Heb je vaak een zenuwachtig, nerveus, gehaast of onrustig gevoel of het gevoel dat je hersenen altijd op volle toeren draaien?
Rusteloosheid is een kwaal die echt bij deze tijd hoort. Het heeft verschillende redenen. Het onrustige gevoel kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer we teveel informatie binnenkrijgen, die we snel moeten verwerken.
Een andere reden kan de steeds grotere kloof met de natuur zijn of het gebrek aan beweging. We hebben bovendien steeds meer keuzes in het hele leven.
Tevens hebben we steeds meer afleidingen, die voortdurend onze aandacht trekken. We kunnen ons niet meer focussen en concentreren op de taken, die we echt moeten doen.
Doel van dit artikel: In dit artikel gaan we dieper in op de achterliggende redenen van een rusteloos gevoel en leer je goede tips om dit onrustige en gejaagde gevoel in je lijf te verminderen.
Onrust van binnen: wat betekent het?
Om een beter begrip te krijgen van een het onrustige gevoel is het belangrijk de achterliggende redenen en symptomen van het gevoel te bespreken.
We hebben de volgende vijf symptomen op een rijtje gezet.
Symptoom 1: Je bent niet blij met je baan
Dit is een voor de hand liggen teken bij een zenuwachtig en onrustig gevoel.
Voor iedereen die het wel eens heeft gehad, klinkt het herkenbaar. Je gaat naar je werk en voelt je zenuwachtig, lusteloos, ongemotiveerd en verveeld.
Of nog erger, je bent bang om naar je werk te gaan, omdat je er helemaal geen zin meer in hebt.
Iedereen heeft wel eens geen zin om te werken. In deze situatie is het echter anders. Dit onrustig gevoel wordt vaak veroorzaakt door het feit dat we werken en ontspannen niet meer als twee gescheiden activiteiten zien.
Als je werkt, zoek je vaak wat afleidingen om even te ontspannen en als je thuis komt (om te ontspannen), kan je het vaak niet laten om toch even je e-mail te checken of even nog iets snel voor je werk te doen.
Het gevolg is dat je minder plezier hebt wanneer je echt moet ontspannen en dat je bovendien minder effectief en tevreden bent wanneer het eigenlijk wel moet.

Ontspannen definiëren we in dit geval als het niet economisch productief zijn en iets doen waarin je plezier hebt.
Als je ontspant op het werk, bijvoorbeeld door even op sociaal media te kijken of het laatste nieuws te checken, betekent dit niet dat je hier 100% van kunt genieten.
Je zou namelijk eigenlijk bezig moeten zijn met je werk. Door deze afleiding heb je een teleurstellend en schuldig gevoel.
Tegelijkertijd heeft de kwaliteit van het werk eronder te lijden. We kunnen ons hier niet op concentreren en de dag vliegt voorbij, zonder dat je erg productief geweest bent.
Wanneer je na het werk thuis wilt ontspannen, bijvoorbeeld door een leuke film te kijken, een fietstochtje te maken of naar een feestje te gaan, is het ook lastig om hiervan te genieten.
Je loopt namelijk nog steeds met dat gevoel rond dat je op het werk voor de zoveelste keer al niet productief geweest bent. Je hebt het gevoel dat je het niet verdient om weer te ontspannen.
Het gevolg is dat je compensatiegedrag gaat vertonen. Je probeert je verloren dag op het werk te compenseren door thuis na het werk wat meer met je werk bezig te zin.
Je checkt meer je telefoon en je e-mails of doet een aantal zaken vanuit huis. Wanneer je eenmaal in bed ligt, heb je moeite om terug te kijken op de dag en deze te evalueren.
Wat ging er goed vandaag? Hoeveel tijd ben je productief geweest en hoeveel tijd heb je ontspannen?
Wat had er beter kunnen gaan? Heb ik alles met de volle focus gedaan?
Symptoom 2: Je weet even niet meer wat je wilt
Ook dit klinkt waarschijnlijk herkenbaar als je een rusteloos en zenuwachtig gevoel hebt. Je bent vaak in veel dingen geïnteresseerd, maar geen van deze opties kan je ook daadwerkelijk nastreven.
Anderzijds kan het zo zijn dat je het gevoel hebt dat je juist weinig interesse en zin hebt om dingen te ondernemen.
Je denkt alleen maar aan het kijken van een serie op Netflix of een drankje doen. Voor beide geldt dat je je leven ingeperkt hebt.
Dingen die je voorheen altijd deed, heb je nu even geen fut voor of zin meer in.
Symptoom 3: Je hebt geen tijd voor dingen die er echt toe doen
Ook dit klinkt waarschijnlijk weer herkenbaar. Je hebt teveel verplichtingen, waardoor je aan andere dingen niet toekomt.
Tegen de tijd dat je thuiskomt, heb je nergens meer fut voor. Vaak heb je geen zin en tijd om te eten. Dat is juist het grote probleem.
Je wilt graag met iets bezig zijn waar je naar uit hebt gekeken, maar komt hier niet aan toe.
Je zit gevangen in een spinnenweb van het leven om te werken en werken om te leven. Dit zou OK zijn als werken het enige was wat er in het leven bestond. Dat is niet het geval.
Iedere week denk je weer hetzelfde. Je wilt tijd vrij maken voor je echte passie, maar telkens komt je werk er tussendoor en verdient dit meer aandacht. Voordat je het weet is de week weer om en heb je geen vooruitgang geboekt in je creatieve doelen.
Symptoom 4: Je bent super gepassioneerd, maar dit vervaagt snel
Je bent gemotiveerd en vastbesloten om nu iets echt aan te gaan pakken. Je voelt je sterk genoeg om bergen te verzetten en de wereld te veranderen.
Maar dan, opeens, verdwijnt deze passie als sneeuw voor de zon. Je hebt een eindeloze cyclus van motivatie ondergaan, welke snel wordt gevolgd door passiviteit en teleurstelling.
Ook dit begint weer zijn tol te eisen. Telkens als je weer iets creatiefs in jezelf ontdekt, kom je ook weer blokkades tegen, waardoor je gefrustreerd raakt en je hoop op succes verdwijnt.
Symptoom 5: Je bent makkelijk van je plannen af te brengen
Wanneer je iets nieuws wilt starten, kan internet een bron van inspiratie vormen. Met miljarden bronnen is er niets dat je niet kan leren. Daarin schuilt echter ook een probleem.
Waar begin je? Misschien wilde je een online onderneming starten of beginnen met een blog?
Onderzoek naar hoe dit te doen kan je ontmoedigen. Veel van de adviezen die je vindt zijn verwarrend en tegenstrijdig. Je hebt een verloren gevoel en hebt dringend de behoefte aan iets of iemand die je de juiste richting instuurt.
Onrustig gevoel in hoofd
De bovenstaande symptomen maken je onrustig en gespannen.
Heb je bovendien ooit één van de volgende gevoelens ervaren tijdens het mediteren?
- Laat me hier snel wegkomen!
- Ik kan hier niet nog langer blijven!
- Ik moet … (mijn e-mail checken, de facturen betalen, iemand bellen, enzovoorts)
- Ik ga later wel mediteren of pak later wel mijn rust.
Als één van deze zinnen herkenbaar klinken, betekent dit dat je een onrustig en zenuwachtig gevoel in je hoofd hebt.
Je bent mentaal onrustig. Mentale onrust betekent dat je geest alle kant op gaat, je voortdurend het gevoel hebt dat je druk bent, je schichtig bent en denkt dat je overal gek van wordt.
Het is alsof er een vlieg in je hoofd rond zoemt, die je maar niet kunt vangen.
Hoe meer je probeert van je rusteloze gevoel af te komen, hoe drukker het in je hoofd wordt. Gelukkig zijn hier verschillende dingen tegen te doen tegen het gespannen gevoel.
Dit wordt besproken in het volgende hoofdstuk.
Rust in je leven? Zo krijg je het!
Kan je het onrustige gevoel maar niet plaatsen of kan je maar moeilijk de vinger leggen achter dat zenuwachtige en rusteloze gevoel?
Hieronder geven we een aantal tips om je verder te helpen.
Tip 1: De filosofie van Kaizen
Het uitgangspunt van deze Japanse filosofie is dat kleine stappen uiteindelijk leiden tot een grote verandering.
Met andere woorden: een reis van 1000 kilometer begint met een aantal kleine stappen.
In het kader hiervan is het belangrijk te realiseren dat je niet te lang moet piekeren over je doelen op lange termijn. Zet eerst maar kleine stappen richting het uiteindelijke doel.
De stress en de onsamenhangende mentale toestand, die voortvloeien uit het feit dat je te ver vooruitkijkt, verdwijnt dan volledig.
Je wordt rustiger, waardoor je zelf alles ook weer beter op een rijtje kunt zetten.
Tip 2: Doe één ding tegelijk
Multi-tasken is enorm overschat. Het levert meer stress op dan dat het nuttig is. Probeer in kleine stappen te denken in plaats van dat je alles tegelijkertijd wilt doen.
Maak een lijst met taken in de volgorde waarin je deze wilt uitvoeren. Doe één ding tegelijk, totdat je het overzicht en het gevoel hebt dat je wel meerdere dingen tegelijk kunt doen.
Herhaal dit voortdurend. Bovendien geldt dat activiteit niet gelijk staat aan presteren. Soms is je energie gewoon even op.
Doe dus alles in kleine stapjes en vooral niet tegelijkertijd.
Hierdoor heb je uiteindelijk meer succes en voel je je ook nog eens beter. Bovendien ben je dan gemotiveerder om een volgende stap weer tot een succes te brengen.
Tip 3: Schrijf het van je af
Schrijven kan ook een therapeutische activiteit zijn. Soms kan het opschrijven van je gedachten tot een soort magie leiden.
Het doet er vaak niet toe wat je schrijft, als het maar uit je hoofd verdwijnt. Het vermindert het onrustig gevoel.
Neem bijvoorbeeld iedere ochtend even tien minuutjes de tijd en schrijf wat er in je opkomt, zonder het direct te beoordelen, te veranderen of te wissen.
Vaak komen hier mooie dingen uit, die je niet op een andere manier zou kunnen uiten.
Je gedachten worden niet gewist, ze worden hoogstens even uitgeschakeld.
Het is daarbij belangrijk dat je je bewust bent van je gedachten, zodat je deze op papier kunt uiten en als het ware los kunt laten.
Een andere manier om je gedachte toe te vertrouwen aan het papier is mindmapping. Dit is het op een grafische manier uiten van je gedachten, zodat deze ook tastbaar worden. Hier zijn online verschillende tools voor.
Tip 4: Leer nee te zeggen
Wanneer je de vraag krijgt om iets voor iemand te doen, waar je eigenlijk geen zin en tijd voor hebt, durf nee te zeggen.
Zeg niet: ‘’ik denk er nog even over na’’ of ‘’laten we er later nog even op terugkomen’’ of ‘’we kijken het nog wel even aan.’’ Dit is precies wat je wilt vermijden.
Als je geen zin hebt om naar een speciaal diner of een bruiloft te gaan, zeg dan op een beslissende toon ‘‘NEE.’’ Het is namelijk prima om uitnodigingen of aanvragen te weigeren.
Mensen gaan je er niet minder leuk door vinden.
Wanneer je nee tegen iets zegt, zeg je namelijk ook ja tegen iets anders en jezelf. Hierdoor stel je bovendien prioriteiten. Wanneer iets niet bij jouw plannen past, is het beter om direct nee te zeggen.
Tip: vind je het toch nog lastig om ''nee'' te zeggen? Lees dan hier ons artikel over voor jezelf opkomen en assertiviteit!
Als je dit niet doet of het uitstelt, heb je vaak een ongemakkelijk gevoel of blijf je met het zenuwachtige gevoel zitten.
Stop dus ook met je agenda te vol plannen. Dit zorgt voor stress en hierdoor stel je geen grenzen. Als je niet je eigen plan volgt, dan trap je in iemand anders plan.
Tip 5: Neem afscheid van mensen
Dit klinkt vrij hard. Ken je ook mensen, die eigenlijk al je energie opslokken wanneer ze een gesprek met je aangaan. Ze bestoken je met negatieve gevoelens en angsten, waar je voorheen nog geen eens van afwist.
Op een gegeven moment krijg je het gevoel: ‘’Moet ik me daar ook druk over gaan maken?’’ Onze tip is juist van deze mensen afscheid te nemen.
Vaak is dat moeilijk, omdat deze mensen familie, vrienden of collega’s zijn.
We bedoelen hier dan ook afscheid nemen in de zin van het negeren van deze mensen, wanneer ze je weer met angstige verhalen bestoken.
Hierdoor stoppen ze hier wel mee of gaan het bij anderen proberen.
Tip 6: Zoek mensen die je inspireren
Het vinden van inspirerende relaties zorgt ervoor dat mensen zich gelukkiger voelen.
Dit zijn dus niet zomaar relaties, maar juist relaties die zich in je innercircle bevinden en waarmee je een loyale en sterk band hebt.
Vaak zijn dit ongeveer drie mensen die je blindelings kunt vertrouwen en die je altijd steun en feedback geven en durven wijzen op je verantwoordelijkheid.
Bovendien staat dit kleine groepje mensen altijd voor je klaar en helpen zij je met het bereiken van je doelen en visie.
Denk dus goed na wie er bij jou in je top drie zitten!
Tip 7: Neem een digitale detox
Iedereen houdt wel van technologie en de nieuwste gadgets. Het is echter wel zo dat deze hobby vaak veel tijd in beslag neemt.
Wekelijks komen er wel nieuwe gadgets of apps uit voor je tablet of mobiele telefoon. Dit zorgt ervoor dat je hier nog meer mee bezig bent en nog meer verbonden bent met iedereen.
Het gevolg is dat je minder met jezelf bezig bent. Het is juist de uitdaging je meer te focussen op jezelf als je een onrustig en zenuwachtig gevoel hebt. Het is dus van belang soms even je mobiel uit of op vliegtuigstand te zetten.
Of controleer je e-mail maar twee keer op een dag in plaats van ieder uur.
Laat social media soms ook even voor wat het is of bepaal dat je dit iedere dag op een bepaald tijdstip even een kwartiertje checkt.
Durf je dit aan? Het gaat er zeker voor zorgen dat je je minder rusteloos voelt!
Mindfulness bij een onrustig gevoel
Een andere manier om je rusteloosheid of het zenuwachtige gevoel los te laten is mindfulness. Dit laat je nog bewuster worden van je gevoel.
Ga bij jezelf altijd na welk gevoel je op een bepaald moment hebt.
Ben je blij, bang, boos of bedroefd? Hoe ga je hiermee om?
Vaak sta je hier niet bij stil, omdat je geen zin hebt in negatieve emoties. Hierdoor ben je je vaak ook niet bewust van het zenuwachtige gevoel.
Wanneer je hier wel bij stil staat, kan je er beter achter komen hoe je je op dat moment voelt.
Het kan zijn dat je boos bent, maar dit snel wilt vergeten.
Mindfulness kent vele gezondheidsvoordelen en helpt je erachter te komen dat het gehaaste gevoel betekent dat je wegloopt voor negatieve gevoelens, in plaats van dat je op zoek gaat naar positieve gevoelens.
Een eerste stap in dit proces is dus te onderkennen dat je onrustig bent.
Vervolgens zijn deze stappen belangrijk:
- Veroordeel het rusteloze gevoel niet als iets slechts of iets dat er niet mag zijn.
Een onrustig gevoel is niet meer dan een gewoonte van je lichaam en geweest.
Het is één van die gewoontes, die doorbroken moeten worden. Het kan goed zijn dat je deze gewoonte hebt ontwikkeld om weg te lopen van vervelende gevoelens of je te beschermen tegen diepere emoties.
Wanneer je een onrustig gevoel als iets slechts of ongewenst bestempelt. Versterk je dit nerveuze gevoel eigenlijk.
Accepteer dit gevoel en zie dit puur en alleen als je huidige gemoedstoestand. Probeer het te begroeten zoals je een goede vriend zou begroeten als je hem of haar tegenkomt.
- Laat het onrustige gevoel langzaam los.
Laat het nerveuze gevoel langzaam los, net zo langzaam als een heliumballon de lucht in gaat. Soms verdwijnt het rusteloze gevoel eenvoudigweg nadat je het langzaam hebt durven loslaten.
Wanneer dit niet geval is en het rusteloze gevoel zo sterk is, probeer dan de volgende stap.
- Ontdek het onrustige gevoel.
Dit klinkt vrij diepzinnig. Bij deze stap is het van belang dat je het onrustige gevoel als een echte wetenschapper onderzoekt.
Je legt het als het ware onder een vergrootglas. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen.
- Wat is het onrustige gevoel?
- Hoe voelt dit gevoel in mijn lichaam?
- Hoe beïnvloedt het mijn lichaam?
- Heeft het een kleur of vertelt het een verhaal?
- Hoe beïnvloedt het mijn hart en mijn gedachten?
- Voel ik ook nog wat anders? Ben ik boos? Ongeduldig? Verdrietig? Open?
Probeer na het stellen van deze vragen, het volgende op een rijtje te zetten:
- Sta jezelf toe alle emoties te voelen, die bij je naar boven komen.
- Verken het achterliggende gevoel achter je rusteloosheid. Ben je bijvoorbeeld angstig? Of voel je je alleen?
- Onderken dat het onrustige gevoel in iets anders verandert. Het is van tijdelijke aard. Het komt en het gaat.
- Sta jezelf toe om te genieten van de rust, wanneer het onrustige gevoel is verdwenen.
Als het onrustige gevoel samengaat met een hoge mate van angst en je dit moeilijk kunt verdragen, probeer dan te ontspannen, zodat je eerst wat rustiger wordt.
Neem bijvoorbeeld een bad, ga lekker rustig zitten voor een kopje thee, geniet buiten van het zonnetje, lees een rustgevend boek of luister naar je favoriete muziek of besteed tijd aan je hobby.
Als je vervolgens minder onrustig bent, begin je dit pas weer te verkennen.
Het is dus van belang open te staan voor het onrustige gevoel en dit vooral te onderkennen.
Hierdoor kom je achter het vervelende gevoel dat ten grondslag ligt aan het zenuwachtige en onrustige gevoel. Stel je ervoor open en laat het aanwezig zijn.
Onderzoek vervolgens hoe je lichaam, je geest en je hart hierop reageren. Na verloop van tijd verdwijnt de angst en wordt dit omgezet in positieve energie.
Stel je open voor rusteloosheid, laat het toe, onderzoek en ontdekt het. Hierdoor leer je ook jezelf beter kennen en weet je wat je echt wilt en blij maakt!
P.S. Hoe ben jij van een gejaagd en onrustig gevoel afgekomen? Wat heeft jou erg geholpen? Laat het aan ons weten door een reactie te plaatsen.