Huidklachten Door Stress? Oorzaken, Symptomen + 14 Tips

Langdurige stress heeft niet alleen negatieve invloed op hoe je je voelt, het kan ook je huid aantasten.

Stress kan je hele lichaam beïnvloeden, inclusief je haren, nagels en huid.

Omdat stress je leven flink kan beïnvloeden, is het belangrijk om de oorzaken van huidklachten door stress te achterhalen.

In dit artikel geef ik je verschillende symptomen en geef ik je 14 tips om van je huidklachten door stress af te komen.

Doel van dit artikel: ik ga je uitleggen wat de oorzaken van huidproblemen door stress kunnen zijn. Daarnaast benoem ik lichamelijke klachten die door stress kunnen ontstaan. Ten slotte geef ik je maar liefst 14 tips waarmee je de huisproblemen kunt oplossen.

Oorzaken van huidproblemen door stress

Iedereen heeft wel eens last van stress. Maar welke impact heeft stress op onze huid?

Te veel stress heeft een negatief effect op onze gezondheid en dus ook op de conditie van onze huid.

Als de stress weken- of maandenlang aanhoudt, verzwakt ons immuunsysteem waardoor we meer vatbaar worden voor ziektes.

Vitamines en mineralen worden namelijk minder goed opgenomen door het lichaam in stressvolle situaties.

Mensen die vaak stress ervaren, hebben ook vaker dermatologische problemen.

Artsen spreken soms van stress-eczeem bij mensen die uitbraken van eczeem krijgen in periodes waarin ze zich angstig of gestrest voelen.

Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat er een duidelijk verband is tussen ernstige huidklachten en stress.

Wetenschappelijk Bewezen: Uit een onderzoek van de Temple University bleek dat stress huidklachten veroorzaakt of verergert. 5000 studenten van deze universiteit vulden een enquête in waarin vragen werden gesteld over huidproblemen en stress.

Uit dit onderzoek bleek dat de studenten met een hoog stressniveau vaker huidproblemen hadden zoals vette of schilferige plekken op het hoofd, jeuk en overmatig zweten.

Daarnaast hadden zij ook meer last van ernstige huidklachten zoals psoriasis en beten zij vaker op hun nagels.

Ons lichaam produceert het hormoon cortisol dat verantwoordelijk is voor de typische gevoelens die gepaard gaan met stress.

Dit hormoon helpt ons lichaam te reageren op bedreigende situaties waardoor we overschakelen naar een vecht- of vluchtmodus.

Cortisol zorgt ervoor dat we minder gevoelig zijn voor pijn en dat ons immuunsysteem tijdelijk afgezwakt wordt.

In bedreigende situaties komt het dus goed van pas, maar het probleem is dat we in onze huidige maatschappij voortdurend in de stress-modus blijven vastzitten.

Hierdoor krijgen we constant verhoogde cortisolwaarden in ons bloed met als gevolg schadelijke effecten op onze gezondheid.

Negen op de tien dermatologen hebben vastgesteld dat stressvolle tijden zoals de economische crisis ook onze huid aantast.

De verhoogde stress leidt tot een stijging van dermatologische problemen zoals eczeem, psoriasis en andere ernstige huidklachten.

Wetenschappelijk onderzocht: Na een rondvraag van zo’n 105 dermatologen bleek dat er bij 41 procent een merkbare stijging was van het aantal huidaandoeningen.

Mensen met dermatologische problemen hebben vaak ook last van psychologische en emotionele problemen.

Dit bleek uit een rondvraag bij 729 huidpatiënten. Ze voelen zich vaak onzeker en gaan sociale contacten daarom liever uit de weg.


Lichamelijke klachten van stress

Huidproblemen door stress

Het constante stressgevoel onderdrukt ons immuunsysteem waardoor we veel gemakkelijker ontstekingen oplopen. Daardoor is huiduitslag door stress niet ongewoon. 

Door de aanmaak van cortisol gaat ons lichaam meer vet (talg) produceren wat voor puistjes kan zorgen. Daarnaast kunnen ook je pigmentcellen actiever worden wat kan leiden tot pigmentvlekken.

Hormoonschommelingen maken huidproblemen moeilijker te genezen.

Als je gestrest bent, ga je vaak ook bleker zien. Dit komt door de gebrekkige doorbloeding in de huid en het teveel aan afvalstoffen. De huid gaat er dan futloos en vaal uitzien.

Stress kan ook een trigger zijn en huidproblemen zoals psoriasis, eczeem en rosacea verergeren. Het lichaam maakt bij stress extra veel witte bloedcellen aan die een uitbraak kunnen verergeren.

Als je al een gevoelige huid hebt in combinatie met slecht slapen zal je door stress een hogere kans hebben op huidproblemen.

Huidirritaties zijn erg vervelend en kunnen zich op vele manieren uiten.Crèmes en medicijnen helpen vaak niet of slechts tijdelijk.

Als je van je huidproblemen die door stress worden veroorzaakt wilt genezen, zul je de oorzaak van de stress moeten aanpakken.


Gordelroos door stress

Gordelroos is een pijnlijke huidaandoening die meestal begint met jeuk of een branderig gevoel.

Als het erger wordt, kan het voor een stekende pijn zorgen.

Als de gordelroos zich voordoet op de huid van het voorhoofd, kan je vaak hevige hoofdpijn krijgen alvorens er iets aan je huid te zien is.

Door gordelroos kan je huid rood worden en er kunnen ook blaasjes ontstaan die met vocht gevuld worden.

Gordelroos wordt in eerste instantie veroorzaakt door een heractivatie van het waterpokkenvirus. Dit virus krijg je meestal in je kindertijd.

Na de infectie blijft een deel van het virus achter in het lichaam. In de meeste gevallen blijft het virus levenslang in het lichaam zonder problemen te veroorzaken.

In andere gevallen kan het waterpokkenvirus terug wakker worden en zich verspreiden naar de huid en gordelroos veroorzaken.

Dit gebeurt vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem zoals ouderen of zieken, maar ook bij mensen die onder grote druk staan.

Meer weten? Bekijk dan dit artikel over gordelroos en vermoeidheid


Haaruitval door stress

Ernstige stress en chronische stress kunnen haaruitval veroorzaken. Stress verhoogt de adrenaline in het lichaam en daardoor kan haaruitval optreden.

Normaal gezien wordt adrenaline gemakkelijk afgebroken in het lichaam.

In de hoofdhuid wordt adrenaline minder goed afgebroken en wanneer adrenaline in aanraking komt met talgklieren in de hoofdhuid, wordt er melkzuur geproduceerd.

Dit is slecht voor de hoofdhuid en dus ook voor de haargroei.

Melkzuur kan de haarwortels beschadigen waardoor het haar fijn en poreus wordt en uiteindelijk kan uitvallen.

Haaruitval door stress vindt meestal verspreid over het hoofd plaats.

Zo kunnen er kale plekken ontstaan en het haar kan ook merkbaar dunner worden. Volledige haaruitval is eerder zeldzaam.

Stress kan er ook voor zorgen dat de erfelijke haaruitval verergerd wordt. Haaruitval door stress komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen.

Een hoofdhuidmassage kan helpen om de doorbloeding te verbeteren. Daarnaast moet het melkzuur verwijderd worden door speciale lotions en shampoos te gebruiken.


Jeuk door stress

Jeuk komt dagelijks bij iedereen voor. Meestal is dit heel onschuldig en verdwijnt de jeuk ook weer heel snel.

Toch zijn er ook vormen van jeuk waarbij krabben niet de oplossing is.

Stress kan heel wat lichamelijke klachten veroorzaken. Mensen die stress ervaren krijgen soms ook last van jeuk.

Het kan echter ook zijn dat mensen met veel stress, veel gaan krabben zonder dat ze echt jeuk hebben. In dit geval is het meer een gewoonte geworden of een nerveuze tik.

Mensen die veel stress hebben, bouwen veel spanning op in hun lichaam. Schrik dus niet als je maag en darmklachten door stress krijgt.

Deze spanning zorgt ervoor dat je in een voortdurende staat van paraatheid bent. Je lichaam gaat dan extremer reageren dan normaal.

Hierdoor kunnen normale jeukirritaties verergeren waardoor je gaat krabben. En door te krabben verhoog je het gevoel van jeuk alleen maar.

Op die manier beland je in een vicieuze cirkel waar je nog moeilijk uit kan raken.

Krabben is een schijnoplossing en helpt alleen op korte termijn. De jeuk komt daarna weer snel terug en zelfs intenser dan daarvoor. Dit komt omdat de huid beschadigd wordt door het krabben.

Het is misschien niet gemakkelijk, maar probeer vooral niet te krabben, zo gaat de jeuk sneller weg.

De huid verkoelen met een koude douche of ijsblokjes kan helpen om de jeuk te verminderen. Je kunt jeukende plekken eventueel ook behandelen met een speciale zalf.


Netelroos en stress

Netelroos is een huidaandoening waarbij de huid vol knobbeltjes of rode plekken komt te staan.

Net alsof je door brandnetels hebt gelopen. Netelroos is een huidaandoening die erg veel voorkomt.

Maar liefst 20% van de mensen krijg er vroeg of laat mee te maken. Mensen met netelroos krijgen last van uitslag met rode of witte vlekjes en jeuk.

Deze huidirritatie wordt veroorzaakt door de stof histamine. Dit is een stof die ontstekingen stimuleert. Histamine wordt geproduceerd door de immuuncellen van de huid.

Netelroos wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een allergische reactie op een insectenbeet, schimmel, pollen of voedsel.

Maar ook factoren zoals stress kunnen netelroos uitlokken.

Om te achterhalen wat de oorzaak precies is kan het nuttig zijn om een bloedtest of huidtest te laten uitvoeren.

Als er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden, is de kans groot dat de netelroos door stress veroorzaakt wordt.

In dit geval is het belangrijk om de stress aan te pakken en te verminderen.

Netelroos kan verzacht worden door speciale lotions of crèmes of door geneesmiddelen die je oraal kan innemen.


Rode vlekken op huid door stress

Rode vlekken op de huid kunnen ontstaan door stress.

Mensen die bijvoorbeeld een presentatie moeten geven of een grote groep mensen te woord moeten staan, kunnen rode vlekken krijgen.

Dit komt doordat ze zenuwachtig zijn in bepaalde sociale situaties.

De rode vlekken komen vooral tevoorschijn op het gezicht en de hals. Ze kunnen echter ook op de borst, buik, handen, armen of benen verschijnen. Doordat je je ervoor schaamt, gaat het probleem alleen maar verergeren.

De rode vlekken verdwijnen meestal na een tijdje weer vanzelf. Maar bij de minste opschudding komen ze weer tevoorschijn.

Hormonen zoals cortisol en histamine veroorzaken huiduitslag en rode vlekken. Rode vlekken kun je moeilijk verbergen.

Het is dan ook belangrijk om de oorzaak van de stress aan te pakken.

Voldoende zuiver water drinken en pure voeding eten zonder kunstmatige toevoegingen kunnen helpen.

Je huid kun je verzorgen met kalmerende lotions met aloë vera of kamille. Dit zijn stoffen die een verzachtende werking hebben.

Er zijn ook heel wat medicijnen en crèmes om je huid te verzorgen, maar dit zijn allemaal slechts tijdelijke oplossingen. Want de vlekken komen immers weer terug van zodra je weer stress ervaart.

Investeer dus in manieren om de stress te verminderen. Dit betekent meestal dat je iets aan jouw leefwijze moet veranderen.

Als je meer tot rust komt, zullen ook de symptomen van stress zoals rode vlekken vanzelf verdwijnen.


Eczeem door stress

Stress is een belangrijke oorzaak van eczeem en het kan eczeem ook verergeren.

Daarnaast zal je in periodes van stress vaak ook moeilijker slapen. En mensen met een gevoelige huid weten maar al te goed dat voldoende nachtrust essentieel is voor de huid.

Bij eczeem is de oppervlakte van de huid ontstoken. Dit kan ontstaan door een allergische reactie en in tijden van stress kunnen de huidklachten verergeren. Eczeem veroorzaakt hevige jeuk en rode uitslag.

Vaak speelt ook erfelijkheid een rol.

Mensen met eczeem hebben meestal ook een heel erg droge huid. Dit komt doordat de huid vocht verliest. Eczeem kan in sommige periodes opflakkeren en daarna weer een tijd wegblijven.

Mensen met eczeem gaan vaak krabben en kunnen dit soms moeilijk onder controle krijgen.

In periodes dat de stress hoog oploopt, zal de frequentie van het krabben nog meer gaan verhogen en dit maakt de eczeem alleen maar erger.

Stress verstoort de barrièrefunctie van de huid waardoor de huid vatbaarder wordt voor allerhande bacteriën en infecties. Door de stress heb je een verminderde weerstand en hierdoor kan eczeem ontstaan.


Huidveroudering door stress

Door langdurige stress gaat je huid sneller verouderen.

Chronische stress veroorzaakt meer vrije radicalen die de genetische informatie van de cellen aantasten. Hierdoor gaat je huid vroegtijdig tekenen van veroudering vertonen.

De huid gaat bijvoorbeeld sneller verslappen en rimpels vormen. Je kan verschillende soorten crèmes smeren om huidveroudering tegen te gaan, maar het beste is om zoveel mogelijk stress te voorkomen.

Dit is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren zoals gebeurtenissen op het werk of in je privéleven.


Droge en doffe huid door stress

Een droge en doffe huid kan ook door stress veroorzaakt worden. Door stress wordt de celvernieuwing van de huid vertraagt waardoor die doffer gaat ogen.

Daarnaast vindt er ook nog een afname plaats van ceramiden. Dit zijn stoffen die de huid voldoende vet en gehydrateerd houden.

Niet alleen de huid van je gezicht kan droog worden, maar ook de huid van je hele lichaam. Een droge huid kan gaan schilferen, rode vlekken en irritaties vertonen en gaan jeuken.


Tips om huidproblemen door stress om te keren

Voel je je regelmatig gestrest en denk je dat je huidproblemen veroorzaakt worden of verergeren door stress? Dan dien je de oorzaak van de stress aan te pakken.

Sommige oorzaken zijn moeilijk weg te nemen, zoals een stressvolle job, maar toch is het belangrijk om je af te vragen of je de stress niet kan verminderen.

Er zijn heel wat technieken en tips die je zelf kan toepassen om je lichaam te ontspannen.

Tip 1: Eet gezond

Eet geen industrieel bewerkt voedsel en blijf af van snelle koolhydraten, suikers, etc. Snelle koolhydraten lijken een goed idee als je gestrest bent. Ze geven immers meteen energie.

Suiker geeft je ongeveer 20 minuten energie en vervolgens is je lichaam 3 uur bezig om de negatieve effecten van de suiker te verwerken. Nog een nadeel is de dip in je bloedsuikerspiegel die volgt.

Kies voor gezonde vetten en vermijd slechte vetten zoals frituursnacks en goedkope chocoladerepen. Slechte vetten kunnen voor heel wat problemen zorgen in het lichaam en de gevolgen hiervan kun je ook zien aan je huid.

Kies voor gezonde kokosolie om in te bakken en olijfolie voor in salades. Haal omega-3 en omega-6 uit natuurlijke bronnen zoals vis, noten en lijnzaad.

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende water te drinken. Voor een stralende huid heb je 2 tot 3 liter water per dag nodig.

Een deel hiervan krijgen we al via onze voeding binnen en de rest halen we uit wat we drinken. Dranken zoals alcohol, koffie en frisdrank drogen onze huid alleen maar uit. Dit kun je beter vermijden.

Water is nog steeds de beste optie. Het hydrateert ons lichaam en zorgt ervoor dat afvalstoffen vlot uit ons lichaam verdwijnen.

Als je een glas water niet smaakvol genoeg vindt, kun je er altijd nog een schijfje komkommer of citroen aan toevoegen.


Tip 2: Sporten en lichamelijke beweging

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sporten de stimulatie van neurotransmitters bevordert en hormonen produceert die cortisol en dus stress onder controle krijgen.

Lichamelijke beweging is niet alleen goed voor je lichaam en je huid, het is ook één van de beste remedies tegen stress.

Je hoeft niet meteen halve marathons te gaan lopen. 20 minuten per dag bewegen is al voldoende.

Probeer het sporten ook geleidelijk aan op te bouwen in je dagelijkse leven. Neem de trap in plaats van de fiets en ga wat vaker te voet of met de fiets.


Tip 3: Lach zoveel mogelijk

Lachen helpt om je te ontspannen. Een kind lacht gemiddeld 20 minuten per dag. Bij een volwassene is dit slechts 5 minuten.

Dit is jammer want lachen is een uitstekende remedie tegen stress. Je spieren gaan ontspannen, je cortisol wordt verlaagd en al je inwendige organen worden lekker gemasseerd.

Wat maakt jou aan het lachen? Dit kan bijvoorbeeld een grappige film zijn of spelen met je huisdier.


Tip 4: Zet je gevoelens en emoties op papier

Door je gevoelens en emoties neer te schrijven, kun je stressvolle situaties voorkomen. Het is niet nodig om je zorgen te maken over je schrijfstijl. Probeer gewoon elke dag een paar minuten tijd te nemen om op te schrijven hoe je je voelt.

Als je dit doet, kun je je gedachten beter ordenen en beter omgaan met je emoties. Als je emoties eenmaal op papier staan, gaan ze niet langer door je hoofd spoken.


Tip 5: Ga naar buiten

Probeer jezelf fysiek te distantiëren van de stressvolle situatie.

Hoe verder je weg bent van de bron, hoe minder de effecten van de stress gaan zijn. Dit kun je doen door gewoon naar buiten te gaan en wat frisse lucht in te ademen.

Als je niet naar buiten wilt gaan of hier geen tijd voor hebt, kun je ook even kijken naar beelden van de natuur. Dit kan jou ook al een beetje ontspannen.

Onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur ervoor zorgt dat gevoelens van welzijn verhogen, je hartslag vertraagt en je bloeddruk daalt.

Pas ook de tips in dit artikel toe om hart en vaatziekten door stress te voorkomen.

Een plant in je omgeving kan er zelfs al voor zorgen dat je stress wat vermindert.


Tip 6: Vermijd negatieve mensen en situaties

Volgens dr. Uma Naido, directeur van het Massachusetts General Hospital, hebben we allemaal ‘spiegelneuronen’.

Dit is een verzameling hersencellen die emoties nabootsen die we tegenkomen.

Zo voelen we ons soms ongelukkig omdat we in de aanwezigheid zijn van iemand die ook ongelukkig is.

Dit kan je echter voorkomen net zoals een spiegel die je voorhoudt om te voorkomen dat er licht op schijnt.

Wil je negatieve gevoelens blokkeren? Denk dan aan iets waar je van houdt of iets dat je aan het lachen brengt.

Doe dit voordat je een situatie ingaat waarvan je voorspelt dat het stressvol gaat zijn. Probeer ook telkens iets positiefs te zien in elke situatie.

Is er bijvoorbeeld een persoon die je echt niet leuk vindt? Zoek dan iets dat je wel positief vindt, zoals bijvoorbeeld zijn schoenen. Op die manier kunnen positieve emoties voorrang krijgen.


Tip 7: Praat met iemand je vertrouwt

Over je stressgevoelens praten met een bekende kan je een gevoel van opluchting geven. Het is belangrijk dat je niet alleen blijft zitten met je probleem.

Op je werk kun je eventueel praten met je collega’s of je baas als de werkdruk te hoog wordt. De kans is immers groot dat ze nog niet eens hebben gemerkt dat het werk je overspoelt.

In je privéleven kun je praten met een goede vriend of een familielid die je vertrouwt. Zij zijn er om je te helpen en te steunen als je het moeilijk hebt.

Het is bewezen dat sociale steun helpt om stress te verminderen. Zorg er dus voor dat je je zorgen uitspreekt aan iemand die je vertrouwt.


Tip 8: Maak een plan

Door een doel voor jezelf op te schrijven en ook de acties ernaar toe, maak je je leven een stuk gemakkelijker.

Dit werkt op alle vlakken van je leven.

Of het nu gaat over een menuplan om alle maaltijden van de week voor te bereiden of voor het uitdenken van een nieuwe carrière.

Door de uitgangspunten op te schrijven en concrete stappen te bedenken, wordt het een stuk haalbaarder en heb je minder chaos in je hoofd.


Tip 9: Neem voldoende rust

Voldoende rust nemen kan de stress aanzienlijk verminderen. Dit kun je doen door het beoefenen van ademhalingsoefeningen, yoga, mindfulness en meditatie.

Als je je ontspant, zul je merken dat dit al snel een positief effect heeft en zeker in combinatie met een gezonde levensstijl.

Mensen die gestrest zijn, gaan eerder last krijgen van ontstekingen, puistjes, schilfers en andere huidproblemen.

Ga dus op tijd naar bed, doe elke dag dingen die je leuk vindt, onderhoud je sociale contacten of ga eens lekker naar de sauna.

Tijdens het werk kun je er een gewoonte van maken om af en toe een korte pauze te nemen.

Zoek een positieve uitlaatklep voor je frustraties door bijvoorbeeld een wandeling te maken. Ook even helemaal niets doen, kan heel rustgevend werken.


Tip 10: Durf ‘nee’ te zeggen

Durf wat vaker ‘nee’ te zeggen en kies voor jezelf. Stel je grenzen aan wat je wel of niet wilt doen.

Het is heel stresserend als andere mensen grotendeels je leven bepalen. Zeg dus niet meteen ‘ja’ als iemand iets van je wilt.

Denk er even over na en bekijk of je er wel echt zin in hebt.

Leer hier goede tips om je eigen grenzen aan te geven en te bewaken.


Tip 11: Schrap activiteiten

Voel je dat je het veel te druk hebt?

Kijk dan eens objectief naar al je bezigheden. Kun je niet enkele zaken schrappen?

Je hoeft je niet overal verantwoordelijk voor te voelen.

Als je bijvoorbeeld minder wilt gaan werken, betekent dat nog niet dat je zwak bent. In tegendeel, door voor jezelf te zorgen word je net een sterker mens.


Tip 12: Vermijd sigaretten en slaapmiddelen

Sigaretten en slaapmiddelen zijn populaire middeltjes om je snel wat minder gestrest te voelen.

Jammer genoeg werken ze alleen maar op de korte termijn.

Na een tijdje zorgen stoffen zoals nicotine en cafeïne in tabak ervoor dat je lichaam net nog meer spanning gaat voelen.

Slaapmiddelen helpen je om makkelijker in te slapen, maar je krijgt er een minder gezonde slaap door. En een goede nachtrust heb je nodig om alle indrukken van de dag te verwerken.


Tip 13: Pak de bron van stress aan

Het is erg belangrijk om de oorzaak van de stress op te sporen. Ga eens na wanneer je precies spanning voelt.

Wanneer neemt de stress het meest toe?

Is dat op bepaalde ogenblikken van de dag, als je met bepaalde mensen omgaat of in specifieke situaties? Bekijk vervolgens hoe je de situatie kan veranderen.

Kun je de situatie niet veranderen? Probeer dan eens om je kijk op de situatie te veranderen.

Probeer het probleem te bekijken door de ogen van iemand anders. Stel je geen te hoge eisen aan jezelf?

Of verwacht je te veel van andere mensen? Durf je verwachtingen bij te sturen en leer te accepteren dat er situaties zijn waarover je geen controle hebt.

Lees hier goede tips voor meer acceptatie in je leven.

Denk vooral positief en probeer te zien wat er wel goed is en mooi is en waarvoor je dankbaar bent.

Aandacht besteden aan de positieve dingen, geeft je de kracht om het leven aan te kunnen in moeilijke tijden.


Tip 14: Kijk vooruit

Als je in het midden van een stressvolle situatie zit, begin dan te plannen met wat je daarna kan doen om de stress los te laten.

Je kan misschien afspreken met een vriend om te gaan eten of een rondje gaan joggen.

Onthoud altijd dat er licht is aan het einde van de stress tunnel!

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>