neem altijd een flesje water mee, zodat je dit makkelijker vol kunt houden en schenk jezelf bij elke maaltijd een groot glas water in.

Tip 3: Stop met roken en matig alcohol

Zowel het drinken van alcohol als het roken van sigaretten hebben veel effect op je lichaam en op je slaapritme. Alcohol zorgt ervoor dat je minder diep en onrustiger slaapt.

Probeer het gebruik hiervan dan ook zoveel mogelijk te matigen, en drink vooral niks meer in de laatste twee uur voordat je naar bed gaat. Je zult zien dat je beter slaapt!

Tip 4: Beweeg meer

Je moet je er even toe zetten als je al vermoeid bent, maar als je eenmaal staat te sporten of aan het wandelen bent krijg je er meestal juist energie van.

Zorg dat je minstens 5 keer per week een half uur beweegt. Pak wat vaker de fiets, of wandel voor een kleine boodschap naar de supermarkt en laat die auto wat vaker staan.

Probeer daarnaast in je leven ruimte te maken voor een leuke sport om één of twee keer per week te beoefenen. Heb je al eens gedacht aan zwemmen, dansen, yoga of badminton?

Probeer iemand te vinden om samen te gaan sporten, dit zal je zeker motiveren om het vol te houden.

Tip 5: Slaap meer en beter

Hecht er waarde aan dat je voldoende uitrust ’s nachts. Zorg voor een vast nachtritme, waarbij je goed uitgerust wakker wordt. Ga op vaste tijden naar bed en sta ook op vaste tijden weer op

. Is in slaap vallen moeilijk voor je? Zorg ervoor dat je kamer goed donker is en verban laptops, telefoons en televisie uit je slaapkamer. Haal de prikkels voor het slapengaan weg.

Neem eventueel een warme douche of warm bad om helemaal ontspannen onder de wol te kruipen.

Tip 6: Stop stress op de werkvloer

Heb jij regelmatig te maken met niet haalbare deadlines, haal je te weinig plezier uit je werk en zorgt je werk voor veel zorgen? Dan heb je waarschijnlijk in meer of mindere mate last van stress. Grote kans dat je vermoeidheidsklachten hiermee te maken hebben.

Stress heeft namelijk een grote negatieve invloed op je, die zich onder andere kan uiten in vermoeidheidsklachten. Probeer stress op je werk dan ook zoveel mogelijk te minderen of kijk uit naar een andere baan.

Tip 7: Neem voldoende rust

Zorg dat je ook in je dag een aantal rustmomenten pakt, om even tot jezelf te komen. Neem korte pauzes waarin je de activiteiten van de dag even relativeert en bewust kiest om met de volgende activiteit aan de slag te gaan. Hiermee voorkom je dat je maar doorrent zonder bewust een doel voor ogen te hebben.

Tip 8: Doe iets aan je overgewicht

Ben je zwaarlijvig of heb je last van wat extra kilo’s vet rond de buikstreek? Dat kan van invloed zijn op je energiebalans. Overgewicht kan je lichamelijk erg vermoeien, doordat alledaagse dingen je meer energie kosten. Probeer door gezond te eten en meer te bewegen je overgewicht te beperken.

Tip 9: Begin met mediteren

Begin met meditatie oefeningen. Dit kan op een hele simpele manier, elke dag 10 minuutjes waarin je even je hersenen tijd geeft om tot rust te komen.

Veel mensen vinden het prettig om dit te doen net voor het slapen gaan: je maakt je hoofd leeg en ontspant je even helemaal.

Wanneer je het zelf moeilijk vindt om te mediteren kun je eventueel een meditatie app op je mobiele telefoon downloaden of een cursus volgen. Mediteren valt te leren en kan je helpen bewuster te leven.

Tip 10: Vermijd cafeïne

Veel mensen kunnen hun bed niet meer goed uitkomen zonder een kop koffie ’s ochtends. Maar van een gewenning en overdosis aan cafeïne word je juist moe. Probeer te minderen of te stoppen met koffie en drink in ieder geval geen koffie meer na 14.00 uur.

Misschien is het opstarten van je dag zonder koffie even wat moeilijker, maar waarschijnlijk voel je je aan het einde van de dag veel fitter!

Tip 11: Los relatieproblemen op

Wanneer er problemen in je privéleven zijn kan dit voor veel stress in je leven zorgen. Je blijft er over malen en hebt lat van onwelkome gedachten die je vermoeidheid alleen maar verergeren.

Denk dus eens na over de problemen die je ervaart en probeer ze op te lossen.

Tip 12: Zoek afleiding

Zoek voldoende afleiding om je vermoeidheidsklachten te verminderen. Iemand met last van vermoeidheidsklachten heeft vaak het meeste zin om zich op de bank of in bed op te krullen en daar zo lang mogelijk te blijven.

Af en toe kan dat best, maar op dit soort momenten is het eigenlijk beter om een rustige activiteit te ondernemen. Zoek een leuke hobby waarbij je met je handen werkt (breien, een muziekinstrument bespelen, mandala’s kleuren) en ontspan.

Met vermoeidheidsklachten naar de huisarts

Er zijn dus een heleboel dingen die je zelf kunt doen om te proberen je vermoeidheidsklachten te verminderen.

Vaak is het heel effectief om een deel van je dagritme om te gooien en jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. Maar zoals al eerder besproken kunnen er achter vermoeidheid ook andere lichamelijke ziektes schuil gaan.

Als je ondanks het uitproberen van enkele verbeteringen in je dag- en /of nachtritme toch langere tijd last blijft houden van vermoeidheidsklachten, is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan. Je huisarts kan je onderzoeken en achterhalen of een lichamelijk of psychisch probleem de oorzaak is van je klachten.

Wanneer je naast vermoeidheidsklachten ook last hebt van andere klachten is het verstandig al meteen naar de dokter te gaan.

Denk hierbij aan de volgende klachten:

 • Geen zin in eten
 • Ongewenst afvallen
 • Een hoest die maar niet over gaat
 • Depressiviteit
 • Pijn
 • Verwardheid
 • Sufheid

Ook wanneer je je gewoonweg zorgen maakt over je vermoeidheid is het altijd mogelijk om een afspraak bij je huisarts te maken en je zorgen te bespreken. Zorg dat je goed voorbereid naar je huisarts gaat.

Denk na over wanneer je vooral vermoeid bent en waar je dan last van hebt. Probeer ook voor jezelf duidelijk te hebben van welke overige klachten je nog meer last hebt en sinds wanneer.

Je dokter zal je waarschijnlijk veel vragen over je verschillende klachten stellen om een goed beeld te krijgen van je situatie. Door van tevoren een lijstje met je klachten te maken voorkom je dat je belangrijke dingen vergeet te noemen.

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!