6 Tips Om Relatieproblemen Door Stress Oplossen

Stress is slecht. Het kan je vanbinnen helemaal opvreten. In een relatie heeft stress een nog destructiever effect.

Een relatie bestaat tussen 2 personen. Ze kunnen (erg) verschillend zijn. Stress is een factor die van buiten de relatie kan komen, maar ook in de relatie zelf kan ontstaan.

Er kunnen gemakkelijk relatieproblemen door stress ontstaan. Relatieproblemen door stress kunnen zeer schadelijk zijn voor de relatie.

De stress verminderen is daarom erg belangrijk.

Hoe je relatieproblemen door stress op verschillende manieren kunt oplossen lees je in dit artikel. 

Omgaan met stress in een relatie

Heb jij stressvolle momenten in je relatie met je partner? Zeer zeker van wel. Dat is namelijk heel normaal.

Wanneer twee mensen een hechte relatie hebben en veel tijd met elkaar doorbrengen, kan er frictie ontstaan.

Deze frictie uit zich in irritatie of frustratie. Het wordt veroorzaakt door stress van buitenaf, maar de trigger kan ook vanbinnen de relatie komen.

Er zullen altijd stressfactoren aanwezig zijn die van buitenaf op je relatie drukken. Dit zal dus niet veranderen.

Daarom is het zaak om de invloed van externe factoren op je relatie te kunnen verwerken op een goede, effectieve en gezonde manier.

Het mooie van een relatie tussen 2 personen is dat de relatie alleen maar sterker wordt wanneer je samen sterk staat.

Het is goed om gedurende jullie hele relatie een open houding te behouden. Ruzie, frictie, stress of frustratie zijn heel normaal in een relatie.

Het is niet erg, zolang beide partners er goed mee om kunnen gaan.

Deze open houding is dus in de eerste plaats naar elkaar toe. Accepteer het dat de ander anders is.

Accepteer je partner zoals hij of zij is en hou juist van deze eigenschappen. Probeer niet hard in de aanval te gaan, maar juist rustig te blijven en te accepteren.

Stressfactoren van buitenaf, kunnen ook stress in de relatie veroorzaken.

Wanneer één van beide partners gestrest is door het werk, dient hij/zij thuis begrip te ontvangen en niet nog meer stress te ontvangen van de partner.

De stress verminderen binnenshuis is daarom ten alle tijden erg belangrijk.

Relatieproblemen bij stress?

Stap 1 is de stress verminderen die thuis ontstaat. Hoe? Wederzijds begrip!

De beste tip die aan een koppel kan worden gegeven, is om een hecht team te vormen. Je staat er altijd samen voor, nooit alleen.

Je hebt beide een belangrijke toevoeging aan het team.

In een team kan je nooit ‘ik’ zeggen, maar gaat het altijd om het team als geheel. In een team is er nooit één persoon fout of een verliezer.

Wanneer het team niet goed presteert, ligt het aan alle teamleden.

Door de relatie te zien vanaf het perspectief van het team in plaats van vanuit het ‘ik’, zullen jullie heel anders in de relatie staan.

Help elkaar en herinner elkaar eraan dat jullie een team vormen. Wanneer één persoon in de relatie een lastig moment heeft, mag de ander hem/haar eraan herinneren dat ze een team zijn.

Wanneer de één zwak is, mag de ander sterk zijn.

Wanneer de één meer doet in het huishouden, is dat niet erg. Het team draait op dat moment namelijk beter, waardoor de inzet op individueel niveau even onbelangrijk is.

Onderlinge stress verminderen? Vorm samen één team

In een team is de redenatie vanuit de ik-persoon compleet niet van toepassing.

Denk jij dat de coach van het Nederlands Elftal het zal accepteren dat één persoon zich afzondert van de teamprestaties?

Dat er na een wedstrijd, waarin het Nederlands elftal is ingemaakt door Frankrijk, in de kleedkamer door 1 speler wordt gezegd ‘Ik heb goed gevoetbald, dus het verlies ligt niet aan mij?’

De coach zal gehakt maken van de speler die zo’n instelling laat zien. In een team is geen ruimte voor het redeneren vanuit de ik-persoon. Hetzelfde geldt voor een relatie.

Waarom geeft een relatie stress en huwelijksproblemen?

“Jan praat niet met me. Ik heb geen idee hoe en wat hij denkt.”

“Hij beantwoordt mijn berichtjes niet.”

“Ik kan hem niet vertrouwen, omdat hij soms over kleine, onbelangrijke dingen tegen me liegt.”

“Ik heb het gevoel dat het hem niet uitmaakt hoe ik me erbij voel.”

“Carolien blijft maar vragen, klagen en doorvragen.”

“Ze vertrouwt me niet. Ze kijkt altijd in mijn telefoon en vraagt me waar ik naartoe ga en waar ik was.”

“Ze zegt me altijd wat ik moet doen. Het in ongevraagd advies waar ik totaal niet op zit te wachten.”

“Ik heb het gevoel dat ze de controle over me probeert te houden.”

“Jan/Carolien probeert me te veranderen. Hij/zij kan mijn (slechte) eigenschappen niet accepteren, maar wilt een ander persoon van me maken. Ik voel me hier heel ongemakkelijk bij en dit frustreert om enorm.”

Herken je deze uitspraken uit je eigen relatie of je eigen gevoelens? Dit zijn de meest voorkomende problemen waar koppels in een relatie mee in aanmerking komen.

Het ontstaan van relatieproblemen door stress komt vaak voor. In elke relatie kunnen relatieproblemen door stress ontstaan.

Daarom is het zo belangrijk om jullie hiervan bewust te zijn. Samen de stress verminderen door de onderlinge punten van frictie aan te pakken, wordt dan belangrijk.

Carolien heeft het gevoel dat Jan nooit actie onderneemt. Hij neemt zelden het initiatief. Hij doet geen voorstellen om samen iets leuks te doen, maar neemt ook geen initiatief voor seks.

Carolien springt altijd in de aanval. Ze probeert om Jan meer los te krijgen, zodat hij met haar gaat praten en interesse in haar toont.

Carolien wilt graag weten wat er precies in het hoofd van Jan omgaat. Ze stuurt hem Whatsapp berichten, maar het duurt volgens Carolien erg lang voordat Jan reageert.

Bovendien heeft Carolien in de telefoon van Jan berichten gezien van andere vrouwen. Carolien heeft het gevoel dat Jan zich voor haar afsluit en dat zij het werk verricht in de relatie.

Jan heeft op zijn beurt het gevoel dat Carolien altijd naar hem toekomt met vragen en klachten. Vragen over hoe zijn dag was, waar hij was, wat hij denkt.

Hij beantwoordt de berichten niet, omdat hij aan het werk is wanneer Carolien ze stuurt. ‘Dat weet ze toch?’ .

De berichten in zijn telefoon van vrouwen, zijn in werkelijkheid van vrouwelijke collega’s, maar deze informatie lijkt bij Carolien niet door te kunnen dringen.

Wanneer hij iets initieert, zoals een leuke activiteit in het weekend of qua seks, heeft hij het gevoel dat Carolien hem bekritiseerd en zijn voorstel langs zich neerlegt. Ze kan dan erg overdreven reageren.

Hij heeft geleerd dat het beter is om zijn mond te houden. Hij heeft het gevoel dat Carolien hem kleineert en als een kind behandelt.

Bij een relatietherapeut zal dit gesprek zich gaan richten op bewijsmateriaal.

Elke partner mag zijn eigen verhaal doen. Ze kunnen met elkaar praten over de woordkeuze en wat deze woorden voor hen betekenen.

Wie mist wel of niet seks? Wie voelt zich aangevallen of genegeerd en waarom? Wie is gevoelig, wie blaast dingen op buiten proportie?

Door te praten, kunnen ze de invloed van de onderlinge factoren van stress verminderen.

Beide partners verschillen van elkaar. Dit verschil ligt in hun afzonderlijke behoefte aan intimiteit en ruimte. Wat ze gemeen hebben, is angst. Deze angst kan stress veroorzaken en relatieproblemen.

Angst veroorzaakt stress in een relatie

Wat is er eigenlijk aan de hand bij relatieproblemen door stress?

Stress bij relatieproblemen is een bekend patroon van toenadering/afstand, aandacht/negeren, verwaarlozing/opdringen. Carolien voelt zich angstig wanneer een persoon die dichtbij haar staat te ver weg dreigt te raken.

Wellicht dat ze ervaring heeft uit het verleden met mannen die vreemd gingen of een affaire hadden.

Of mannen die haar onverwacht verlieten. Het kan ook zijn dat ze verlies en verwaarlozing heeft ervaren in haar jeugd en daardoor emotioneel is beschadigd.

Jan heeft op zijn beurt wellicht een slechte ervaring gehad met vrouwen die te opdringerig waren.

Het kan ook zijn dat hij net als Carolien zijn eigen emotionele wonden heeft uit zijn jeugd, waardoor hij gevoelig is geworden voor kritiek en controle door een ander.

Hoewel dit anekdotisch is opgeschreven, lijkt deze situatie vaker voor te komen in een relatie.

Het is een goed voorbeeld van het verschil in beleving tussen een man en vrouw.

Maar het kan ook voorkomen dat een man meer behoefte heeft aan intimiteit en dat de vrouw juist meer aandacht nodig heeft. Beide belevingen kunnen overigens ook voorkomen in een relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht.

Het probleem is het patroon. Wanneer zij angstig is door een gebrek aan intimiteit gaat ze in de aanval. Dit triggert zijn angst, wat resulteert in het feit dat hij zich terugtrekt om de aanval te ontwijken.

Of wanneer hij haar aanval probeert te stoppen, wordt haar angst en aanval alleen maar groter en wordt er een neerwaartse spiraal gecreëerd.

Wanneer het koppel erover probeert te praten, kan dit ertoe leiden dat er een machtsstrijd ontstaat waarbij beiden zichzelf ingraven en de ander proberen te veranderen, in plaats van naar zichzelf te kijken.

Je kunt je voorstellen waar deze reacties naartoe kunnen leiden: een self-fulfilling prophecy. Hij zal het zat worden en vertrekken of een wellicht een affaire aangaan.

Daarmee worden haar gedachtes en gevoelens bevestigd; hetgeen waar ze altijd al bang voor was. Door ruimte te geven aan deze angst in plaats van aan stress verminderen, kan de angst werkelijkheid worden.

Dit wil niemand, maar is wel onbewust het pad wat een koppel kan afleggen.

De rol van relatieproblemen bij stress

Onderzoek toont aan dat stress tussen twee partners in kan komen.

Het is belangrijk dat er een goede, open relatie blijft tussen de chaos die stress bij relatieproblemen kan geven.

Wanneer er conflicten ontstaan in een relatie, is het gemakkelijk om elkaar de schuld te geven.

‘Hoe kan hij nu zoiets zeggen?’

‘Denkt ze nou echt dat ik de tijd heb om tijdens mijn werk even een boodschapje te doen?’

‘Waarom laat hij niets van zich horen?’

Het zijn de kleine dingetjes, vergeetachtigheid, onverschilligheid en ergernissen die de schuld krijgen. Maar is het niet in werkelijkheid relatiestress die de veroorzaker is?

Volgens een onderzoek uit 2014 van het American Institute of Stress voelde meer dan een kwart van de ondervraagden zich vervreemd van een vriend of familielid vanwege stress.

Meer dan de helft van de ondervraagden had weleens een erge ruzies gehad met een persoon die erg dicht bij hen stond.

Wie realiseert zich dat stress een oorzaak is van relatieproblemen? Dat relatieproblemen door stress veel voorkomt? Dat de stress verminderen belangrijk is bij relatieproblemen door stress?

Onderzoek toont aan dat stress inderdaad de oorzaak kan zijn.

Als je begrijpt hoe stress relatieproblemen kan veroorzaken, kunnen koppels begrijpen hoe ze de problemen kunnen oplossen.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat relaties ernstig kunnen lijden onder stress.

Met name externe stressfactoren kunnen als het ware overvloeien naar een relatie, zoals:

Het onderzoek toont aan dat hoe meer dagelijkse problemen een persoon ondervindt, hoe meer stress er is in de relatie en hoe minder tevreden de partners zich voelen in de relatie.

Met name bij vrouwen blijkt externe stress bijzonder schadelijk te zijn voor niet alleen hun eigen relatiestress en ontevredenheid, maar de externe stress van vrouwen heeft uiteindelijk ook een schadelijk effect op de mannen.

Wat zijn deze stressfactoren die tot relatieproblemen kunnen lijden?

Waardoor ontstaan relatieproblemen bij stress en hoe kan je deze stress verminderen?

Deze externe stressfactoren kunnen divers zijn. Het zijn met name aspecten in iemands leven die niet lekker lopen en een effect hebben op de gesteldheid van deze persoon.

Wanneer een koppel in hun relatie geen ruimte creëert om deze stressfactoren op te lossen, kunnen ze een (zeer) schadelijk effect hebben op die relatie. Tot scheiden aan toe.

Relatieproblemen bij stress zijn zo ontstaan, maar hoe kun je ze oplossen?

Relatieproblemen door stress (externe stress) kunnen ontstaan doordat de gestreste partner niet de ondersteuning krijgt die hij/zij nodig heeft. Hierdoor kan deze persoon zich geïsoleerd of genegeerd voelen.

Deze factor is nog waarschijnlijker wanneer beide partners gestrest zijn.

Dit komt steeds vaker voor, doordat beide partners in onze moderne levensstijl moeten jongleren tussen een stressvolle baan en het ouderschap.

Uit het onderzoek bleek dat de gestreste partner minder steun geeft aan de niet-gestreste partner. Dit uit zich in minder ondersteuning, minder knuffels, minder vriendelijke woorden en minder empathie.

Wanneer we niet de steun krijgen die we nodig hebben, voelen we ons niet begrepen. Dit kan leiden tot een eenzaam gevoel in een relatie.

In de meeste gevallen is het helemaal niet de bedoeling om de gevoelens van de ander te negeren.

Wanneer een partner niet de ondersteuning ontvangt die hij/zij nodig heeft, kan de gestreste partner zich terugtrekken, emotioneel en sociaal. De stress kan dan groter worden, in plaats van gesust worden.

Ons instinct kan ons zeggen dat het beter is om stress voor onszelf te houden. We kunnen dit doen om onze partner de stress te besparen. Of hen niet lastig te vallen met werkproblemen.

Dit is echter geen goede methode.

We onthouden onze partner dan namelijk de argumenten waarom we niet lekker in ons vel zitten of chagrijnig reageren. De partner ziet dan alleen het effect van stress, maar begrijpt deze reactie niet.

Wanneer we onze emoties voor onszelf houden, maken we niet gebruik van een waardevolle kans op een emotionele verbinding met onze partner en de erkenning van onze partner.

De niet-gestreste partner kan ook beter worden van een open relatie waarin de dingen worden besproken.

Wanneer we vragen om hulp en ondersteuning, wordt deze vaak juist wel gegeven.

Bijvoorbeeld: ‘Het was een zware dag vandaag. Ik heb behoefte om even te spuien’. Of: ‘Zou jij de afwas kunnen doen, dan kan ik even bijkomen?’.

Het gaat hier om een combinatie tussen het vragen en aanbieden van de hulp die nodig is om relatieproblemen bij stress niet de kans te geven om te ontstaan.

Ondersteuning is erg belangrijk bij relatieproblemen bij stress

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een direct verband bestaat tussen de hoeveelheid ondersteuning die een persoon krijgt in de relatie en hoe tevreden deze persoon is over de relatie.

Dit verband wordt nog sterker wanneer de mate van (externe) stress toeneemt.

Of in andere woorden: bij personen die veel stress ervaren, is de mate van ondersteuning die ze krijgen bepalend is het succes van een relatie of het einde van die relatie.

De hulp die we onze partner bieden in momenten van stress laat zien in hoeverre we er voor hen zijn tijdens moeilijke momenten.

Daarom is de mate van hulp die door de partner wordt geboden tijdens momenten van stress dus ook een bepalende factor in een relatie met toekomst of een relatie zonder toekomst.

De ondersteuning die tijdens stress wordt geboden verhoogt het gevoel van onderlinge en emotionele verbondenheid tussen 2 personen.

Spanningen in een relatie verminderen? 6 Tips

In een relatie is het erg belangrijk om altijd te kunnen praten. Het is goed om met elkaar te kunnen delen wat er in je hoofd rondgaat.

Wanneer jullie de stress niet met elkaar kunnen delen, weet de ander niets van deze stressfactoren af.

Dat kan de stress leiden tot relatieproblemen, onbegrip, eenzaamheid in de relatie, irritaties, frustratie en uiteindelijk zelfs het verbreken van de relatie.

Stress bij relatieproblemen kan grote gevolgen hebben. Daarom zou stress verminderen een hoge prioriteit moeten hebben.

De volgende specifieke tips kun je opvolgen wanneer er sprake is van relatieproblemen bij stress.

Deze tips richten zich op stress verminderen en relatieproblemen door stress bespreekbaar te maken met elkaar.

#1 Relatietherapie

Het is erg belangrijk om eerlijk met elkaar te kunnen praten over de individuele perspectieven op de relatie, verwachtingen en de behoeften van beide personen.

Door hierover te praten, kunnen de factoren die stress in de relatie veroorzaken worden besproken en begrepen. De dingen die dienen te worden veranderd om de relatie goed te houden, worden dan gedeeld.

Hierdoor kan een machtsstrijd, discussie, frustratie, irritatie en onbegrip in een relatie worden verholpen.

Het kan heel goed dat het moeilijk is om met zijn tweeën een diep gesprek te beginnen. Soms voel je je niet begrepen door de ander, maar komt dit niet over.

Door samen met een psycholoog te praten en samen in relatietherapie te gaan, ontvang je de professionele hulp om de dingen bespreekbaar maken. Je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen.

Relatietherapie is niet alleen voor koppels die op het punt staan om uit elkaar te gaan, maar juist voor de koppels die ervaren dat er moeilijkheden zijn in hun relatie die ze niet samen kunnen oplossen.

#2 Wederzijdse begrip

Bij relatieproblemen door stress is het erg belangrijk dat beide partners elkaar leren begrijpen en accepteren hoe de ander is, denkt en voelt.

De ander is ook gevoelig. Zij dient te begrijpen dat hij niet beheerst, gecontroleerd en bekritiseerd wilt worden.

Hij heeft juist behoefte aan ruimte en vertrouwen. Hij zou meer toenadering moeten zoeken. Zij heeft vooral behoefte aan een emotionele connectie, interactie en intimiteit.

Realiseer je dat van elkaar?

#3 Samen dingen en elkaar de ruimte geven

Een relatie is tussen twee personen. Een goed connectie en intimiteit is erg belangrijk.

Het is echter een vergissing om te denken dat ruimte bieden aan de ander daardoor niet van toepassing is.

De beste relaties worden gekenmerkt door het doorbrengen van veel tijd met elkaar, maar ook veel tijd zonder elkaar.

Door ook dingen zonder elkaar te doen, leer je elkaar te waarderen. Bovendien is de kwaliteit van activiteiten met elkaar dan een stuk beter.

Geef elkaar de ruimte, en daarmee ook het vertrouwen, om dingen te doen zonder elkaar.

#4 Elkaar vertrouwen

Veel relatieproblemen bij stress ontstaan doordat er niet voldoende vertrouwen in elkaar is.

Wanneer je elkaar niet vertrouwt of kan vertrouwen, ontstaat er onzekerheid, onterechte beschuldigingen en paranoia.

Dat is nergens goed voor.

Een relatie met weinig vertrouwen, onzekerheid, ruzies, beschuldigingen en paranoia bloedt langzaam dood.

Wanneer je dit niet wilt, dien je de moed te hebben om te veranderen. Verandering ligt in een relatie in de eerste plaats bij jezelf. Vertrouwen wordt verdiend, maar dient ook te worden gegeven en gegund.

#5 Vrouwen zijn van Venus, mannen van Mars

Even generaliserend gesproken verschillen mannen en vrouwen niet alleen lichamelijk van elkaar, maar ook in de manier waarop ze denken.

Dat weten we eigenlijk wel. Elk persoon is bovendien individueel anders.

Ook in een relatie tussen twee partners van hetzelfde geslacht kunnen er veel onderlinge verschillen zijn. De verschillen maken dat de ander interessant is. Deze verschillen maken het leven en de relatie ook interessant. Verschillen zijn goed.

Probeer elkaar te ontdekken en te leren kennen. Het kan jaren duren voordat je de ander goed kent. Misschien duur dit zelfs heel je leven. Dit is een spannende ontdekkingstocht.

Verschillen zijn een positieve eigenschap aan een relatie, geen negatieve.

Wanneer je de verschillen als iets negatiefs ziet, betekent dit dat je jouw perceptie op de verschillen dient te veranderen.

Accepteer dus dat je partner anders is, anders denkt en anders doet. Een vrouw hoort graag wat je plannen zijn. Deel deze dus en beantwoordt haar berichtjes wanneer je weet dat ze dit waardeert.

Een man heeft graag zijn vrijheid, maar ontvangt ook graag respect. Vertrouw hem dus en behandel hem als een man. Denk in de eerste plaats aan de ander en dan pas aan jezelf.

  1. Ondersteun elkaar in moeilijke momenten

Wanneer je weet, ziet of voelt dat de ander een (extern) stressmoment heeft, steun je partner hier dan in.

Geef je partner de ruimte, zorg extra goed voor je partner, vraag ernaar en maak het bespreekbaar.

Je partner mag met alles naar je toekomen, want dan kun je er voor je partner zijn.

In het geval van relatieproblemen bij stress, zal de stress verminderen wanneer er ruimte is voor wederzijdse ondersteuning, erkenning en begrip er is.

En tot slot: geniet van elkaar!

De belangrijkste tip is om samen als team alle moeilijke momenten in de relatie bespreekbaar te maken en elkaar te accepteren.

Wil je graag verder lezen over het verminderen van de effecten van stress?

Lees dan dit artikel over gezonde manieren om de stress in je dagelijks leven te verminderen.

P.S. Hoe ga jij om met stress binnen een relatie? Wat heeft jou wel of niet geholpen? We horen graag van je. 

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!