7 Tips Om Positief Te Blijven Denken (Als Het Even Niet Mee Zit)

Herken je het? Regelmatig kun je niet loskomen van je negatieve gedachten.

Je blijft maar malen en denken aan de dingen die fout (kunnen) gaan, en het lukt je niet om meer positief in het leven te staan.

De stap naar positief blijven denken is niet moeilijk, maar je moet hem wel maken. Gelukkig kun je jezelf aanleren om positiever te denken!

In dit artikel bespreken we 7 tips om mee aan de slag te gaan. Probeer ze uit, op jouw manier, en geniet van een positievere levenshouding en positievere gedachten.

Waarom positief blijven denken?

Maar allereerst, wat is het voordeel van positief blijven denken? Veel mensen zijn niet blij met hun negatieve gedachten, maar toch lukt het hen niet goed om ze te veranderen. Gelukkig zijn er veel trucjes waarmee je kunt oefenen met positief blijven denken.

Wanneer je positief blijft ben je weerbaarder in moeilijkere momenten in je leven. Je maakt betere keuzes en onderneemt de juiste acties. Je hebt namelijk altijd zelf de keuze in hoe je op een situatie reageert.

Mensen die positief blijven denken onderscheiden zich niet doordat ze nooit in moeilijke situaties terechtkomen, maar ze onderscheiden zich in hoe zij op deze situaties reageren.

Het scheelt namelijk ontzettend of jij, wanneer je in een moeilijke situatie komt, hier heel lang in blijft hangen en negatief over jezelf gaat denken, of dat jij in deze situatie snel met een oplossing of acceptatie komt. Dan kun je verder naar een volgende ervaring en sta je weer volop open voor het leven.

Daarom is het ook zo belangrijk om je successen juist te vieren, en ze niet weg te stoppen.

Veel mensen hebben de neiging om snel over de dingen die goed gaan heen te stappen. Iets wat al gelukt is is niet meer interessant. Maar dat is een grote fout! Een positief ingestelde persoon besteedt aandacht en gedachten aan dat wat hij goed doet, wat goed lukt, waar hij goed in is.

Een groot deel van de dingen die we meemaken zijn namelijk hartstikke positief. Maar doordat we hier te weinig aandacht aan besteden lijken de negatieve dingen die we meemaken soms veel zwaarder te wegen en vaker voor te komen.

Mensen met veel negatieve gedachten zien om zich heen vooral ook negatieve dingen gebeuren. Ze letten vooral op de vervelende dingen en tillen daar heel zwaar aan.

Een positief ingesteld persoon ervaart het tegenovergestelde: in zijn of haar leven lijken voornamelijk positieve dingen te gebeuren. Dezelfde situaties kunnen op beide soorten personen heel anders overkomen.

Negatieve gedachten, zoals angst of boosheid, belemmeren je om geluk te ervaren, ook wanneer er positieve dingen in je leven gebeuren.

Maar gelukkig is het omgekeerde ook het geval: als je optimistisch ingesteld bent en positieve gedachten hebt, ervaar je minder snel ongeluk op een moeilijk moment.

Positief blijven denken zorgt ervoor dat je je beter en sterker voelt. Het helpt je om mogelijkheden te zien en om nieuwe dingen en positieve situaties te creëren.

Je kunt beter genieten van de goede dingen die je overkomen en de slechte dingen makkelijker een plekje geven of er zelfs van leren. Hierdoor kun je groeien als persoon en sta je open voor de wereld om je heen.

Negatieve gedachten loslaten

Maar hoe kom je nu van die negatieve gedachten af? Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat positief blijven denken niet hetzelfde is als emoties wegstoppen. Alle emoties die je voelt zijn belangrijk en mogen er zijn, ook negatieve emoties.

Wanneer je positief denkt erken je dat er iets vervelends is gebeurt en dat dit negatieve emoties bij je teweeg brengt. Je luistert naar je emoties, maar besluit daarna echter om deze negatieve emoties niet de overhand te laten nemen.

Juist door te erkennen wat er mis is gegaan, kun je vervolgens besluiten om van deze situatie te leren of iets te veranderen in je handelen. Zo haal je uit een gebeurtenis wat er voor jou inzit en blijf je er niet in hangen. Je geeft de emotie een plekje en kunt verder met je leven.

Wanneer je merkt dat er een negatieve gedachte in je hoofd komt kun je proberen te voorkomen dat je deze gedachten veel ‘ruimte’ geeft. Wanneer een negatieve gedachte in je hoofd opkomt kun jij namelijk kiezen wat je ermee doet.

Iemand die positief blijft denken zal deze negatieve gedachte wel erkennen, maar vervolgens ook weer loslaten. Je hoeft bijvoorbeeld niet te doen alsof je niet jaloers bent, of niet baalt van het feit dat een collega je onderuit haalde. Onderken het gevoel juist meteen, en schat het op waarde.

Het kan heel erg helpen om hierbij in een dagboek te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld elke dag twee bladzijdes in een dagboek.

Op de eerste bladzijde kun je over dingen schrijven die je vervelend vindt en waar je van baalt. Maar op de tweede bladzijdes zet je je emoties om, probeer je de situatie van een andere kant te bekijken.

Hierdoor geef je toch een beetje ruimte aan je negatieve gedachten, maar juist doordat ze uitgesproken zijn lost het probleem zich vaak al op. Je blijft niet met de gedachte in je hoofd malen. Probeer het eens uit!

Daarnaast werkt het voor veel mensen om te mediteren of aan mindfullness te doen. Wanneer je mediteert probeer je in een status te komen waarin je weinig tot geen gedachten hebt, en alleen maar ervaart.

Door veel te oefenen kun je dit makkelijker bereiken, maar ook kleine oefeningen kunnen je al helpen om uit een negatieve gedachtenspiraal te komen. Je kunt even loskomen van je gedachten en krijgt weer meer grip op de zaak.

Er zijn verschillende apps en boeken die je kunnen helpen om te mediteren en meer mindfull te worden. Het kan je heel erg helpen om de negatieve gedachten los te laten, zodat er daarna weer ruimte is voor positieve gedachten.

Ik geef je nu 7 tips die je helpen om positiever in het leven te staan:

Tip 1: Wees niet te streng voor jezelf

Geef jezelf niet steeds de schuld wanneer er iets niet helemaal lekker loopt in je leven. Er zijn heel veel andere invloeden van buiten die de situatie kunnen beïnvloeden.

Tip 2: Denk aan datgene wat je wél wilt

Wens heel veel: denk eraan, schrijf je wensen op, maak er een tekening van. Door veel te denken aan datgene wat je wilt en je de situatie zoals hij zou zijn in te beelden, trek je deze positieve dingen ook aan. Je stelt je erop in en handelt ernaar.

Tip 3: Schrijf dagelijks in een dagboek

Het hoeft niet veel te zijn en al helemaal niet ergens op te slaan. Je mag ook best over de negatieve dingen in je dag schrijven, maar zet ze vervolgens wel om in positieve aanpakken. Je zult zien dat je regelmatig de problemen waar je normaal de hele dag mee in je hoofd blijft hangen, nu al op papier worden opgelost.

Extra tip: doe dit ’s ochtends vroeg, dan heb je er de hele dag profijt van.

Tip 4: Zorg voor de juiste mensen om je heen

Zorg dat je mensen om je heen hebt bij wie je je fijn voelt. Zorg voor mensen die je inspireren en energie geven en dat op jou over kunnen dragen. Wanneer je je omringt met positief ingestelde mensen zullen zij je het juiste voorbeeld geven en je aansporen om zelf ook meer met een positieve blik de situaties in je leven te benaderen.

Tip 5: Zorg voor bevestiging

Doe dagelijks iets waarvan je weet dat je het goed kunt en wat je een goed gevoel geeft. Doe deze activiteit bewust en geniet ervan.

Tip 6: Sta stil bij je successen

Wanneer je iets bereikt hebt mag je hier trots op zijn. Geniet ervan dat iets gelukt is wanneer je iets bereikt. Doe niet alsof het heel makkelijk was, het allemaal wel meevalt en ieder ander het ook had gekund. Nee, jij hebt hier hard voor gewerkt en daar mag je heel erg trots op zijn.

Op deze manier zal je zien dat er vaak veel meer positieve dingen in je leven zijn dan je zelf denkt.

Tip 7: Benoem waar je blij mee bent

Maak een lijst van de dingen waar je blij mee bent. Zet hierin de mensen waar je blij mee bent, je eigen vaardigheden die je waardeert, zekerheden of vrijheden en mogelijkheden die je hebt, behaalde doelen, noem maar op. Alles waar je trots of blij mee bent in je leven hoort in dit lijstje thuis.

Negatieve gedachten ombuigen naar positieve gedachten

Net zoals negatieve gedachten je mee kunnen trekken in een negatieve spiraal, zo kunnen positieve gedachten je juist meenemen in een positievere houding en kijk op de wereld.

Wanneer je de goede dingen die je overkomen juist benadrukt en je richt op dat wat je wilt, krijg je automatisch een positievere blik op de wereld.

Het maken van een lijst met de dingen waar je blij mee bent én het naar jezelf uitspreken van je wensen kunnen je hier heel erg bij helpen. Dat maakt positief blijven denken minder moeilijker dan je misschien denkt.

Maak eens een lijstje met de dingen waar jij blij mee bent. Dit kunnen hele alledaagse dingetjes zijn: Je was vandaag op tijd voor de bus, die komt op het lijstje! Je hebt een goed gesprek met een vriend gehad, dat moet er ook op!

Het helpt je om aan de positieve onderdelen van je huidige leven te denken. Het maakt je er bewust van dat er veel dingen in je leven zijn waar je blij van kunt worden. Dit kan van heel simpel (de nieuwe sokken die zo lekker zitten of de goede sfeer op je werk), tot heel diepgaand zijn (die vriendin waar je altijd op kan bouwen of een grote aankoop die je na jaren sparen hebt kunnen doen).

Probeer eens 10 dingen te benoemen waar je blij mee bent en kijk of je de lijst later aan kunt vullen. Het is hierbij belangrijk dat je dingen niet als vanzelfsprekend ziet, alles mag op het lijstje terugkomen! Als iets jou blij maakt of je bent er trots op, dan moet je iets ook waarderen.

Een andere (vervolg)oefening is het schrijven van een brief aan een paar goede vrienden waarin je beschrijft waarom je blij bent met je vriendschap met hen. Je hoeft ze niet te versturen, dat mag je zelf weten.

Schrijf op waarom de vriendschap je zoveel goed doet, wat je waardeert aan diegene en wat je hoopt voor jullie in de toekomst. Ook al verstuur je ze niet, je bent je weer even bewust van de fijne contacten in je leven.

Verder is het heel belangrijk om telkens aan die dingen te denken waarvan je wilt dat ze gebeuren. Zodra je regelmatig denkt aan wat je wilt dat er gaat gebeuren in plaats van je zorgen te maken over wat je niet wilt dat gaat gebeuren, zal je merken dat je positiever gaat handelen.

Iemand die zich steeds zorgen maakt over wat er fout kan gaan, richt al zijn aandacht op datgene wat hij niet wilt dat gebeurt.

En dat is nou juist wat je niet wilt! Denk aan datgene wat je wel doet en stel je hierbij uitgebreid voor hoe het eruit zou zien als je wens uit zou komen. Doe dit niet alleen in woorden, maar beeld het je ook helemaal in.

Stel je voor hoe het zou zijn om in die situatie te zitten, hoe ziet dit eruit, hoe zou je je voelen?

Door je te richten op de positieve dingen waarvan je wilt dat ze gebeuren (en juist niet denkt aan wat je niet wilt dat er gebeurt), maak je de kans veel groter dat ze uitkomen. Je zult zien dat je stappen gaat ondernemen om je doel te bereiken! Je beweegt je automatisch in de juiste richting.

De positieve invloed van positief blijven denken

Wie positief denkt staat open voor mogelijkheden en oplossingen.

Tevreden, dankbare en blije gedachten zorgen ervoor dat je gedachten vindingrijk en creatief zijn. Er zijn veel positieve effecten van positief denken op je dagelijks leven.

Als je bewust positief denkt kun je de volgende effecten bij jezelf merken:

  • Je emoties zijn positiever
  • Je hebt meer energie
  • Je bent beter beschermt tegen stress
  • Je bent minder vatbaar voor depressies
  • Je krijgt eerder hulp van mensen uit je omgeving
  • Je lost problemen en conflicten makkelijker op
  • Je staat open voor nieuwe ideeën en bent creatiever

Leer je aan om bewust positief te blijven

Bij elke situatie, of die nu fijn of vervelend voor je is, heb je dus zelf de keuze in hoe je reageert en hoe je hierover denkt. Let er hierbij op dat je mild voor jezelf bent en jezelf niet de grond in boort bij een tegenslag.

Positief ingestelde mensen maken ook vervelende dingen mee, maar betrekken dit niet meer dan nodig op zichzelf. Evalueer je eigen rol en de situatie, maar geef jezelf niet onnodig de schuld van de vervelende dingen die je overkomen.

Wanneer je merkt dat er een negatieve emotie in je opkomt kun deze bewust omzetten met positief denken. Je kunt jezelf dus aanleren om, in welke omstandigheden dan ook, positief te blijven.

Hiervoor kun je de volgende stappen doorlopen:

Negatieve emotie analyseren. Vraag je af waarom je deze negatieve emotie voelt. Denk bewust na over wat er mis is gegaan of over wat er is gebeurt en ga voor jezelf na wat je nu zo raakt. Probeer dit heel helder voor jezelf te krijgen, zonder jezelf of anderen te veroordelen.

Evalueer de gebeurtenis. Stel hierbij oplossingsgerichte vragen: Welke dingen kan ik in de toekomst anders aanpakken? Zit er ook een (heel klein) voordeel aan de situatie? Je geeft jezelf nu de mogelijkheid om de situatie van een andere kant te bekijken.

Onderneem actie. Vraag je af wat je aan de situatie kan veranderen. Zorg ervoor dat je de emotie niet uit de weg gaat en in actie komt. Dit kun je doen door de emoties van je af te schrijven en vervolgens een actielijst te maken, waarmee je nog dezelfde dag aan de slag gaat.

Iemand die positief denkt, beseft dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen acties en voor zijn eigen geluk.

Met positief denken wordt je de baas van je eigen leven en je eigen gevoelens, en laat je je niet op de kop zitten door vervelende gebeurtenissen of andere mensen. Positief denken geeft je hele leven een meer positieve glans en zorgt ervoor dat je meer geluk zult ervaren. Geniet ervan!

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>