Relatieproblemen Door Partner met Burn-out? 11 Tips

Een burn-out heeft niet alleen een grote invloed op degene die hieronder lijdt, maar ook op zijn of haar relatie.

Ook de partner van iemand met een burn-out heeft te kampen met de consequenties.

Een burn-out leidt dan ook regelmatig tot relatieproblemen, met soms zelfs het beëindigen van de relatie als gevolg.

Heb jij een partner met burn-out en merk je dat je relatie hier onder lijdt? 

Met deze 11 tips voorkom je onnodige relatieproblemen. Dus lees snel verder!

Doel van dit artikel: In dit artikel leer je meer over wat een burn-out nou precies is, welke invloed dit op je relatie kan hebben en wat je zelf kunt doen om de problemen te verhelpen.

Wat is een burn-out?

Het is niet altijd makkelijk om een burn-out te herkennen. De klachten die hierbij horen komen namelijk vaak overeen met de klachten van een andere aandoening, zoals een depressie. Ook is het soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een burn-out of van overspannenheid.

In beide gevallen is het raadzaam om snel een manier te zoeken om de stress te verminderen en eventueel hulp in te schakelen. Een burn-out is namelijk het gevolg van langdurige overspannenheid.

Nadat iemand langdurig onder veel stress staat, komt er vaak een moment waarop het niet meer goed gaat. Diegene merkt dit zelf vaak pas als het al te laat is.

Veel mensen met een burn-out kunnen een bepaald moment aanwijzen waarop alles ‘ineens’ niet meer ging. Hij of zij had dan bijvoorbeeld een emotionele uitbarsting, of merkte dat hij of zij fysiek niet meer in staat was om door te gaan.

Dit is vaak het keerpunt waarop iemand gedwongen wordt om hulp te zoeken.

Meer weten over het verloop en de duratie van een burn-out? Lees dan ook 'Hoe Lang Duurt een Burn-Out?'.


Heeft je partner een burn-out? Herken de symptomen!

De diagnose van een burn-out kan uiteraard alleen door een arts worden gesteld. Wel kun je zelf de symptomen leren herkennen die op een (aankomende) burn-out wijzen. Voordat iemand een burn-out krijgt, is hij of zij langdurig overspannen.

Dit heb je misschien niet goed door, omdat het gedrag van je partner langzaam is veranderd naarmate de stress toenam. Ook is het heel goed mogelijk dat je partner de burn-out niet wil erkennen en toch probeert om verder te werken.


Lichamelijke symptomen bij een burn-out

Een burn-out uit zich niet alleen in psychische klachten, maar heeft vaak ook verschillende lichamelijke symptomen als gevolg.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een burn-out:

 • Buikpijn
 • Darmklachten
 • Duizeligheid
 • Oorsuizen
 • Hoofdpijn
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid
 • Een gevoel van uitputting (ook als je veel slaapt)
 • Spanningspijn (zoals nekpijn of schouderpijn)
 • Spierpijn
 • Verminderde eetlust 
Partner met burn-out

Psychische symptomen bij een burn-out

De symptomen van een burn-out die iemand het meest belemmeren zijn meestal de psychische symptomen.

Deze symptomen kunnen voor jou als partner misschien moeilijker te herkennen zijn.

Herken jij de volgende psychische burn-out symptomen:

 • Concentratieproblemen
 • Het gevoel geen controle meer te hebben
 • Stemmingswisselingen
 • Geheugenproblemen
 • Sneller geïrriteerd raken
 • Veel piekeren
 • Chaotisch gedrag
 • Lusteloosheid
 • Geen zin meer hebben in seks
 • Weinig plezier meer beleven (in je werk, maar ook bij leuke dingen)
 • Prikkelbaarheid

Herken je je partner in deze lichamelijke en/of psychische symptomen?

Probeer het er eens op een rustig moment over te hebben.

Als jullie er op tijd bij zijn en in de fase voor de burn-out al hulp zoeken, kun je een volledige burn-out misschien voorkomen, en daarmee ook de relatieproblemen die hieruit kunnen voortkomen.

Man en vrouw die praten

Lees ook: 'Burn-out? Ontdek De 13 Belangrijkste Burn-out Symptomen' als je meer wil weten over de symptomen van een burn-out.


De aanleiding van een burn-out

Een andere factor die kan wijzen op een mogelijke burn-out is de situatie waar iemand zich in bevindt. Er zijn namelijk verschillende omgevingsfactoren en gebeurtenissen die de kans op het ontwikkelen van een burn-out vergroten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overlijden of ziekte van een dierbare, financiële problemen of problemen op het werk. Ook je persoonlijkheid speelt een rol bij het ontstaan van een burn-out.

Mensen die perfectionistisch zijn aangelegd zijn vaak sneller geneigd om meer werk naar zich toe te trekken of te veel verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast zijn het niet kunnen stellen van grenzen en moeite hebben met ‘nee’ zeggen belangrijke risicofactoren.

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor stress en een burn-out. In onder andere dit wetenschappelijk onderzoek is al veel naar voren gekomen over stress op het werk en bij familie.


De invloed van een burn-out op je relatie

Zowel de aansleep naar een burn-out als de burn-out zelf hebben een grote invloed op je relatie. Je partner zit slecht in zijn of haar vel en heeft weinig energie. Hierdoor heeft je partner bijvoorbeeld te weinig aandacht voor jou.

Hij of zij staat niet meer stil bij jouw gevoelens en lijkt weinig interesse te hebben in hoe het met je gaat en wat je doet.

Vrouw die gestresst haar hoofd vasthoudt

Ook verliest iemand met een burn-out vaak interesse in allerlei leuke dingen. Je merkt bijvoorbeeld dat je partner lange werkdagen maakt en ’s avonds alleen maar voor de tv hangt of slaapt. Weinig of geen zin hebben in seks komt ook vaak voor.

Daarnaast kenmerken overspanning en een burn-out zich door prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Het kan daardoor regelmatig voorkomen dat je partner tegen jou of andere gezinsleden uitvalt zonder een goede reden.

Een gebrek aan energie is tevens kenmerkend voor een burn-out. Dit resulteert soms in het verwaarlozen van huishoudelijke taken en andere verantwoordelijkheden.

Komen deze relatieproblemen je bekend voor? Lees dan verder voor tips om je partner met een burn-out te helpen en jullie relatie te verbeteren.


11 tips die relatieproblemen door een burn-out helpen oplossen

Je hebt dit artikel doorgelezen en herkent je partner in de eerder genoemde symptomen van een burn-out. Daarnaast heb je het vermoeden dat jullie relatieproblemen hiermee te maken hebben.

De belangrijkste tip is om hierover te praten met je partner. Hou hierbij in gedachten dat het voor je partner erg confronterend kan zijn, zeker als hij of zij nog niet heeft erkend dat hij of zij erg overspannen is of een burn-out heeft.

Toch is het belangrijk om over de problemen te praten en samen te werken aan een oplossing. Deze tips helpen je hierbij.


1. Bied een luisterend oor

Sommige mensen met een burn-out hebben een sterke behoefte om over hun problemen en gevoelens te praten. Anderen willen het hier juist absoluut niet over hebben.

Het beste wat jij kunt doen, is ervoor zorgen dat je partner weet dat jij voor hem of haar klaar staat wanneer hij of zij de behoefte voelt om te praten.

Als je partner dan aangeeft dat hij of zij dit wil, luister dan, en reageer begripvol.

Probeer niet teveel adviezen te geven en pas goed op met wat je zegt; je problemen worden zeer waarschijnlijk erger als je partner het idee krijgt dat jij hem of haar niet serieus neemt.

Geef je partner daarom de leiding binnen het gesprek en bagatelliseer het probleem niet.


2. Stel jezelf op de achtergrond

In een gezonde relatie is er voor jullie allebei ruimte om over jullie problemen te praten.

Wanneer je partner echter een burn-out heeft, zul je je eigen gevoelens even op de achtergrond moeten zetten. Je partner heeft te veel aan zijn of haar hoofd en kan nauwelijks met zijn of haar eigen problemen omgaan.

Jouw problemen kunnen daar even niet bij komen. Zoek daarom iemand anders waarmee je over je eigen problemen en gevoelens kunt praten.

Wanneer de overspanningsklachten van je partner zijn verminderd, kun je ook weer normaal met hem of haar in gesprek gaan.

Man en vrouw die lachen en samen eten

3. Oordeel niet

Je partner koos er niet voor om overspannen te raken. Een burn-out is een serieuze psychische aandoening die ernstige gevolgen kan hebben.

Neem je partner serieus en veroordeel hem of haar niet.

Bagatelliseer de klachten ook niet, dit kan ertoe lijden dat je partner zijn of haar gevoelens niet meer met je wil delen, wat de problemen in jullie relatie hoogstwaarschijnlijk zal verergeren.

Wanneer je partner het gevoel heeft dat hij of haar open met je kan praten zonder ervoor beoordeeld te worden, verlaag je voor hem of haar de drempel om je in vertrouwen te nemen.


4. Praat erover met iemand anders

Je partner met een burn-out is momenteel even niet iemand waar jij bij terecht kunt met jouw problemen en gevoelens, zeker niet als deze in relatie staan tot de burn-out of de problemen die hierdoor zijn ontstaan.

Zoek daarom iemand anders in je omgeving die je vertrouwt. Dit kan een ouder of ander familielid zijn, maar ook een vriend of collega. Door iemand in vertrouwen te nemen voorkom je dat je je gevoelens opkropt en uiteindelijk zelf in de problemen belandt.

Is er niemand in je omgeving waarbij je terecht kunt?

Overweeg om een afspraak te maken bij een coach of een psycholoog. Hij of zij kan je tevens helpen bij het begrijpen van je partner en meedenken aan een oplossing.


5. Zorg goed voor jezelf

Omgaan met een partner met een burn-out vergt veel van jezelf. Als je partner snel geïrriteerd raakt of vaak last heeft van stemmingswisselingen is de sfeer in huis vaak gespannen. Dit is niet alleen slecht voor je partner, maar ook voor jou en eventuele andere gezinsleden.

Onder andere neurobioloog Brankele Frank legt uit wat er in je hoofd gebeurt tijdens een burn-out en hoe zij door haar burn-out heen is gekomen:

Door af en toe afstand te nemen voorkom je dat je hierin meegenomen wordt. Spreek bijvoorbeeld wat vaker af met vrienden of ga bij een sportvereniging.

Wanneer jij goed in je vel zit, ben je beter in staat om begrip op te brengen voor je partner en om te werken aan een gezonde relatie, ondanks de burn-out.


6. Slaap voldoende

Wanneer je niet genoeg of niet goed slaapt, ben je zelf vaak prikkelbaarder en kun je minder goed omgaan met de effecten van de burn-out van je partner.

Probeer daarom om een vast slaappatroon aan te wennen. Gaat je partner pas laat naar bed of slaapt hij of zij slecht? Ga alsnog zelf op tijd naar bed en blijf niet samen op. De eventuele slaapproblemen van je partner zullen verminderen wanneer de gevolgen van de burn-out verminderen.

Vrouw die in bed slaapt

Het geheim achter een goede nachtrust is regelmaat; kies een vast tijdstip om naar bed te gaan en op te staan en hou je hieraan.

Neem ook geen apparatuur mee in de slaapkamer, zoals je smartphone of tablet. Dit verstoort de aanmaak van hormonen die ervoor zorgen dat je moe wordt.


7. Eet gezond

Een gezonde en gebalanceerde voeding houdt je energiek en zorgt dat je beter in je vel zit.

Kies voor voldoende groente, fruit en volkoren graanproducten en wees zuinig met suiker, vetten en voorverpakte producten. Zelfbereide maaltijden hebben de voorkeur over afhaal- of opwarmmaaltijden.

Daarnaast kun je, wanneer je de tijd hebt om gezond te koken, ervoor zorgen dat je partner ook gezond eet. Een burn-out leidt namelijk vaak tot een verandering in het eetpatroon.

Sommige mensen met een burn-out hebben minder eetlust, anderen komen door de stress en/of vermoeidheid niet aan koken toe en kiezen voor snelle maar ongezonde maaltijden.


8. Probeer structuur te creëren

Iemand met een burn-out heeft vaak moeite met het houden van overzicht. In hun hoofd verlopen dingen chaotisch en ze raken sneller afgeleid.

Je kunt je partner hierbij helpen door een structuur te creëren in het dagelijks leven. Dit kunnen kleine dingen zijn.

Maak bijvoorbeeld elke dag op een vast tijdstip ontbijt of een avondmaaltijd klaar. Dit soort kleine patronen en structuren kunnen je partner meer houvast bieden in het dagelijks leven.


9. Maak het makkelijker voor je partner

Neem waar mogelijk werk uit handen van je partner. Dit kunnen heel kleine dingen zijn, zoals het overnemen van huishoudelijke taken.

Wanneer iemand een burn-out heeft en dus onder veel spanning staat, kunnen kleine klusjes zoals stofzuigen, koken of de afwas heel zwaar aanvoelen.

Tot de klachten van de burn-out afnemen en je partner weer wat meer zichzelf is, is het beter om dit soort taken voorlopig voor hem of haar te doen.

Pas er wel voor op dat je hier niet te ver in gaat; als jij zelf ook een zware baan hebt of bijvoorbeeld zorg draagt voor een ziek familielid, is het niet redelijk om van jou te vragen dat je het hele huishouden overneemt.

Bewaak daarom je grenzen en schakel waar nodig hulp in.


10. Probeer samen te ontspannen

Een burn-out kenmerkt zich door langdurige overspanning en leidt er vaak toe dat iemand geen zin meer heeft in leuke dingen en dat hij of zij zich niet goed meer kan ontspannen.

Een deel van het probleem wordt veroorzaakt doordat hij of zij zichzelf vaak geen ontspanning gunt. Dit is iets waarin jij het initiatief kunt nemen.

Stel voor om samen iets te doen, zoals het maken van een korte wandeling of het bezoeken van de bioscoop of sauna.

Lees hier meer over ontspanningsoefeningen en tips die je helpen leren te ontspannen.

Man en vrouw die samen over het strand lopen

Pas wel op dat je niet teveel aandringt; respecteer de keuze van je partner ook wanneer hij of zij nee zegt. Je wil je partner niet het gevoel geven dat je hem of haar tot dingen probeert te verplichten.


11. Schakel professionele hulp in

Je kunt het leven van je partner met een burn-out makkelijker maken, maar je kunt het probleem niet voor hem of haar oplossen.

Hier is professionele hulp voor nodig. Het nemen van meer rust speelt een belangrijke rol bij het genezen van een burn-out. Hiervoor zal je partner verlof moeten aanvragen bij zijn of haar werkgever.

Om in aanmerking te komen voor doorbetaald ziekteverlof moet een huisarts of bedrijfsarts de diagnose van een burn-out stellen. Deze financiële motivatie kan je partner helpen bij het nemen van deze stap.

Na het vaststellen van de burn-out bespreekt de arts met je partner en eventueel met jou wat de volgende stap zal zijn. Genezen van een burn-out gaat vaak het best wanneer je kiest voor een actieve aanpak.

Begeleiding door een arts, psycholoog of coach speelt hierbij een belangrijke rol.

Psychologe die op een stoel leunt

Moedig je partner dan ook aan om de stap te nemen om naar een huis- of bedrijfsarts te gaan en stimuleer hem of haar vervolgens ook om met een gespecialiseerde hulpverlener te praten.

Bij deze behandelingen is er vaak ook ruimte om jouw ervaringen te bespreken. Je kunt de coach of psycholoog tevens vragen om meer tips die je helpen om met je partner om te gaan.


Relatietherapie bij partner met burn-out

Heeft de burn-out geleid tot relatieproblemen waar jullie samen niet uitkomen?

Wanneer de burn-out gepaard gaat met andere problemen, zoals het overlijden of ziekte van een familielid, overspel of verslavingsproblematiek, is het toepassen van tips vaak niet genoeg.

Ook wanneer er geen problemen spelen naast de burn-out kan de spanning soms al te ver zijn opgelopen. Wat jullie dan nog kunnen overwegen, is het inschakelen van een relatietherapeut.

Bij relatietherapie praten jullie met elkaar in het bijzijn van een gespecialiseerde therapeut die het gesprek leidt.

De therapeut voorkomt dat het gesprek vastloopt of uitmondt in een ruzie. Daarnaast helpt relatietherapie stellen met problemen om met elkaar in gesprek te gaan, iets wat jullie anders misschien zouden vermijden. 

Relatietherapie valt in principe onder psychologische zorg buiten de GGZ. Dit houdt in dat deze therapie vaak alleen vanuit een aanvullende verzekering wordt vergoed.

Vraag daarom bij je verzekeringsmaatschappij naar de vergoedingen van relatietherapie, zo voorkom je dat je onverwachts voor (hoge) kosten komt te staan.


Relatie verbreken door partner met burn-out

Je streeft er natuurlijk naar om je relatieproblemen op te lossen en de burn-out van je partner te genezen.

Soms is het hier echter te laat voor en merk je dat je pogingen geen resultaat boeken of dat je er de energie simpelweg niet meer voor hebt.

Helpt relatietherapie of individuele therapie voor jullie allebei niet meer?

Misschien is het dan toch tijd om de relatie te beëindigen. Voor jullie allebei is het niet goed om in een uitzichtloze relatie te blijven hangen waarin beide partijen ongelukkig zijn.

Maak deze keuze niet overhaast en overweeg ook hier om de hulp van een therapeut in te schakelen bij het afronden van de relatie.

Zo kunnen jullie allebei verder en houden jullie misschien zelfs nog goed contact met elkaar.


Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!