14 Tips Om Stressbestendig Te Blijven Onder Druk en Spanning

De één is van nature meer stressbestendig dan de ander. Maar als jij dit niet bent, hoeft dat niet te betekenen dat je als stresskip door het leven hoeft te gaan.

Er zijn namelijk genoeg effectieve manieren om stressbestendigheid te ontwikkelen. Hier volgen 14 tips waarmee ook jij op een gezonde manier om kunt gaan met dagelijkse stress.

Wat is stressbehendigheid?

Stressbestendigheid is wanneer je in stressvolle situaties rustig kunt blijven en nog steeds optimaal kunt presteren.

Vaak worden onze acties door onze emoties beïnvloed. Stel, je krijgt voor de vierde keer te horen dat een cliënt jullie diner afspraak wil verzetten.

Jij hebt de dagen van tevoren je grondig voorbereid, je hebt inkopen gedaan en je keek uit naar de afspraak.

Waarschijnlijk voel je irritatie of zelfs boosheid opkomen, waardoor je zin hebt om de cliënt te vertellen dat je er geen zin meer in hebt.

Stressbestendigheid is wanneer je deze emotie niet je gedrag laat bepalen. In plaats daarvan adem je rustig door en stel je de klant gewoon een nieuwe datum voor.

Waarom is stressbestendigheid belangrijk?

Het leven van de meeste mensen in de westerse wereld is behoorlijk stressvol.

Een veeleisende carrière, een gezin, files, dure hypotheken en hoogoplopende schulden zorgen bij veel mensen voor een constante aanwezigheid van stress.

Bij chronische stress komt je lichaam echter in een ‘survival’ stand. Dit staat ook wel bekend als je ‘fight or flight’ modus, waarbij je lichaam altijd paraat staat om te vluchten of om aan te vallen. Dit stamt nog uit de tijd dat we in grotten leefden.

Maar omdat je lichaam denkt dat je in gevaar bent, maak je het ‘stress hormoon’ cortisol aan, waardoor je sneller kunt reageren.

Cortisol is niet per se slecht, want zonder cortisol wordt je lethargisch. Cortisol stimuleert de eetlust, en vergroot je energie en je doorzettingsvermogen.

Maar bij een constante aanwezigheid van stress, maakt je lichaam te veel cortisol aan, waardoor het uiteindelijk uitgeput raakt. Je wordt dan ziek of ontwikkelt psychische problemen.

Als je na een stressvolle situatie jezelf geen tijd geeft om te herstellen, dan kan het effect van stress op je brein zich ophopen en kan de volgende stressvolle situatie zelfs erger worden.

Onderzoek laat zien dat wanneer stress langdurig aanhoudt, het zenuwbeschadiging veroorzaakt in de pre-frontale cortex. Deze schade kan al beginnen na één stressvolle week.

Chronische stress is gerelateerd aan gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziektes, gewichtstoename, darmproblemen, slaapproblemen, angststoornissen en depressies.

Daarom is het belangrijk om stressbestendigheid te ontwikkelen.

Hoe meer je in staat bent om stress te tolereren en te herstellen van stress, hoe beter je beschermd bent tegen de opbouw van stress in je lichaam en hoe beter je een volgende stressvolle situatie kunt handelen.

Stressbestendig zijn in stressvolle situaties

Of je nu een CEO bent, een brandweerman of een huismoeder, je vermogen om kalm te blijven in een stressvolle situatie maakt het verschil uit tussen succes en falen.

Wat zijn nu stressvolle situaties? Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Wanneer je op het laatste moment krijgt te horen dat je een presentatie moet geven
 • Wanneer je je moet haasten om je vlucht te halen
 • Wanneer je al een halfuur aan het wachten bent op de klantenservice
 • Wanneer je per ongeluk een fout maakt op werk
 • Wanneer iemand een opmerking maakt die een gevoelige snaar bij je raakt
 • Wanneer je laptop crasht en je al je werk verliest
 • Wanneer je een foto van je ex online ziet met zijn of haar nieuwe partner
 • Wanneer je vaststaat in de file op weg naar werk
 • Wanneer je kind ziek is en je geen oppas kunt regelen

Als je het aan je emoties over zou laten, zou je waarschijnlijk in dergelijke situaties over de kook raken of tenminste ietwat gepikeerd zijn.

En wanneer je écht boos of gestrest bent, kun je schreeuwen of huilen, wat fijn voelt om die emotie eruit te laten. Maar hier voel je je naderhand waarschijnlijk nog slechter door.

Je kunt je zelfs schuldig voelen omdat je je zo hebt laten gaan. Zeker wanneer dit gebeurt op werk.

Het is dus beter om met dit soort situaties om te leren gaan en kalm te blijven. Wanneer je brein kalm is en licht actief (dus niet te gestrest, maar ook niet te kalm), werkt je brein het best.

Herken de symptomen van stress

Om rustig te kunnen blijven en je bewust te worden van je emoties, is het belangrijk dat je de symptomen van stress herkent.

Zo heeft Miren in het verleden wel eens last gehad van paniekaanvallen. Ze vertelt:

“Toen ik begin 20 was, had ik regelmatig last van paniekaanvallen wanneer ik in een stressvolle situatie zat. Paniekaanvallen zijn verschrikkelijke momenten waarin je lichaam en je hoofd even helemaal niets kunnen doen, behalve een gevoel van angst ervaren.”

“Voordat ik een presentatie moest geven op school bijvoorbeeld, had ik al last van paniek en slaapproblemen. Op de dag zelf ontbrak het me vaak aan eetlust, en een aantal minuten voor de presentatie brak het zweet me uit.”

“Dit heeft een aantal jaren geduurd, totdat ik begon met yoga en meditatie oefeningen. Toen pas heb ik ontdekt hoe mijn lichaam en mijn brein aanvoelen in een staat van ontspanning.”

“Doordat ik daar nu bewuster van ben geworden, kan ik het voorkomen door in stressvolle situaties of stressvolle periodes op werk beter voor mezelf te zorgen. Ik ga op tijd naar bed en gebruik zo weinig mogelijk stimulerende middelen.”

“Dit maakt echt een gigantisch verschil uit, waardoor ik veel stressbestendiger ben geworden.”

Iedereen is anders en er zijn verschillende redenen waarom mensen gestrest raken. Wees je dus bewust van wat de stress triggers zijn in jouw leven.

Wat de één stress geeft, hoeft niet stressvol te zijn voor de ander, en iedereen reageert anders op stress.

Een aantal stress symptomen die je misschien herkent, zijn de volgende:

Lichamelijke symptomen:

 • Zweten/transpireren
 • Gespannen spieren (vooral die bij je nek, je schouders en je buik)
 • Ademen vanuit je borst, niet je buik
 • Afwisselend versnelde hartslag
 • Koude voeten en handen
 • Hoofdpijn
 • Droge mond

Emotionele symptomen:

 • Minder goed kunnen nadenken
 • Stemmingswisselingen
 • Snel ontvlambaar zijn
 • Angstig zijn of paniekaanvallen
 • Huilbuien 
 • Minder efficiënt geheugen / black-outs

De beste manier om stressbestendigheid op te bouwen is door te herkennen wat jou stress geeft en door aandacht te schenken aan je lichaam.

Is het de werkdruk? Zijn het je relatieproblemen? Zijn het grote veranderingen in je leven? Ben je verhuisd of ben je iemand verloren?

In al deze situaties, is het belangrijk om goed naar jezelf te kijken.

Als je goed voor jezelf zorgt, dan verminder je de negatieve effecten van stress op jouw gezondheid.

Stressbestendig zijn met 14 tips

Maar hoe zorg je nu goed voor jezelf? Natuurlijk varieert dat per persoon en moet je doen wat voor jou het best voelt.

Hier volgen 14 tips die je kunt uitproberen.

Tip 1: Wees niet bang voor stress

Stress hoeft niet slecht te zijn. Een bepaalde hoeveelheid stress is zelfs goed voor je. Het houdt je alert en actief.

Als je je druk maakt over stress, verergert dat de stress alleen maar.

Als je denkt dat je snelle hartslag of je zweterige handpalmen een slecht teken is - en daarom iets om gestrest over te raken - is het waarschijnlijker dat je lichaam een grotere stressreactie heeft dan anders.

Sterker nog, het is gebleken dat mensen die denken dat stress slecht voor ze is, meer problemen met stress ervaren dan mensen die dat niet denken. Terwijl ze onder dezelfde stressdruk stonden!

Maar als je denkt dat een stress symptoom een natuurlijke of zelfs behulpzame reactie is, dan verdwijnt die reactie vanzelf.

En als je gelooft dat je altijd iets kunt doen aan wat er op jouw pad komt, dan ben je beter bestendig tegen stress wanneer het eenmaal zover is.

Bovendien kan stress ook een vriendelijk teken zijn van je lichaam om aan te geven dat je het iets rustiger aan moet doen, of iets moet veranderen in je leven.

Tip 2: Dubbelcheck je principes, normen en waarden

Een oorzaak van interne stress is wanneer je iets doet wat tegen je waarden in gaat of niet in lijn is met wat je wilt.

Als je je niet goed voelt over wat je doet, kun je zelfs in een relatief ontspannen situatie gestrest raken.

Daartegenover kun je in een stressvolle situatie beter omgaan met stress wanneer je waarde hecht aan wat je doet.

Stel je werkt voor een bedrijf waar je het eigenlijk helemaal niet eens mee bent. Misschien vind je je collega’s niet leuk of heb je totaal geen affiniteit met hun producten. Dan is het kleinste beetje stress al genoeg om je over de kook doen laten lopen.

Maar stel je hebt je eigen bedrijf, waarbij je iets doet met je passie, dan kun je ineens zonder problemen tien keer meer stress aan.

Zoek uit waar je waarde aan hecht als je meer stressbestendigheid wilt opbouwen en laat vallen waar je geen waarde aan hecht.

Tip 3: Slaap voldoende

Slaap is essentieel om goed te kunnen functioneren en stressbestendigheid op te bouwen. Zorg dus dat je voldoende slaap krijgt.

Hier zijn wat tips om aan genoeg slaap te komen:

 • Gebruik vanaf de middag geen stimulerende middelen zoals koffie, chocolade of alcohol. Ook al kan één glaasje alcohol je wel makkelijker in slaap laten komen, meerdere zijn sowieso geen goed idee. Alcohol verstoort namelijk je diepe slaap, ofwel je remslaap. En die heb je juist nodig om je lichaam en geest te herstellen.
 • Neem een warme douche. Een warme douche of warm bad helpt je te ontspannen waardoor je makkelijker in slaap komt.
 • Doe een power napje. Het verfrist je hersenen en is een goede manier om een korte nacht te compenseren. Let op dat je niet langer dan 30 minuten slaapt anders kom je in een diepe slaap terecht, waardoor je sloom wakker wordt. Het beste moment is in het begin van de middag of na de lunch.
 • Bepaal of je een avond- of een ochtendmens bent. Sommige mensen zijn ’s avonds actiever dan ’s ochtends. Houd je wel aan het ritme hiervan.

Tip 4: Eet gezond

Voeding speelt een enorm grote rol in je gezondheid én je stressbestendigheid. Van slechte voeding raakt je lichaam alleen maar meer uitgeput.

Zorg dus dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en denk hierbij met name aan vitamine C,D, magnesium en omega 3 vetzuren (visolie).

Er zijn ook bepaalde rustgevende voedingsmiddelen die je kunt toevoegen aan je dieet:

 • Groentesoep
 • (Bleek)selderij
 • Havermout (suikervrij)
 • Bananen
 • Noten en zaden
 • Kamillethee
 • Kalkoen
 • Aardappelen

Tip 5: Werk met een takenlijst

Bepaal welke taken prioriteit hebben en doe die als eerst. Vaak vallen de taken die minder prioriteit hebben later vanzelf weg.

Schrijf alle gedachtes die je in je hoofd hebt op. Je zult merken dat je daardoor direct al rust krijgt.

Kijk wat een realistische deadline is voor je taken en wees eerlijk naar jezelf.

Tip 6: Doe één ding tegelijk

Maar al te vaak is de oorzaak van stress dat we te veel dingen tegelijkertijd willen doen.

Bovendien worden we veel te makkelijk afgeleid door social media. Dit schrokt onze tijd op, waardoor je ineens je halve dag kwijt bent.

Zet een timer van 25 minuten, en doe in die tijd slechts één taak.

Dit blijkt de meest optimale tijd om je te kunnen concentreren. Wanneer de timer afgaat, neem dan even 5 minuten pauze en begin opnieuw, totdat je je taak af hebt.

Verslaafd aan Facebook?

Lees dan eens dit artikel om je account definitief van Facebook te verwijderen.

Tip 7: Durf nee te zeggen

Nee is een krachtig woord. Hiermee geef je jezelf de toestemming om tijd voor jezelf te nemen en je eigen dingen te doen.

Veel mensen durven geen nee te zeggen omdat ze bang zijn om anderen teleur te stellen, of zichzelf tekort te doen.

Helaas kun je niet overal tegelijk zijn. Maak keuzes en wees niet bang om nee te zeggen. Je hebt er recht op!

Tip 8: Neem tijd voor jezelf

Ontspanning is essentieel voor je lichaam om zich te herstellen. Bovendien vergroot je je creativiteit als je regelmatig ontspant, waardoor je productiever wordt!

Zoek dus uit waar jij bij ontspant en neem letterlijk de tijd voor jezelf.

Wat vind je leuk om te doen? Koken? Gamen? Tuinieren? Een boek lezen?

Wat het ook is, plan het in je misschien al overvolle agenda. Je zult merken dat je daardoor veel beter in staat bent om met stressvolle situaties om te gaan.

Tip 9: Doe aan mindfulness

Mindfulness is dé manier om stressbestendigheid op te bouwen.

Wat is mindfulness precies?

Simpel gezegd is mindfulness het vermogen om volledig aanwezig te zijn in het moment.

Zonder jezelf te laten afleiden door gedachten, zonder jezelf te verliezen in gedachten aan het verleden of de toekomst.

Wat gebeurt er als je deze ervaringen gaat opmerken?

Wanneer je merkt wat er rondom je heen gebeurt, kun je beter focussen, en die aandacht voor je eigen zintuigen zal je helpen om op verschillende gebieden van je leven te verbeteren.

Het kan je helpen op allerlei gebieden, zoals sport, school of muziek.

We doen het altijd beter als we in staat zijn aandacht te schenken aan wat we doen, toch?

Maar er is nog meer!

Wanneer je merkt wat er om je heen gebeurt, kan het je helpen te kalmeren als je verdrietig, boos of gefrustreerd bent. Mindfulness helpt je om met moeilijke emoties om te gaan en mindfulness kan je gelukkig maken en je goed laten voelen.

Wil je het uitproberen? Lees dan mijn uitgebreide artikel 'Wat is Mindfulness?

Tip 10: Beweeg voldoende

Beweging is essentieel om uit je hoofd te komen en verbinding te maken met je lichaam. Dit is belangrijk om te leren omgaan met stress en stressbestendigheid te ontwikkelen.

Je lichaam maakt endorfine aan en maakt serotonine vrij wanneer je beweegt. Dit wordt ook wel je ‘gelukshormoon’ genoemd, wat je in een blijere stemming brengt.

Beweeg minstens 30 minuten per dag om je goed te voelen. Je hoeft je hiervoor echt niet in het zweet te werken. Een rondje lopen of met de hond uit kan al voldoende zijn.

Tip 11: Seks als ontspanning

Je kunt seks als vorm van ontspanning zien.

Al werkt het bij sommige mensen zo dat ze eerst ontspannen moeten zijn voordat ze seks kunnen hebben. Maar het werkt natuurlijk ook andersom.

Tijdens seks maakt je lichaam oxytocine aan, wat ook wel het ‘knuffelhormoon’ wordt genoemd. Dit heeft een kalmerende werking en geeft je een gelukzalig gevoel.

Tip 12: Besteed tijd in de natuur

De kracht van de natuur mag niet onderschat worden. Het bos of zelfs een park heeft al een  ontspannende werking op ons brein.

Het is bovendien bewezen dat mensen sneller herstellen wanneer ze naar iets groens kijken. Dit kunnen zelfs de planten in huis zijn.

Woon je dichtbij het strand? De zee heeft een kalmerende werking op je hersenen. Dus als je je gestrest voelt, maak dan een flinke wandeling over het strand en bouw zo je stressbestendigheid op.

Een sabbatical nemen kan ook goed zijn om tot jezelf te komen en de natuur te ontdekken.

Tip 13: Breng tijd door met familie en vrienden

Vrienden en familie zorgen voor een gevoel van verbinding en ontspanning. Bovendien wordt het aangeraden om met je familie en vrienden te praten over wat je dwarszit in periodes van stress.

Het belangrijkste om stressbestendigheid op te bouwen is door je emoties niet op te kroppen, maar er rustig over te praten met mensen die je vertrouwt.

Tip 14: Lach en relativeer het leven

“Ik lachte gisteren…

Ik lach vandaag…

En ik lach morgen…

Waarom?

Omdat het leven veel te kort is om jezelf gek te maken over dingen die het niet waard zijn.” (Citaat: Sef)

Wanneer het leven moeilijk of lastig wordt, is het beste wat we kunnen doen om een stap terug te doen en de dingen in het juiste perspectief te plaatsen.

Je wilt niet steeds gefocust raken op wat er mis gaat in het moment of het zal voelen alsof je hele wereld neerstort wanneer er iets moeilijks gebeurt.

Kijken naar elke moeilijke tijd die je doormaakt als een leerervaring en probeer hard je best te doen om die lessen te herkennen. Op die manier blijf je gefocust op de positieve kanten van elke uitdaging die je tegenkomt.

Wat ook helpt - hoe gek het ook klinkt - is om de humor in slechte situaties te leren herkennen en te lachen om dingen!

Als je iets vindt om te kunnen lachen, zul je je onmiddellijk wat beter voelen. Je relativeert het leven.

 Lachen is echt het beste medicijn en het is een geweldige manier om het leven in perspectief te houden.

Probeer ten slotte van goed humeur te zijn. Geniet van het moment. Glimlach! Tel de zegeningen die je hebt in je leven en wees dankbaar voor alles wat je wél hebt.

Houd het leven in perspectief en onthoud dat LEVEN GOED is!

Hoe bouw jij stressbestendigheid op? Laat het weten in de comments, we horen graag van je!

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!