Omgaan Met Stress? 10 Simpele Tips Om Stress Te Beheersen

Stress… Bijna iedereen heeft er wel eens of regelmatig last van, zowel jonge mensen als ouderen. 

We hebben het allemaal enorm druk en er wordt langs alle kanten van alles van ons verwacht.

Stress op school, op het werk, door je familie of zelfs gewoon door jezelf.

Heb jij last van stress? Wil je hiermee leren omgaan? Lees dan snel verder en gebruik deze 10 gezonde tips die je hierbij gaan helpen!Leren omgaan met stress en spanning

Aanhoudende stress die niet op tijd behandeld wordt, kan uitmonden in een burn-out of depressie. Tegenwoordig zien we ook vaker bij kinderen en jongeren dat er sprake is van stress.

Het is dus belangrijk om op tijd aan de alarmbel te trekken en even een time-out in te lassen. Gelukkig zijn er heel wat tips die je kan toepassen om je stress niveau toch onder controle te houden.


Lichamelijke klachten van stress symptomen

Waar moet je aan denken als je het hebt over stress symptomen? Stress kan zich uiten in heel wat lichamelijke klachten. Maar liefst 80 à 90% van de doorsnee mensen heeft last van 1 of meer lichamelijke klachten per week.

Een aantal veel voorkomende klachten zijn: pijn aan de gewrichten, rugpijn, hoofdpijn, pijn in de borst, pijn in de armen of benen, vermoeidheid, buikpijn en duizeligheid.

Dit zijn klachten die meestal maar van beperkte duur zijn. Want zodra onze stress wat gezakt is, verdwijnen de klachten in veel gevallen vanzelf.

Iedereen heeft wel eens last van vermoeidheid of hoofdpijn na een zware werkdag. Met dit soort klachten gaan we dan ook niet snel naar de dokter.

Lichamelijke klachten die voortkomen uit stress maken we niet altijd bewust mee.

Soms voelen we ons niet erg gestresseerd, maar krijgen we toch lichamelijke reacties. We lijden dan aan stress zonder dat we het zelf doorhebben.

Dokters stellen dan meestal vast dat er lichamelijk niets aan de hand is waardoor veel mensen zich onbegrepen kunnen voelen omdat er geen rechtstreekse gevoelens van spanning of stress zijn.

Om verlost te geraken van stress gerelateerde klachten is het belangrijk dat je je klachten op tijd herkent.

Heb je regelmatig last van lichamelijke ongemakken en ben je veel aan het piekeren of maak je je veel zorgen over andere mensen of situaties? Dan is er een kans dat je lichamelijke klachten voortkomen uit stress.

Laat ik beginnen met het geven van 10 tips  die je helpen omgaan met stress.


10 tips om stress te verminderen

1. Onderhoud je sociale contacten

Mensen die last hebben van aanhoudende stress, gaan zich dikwijls afsluiten van de buitenwereld.

Ze gaan sociale contacten meer en meer uit de weg omdat er geen motivatie meer is. Dit kun je echter beter vermijden.

Merk je dat je in deze situatie zit, blijf dan zeker je sociale contacten onderhouden. Je klachten kunnen uiten tegen mensen die dichtbij je staan is een zeer goed hulpmiddel tegen stress.


2. Blijf lichamelijk actief

Een andere goede tip om stress te verminderen is regelmatig bewegen. Een half uurtje sporten per dag kan al helpen om je terug beter te voelen. Door regelmatig te bewegen kan je je hoofd beter leegmaken.

Tijdens het sporten worden er stoffen aangemaakt in je hersenen die je een goed en ontspannen gevoel geven.

Bovendien geeft sporten je extra energie, je staat dus weer helemaal scherp.

Je hoeft niet meteen heel intensief te gaan sporten, regelmatig geen wandeling maken is ook al voldoende.


3. Verminder cafeïne gebruik

Je kan ook stress verminderen door minder dranken te drinken met de cafeïne. Cafeine komt veel voor in koffie, thee en energiedranken.

Wanneer je gestresseerd bent, geraakt je lichaam uit balans en kan je meer zin krijgen in vettige en suikerrijke voedingsmiddelen. Probeer dit echter te vermijden.

Daarnaast stimuleert cafeïne de aanmaak van cortisol, wat ook wel bekend staat als het stress hormoon.

Omgaan met stress doe je door cafeïnerijke producten te vermijden of zoveel mogelijk te beperken.

Ga voor water of alternatieve producten die geen suikers en cafeïne bevatten.


4. Maak een goede planning

Een goede planning zorgt voor structuur in een hectisch leven. Door al je taken op voorhand duidelijk op te schrijven, kun je meer rust in je hoofd krijgen omdat je precies weet waar je die dag aan toe bent.

Je kan dan je lijstje punt per punt afwerken waardoor je stress zal verminderen. Afgeronde taken doorstrepen geeft bovendien een voldaan gevoel.


5. Stop met multitasken

Stop met multitasken. Wanneer je de hele tijd schakelt tussen verschillende taken, zal je niet efficiënter gaan werken en dit creëert een grote warboel in je hoofd.

Concentreer je dus telkens op 1 taak en begin pas aan iets nieuws wanneer je de taak voltooid hebt.


6. Let op je smartphonegebruik

Zet al je elektronica uit op het einde van de dag: smartphone, laptop en televisie. Spreek met jezelf een uur af waarop je dit doet. Hierdoor kan je je dag op een rustige manier afsluiten en beter in slaap vallen.


7. Plan meer pauzes in

Plan voldoende pauzes in. Sla geen maaltijden over. Neem even de tijd om rustig te lunchen en ga af en toe eens 5 minuutjes naar buiten om een frisse neus te halen.

Af en toe een pauze inlassen zorgt voor een helder hoofd en beter omgaan met stress.


8. Begin met mediteren

Mediteer! Meditatieoefeningen zijn minder zweverig dan je misschien denkt.

Met behulp van meditatie kun je je gedachten beter controleren en loslaten. Door te mediteren kun je leren om even aan helemaal niets te denken. Dit werkt ontspannend en helpt tegen stress.

Wil je meer weten over mediteren? Lees dan ook ons artikel met 6 korte meditatieoefeningen voor thuis.


9. Wees niet altijd bereikbaar

We controleren tegenwoordig constant onze e-mail, berichtjes en facebook en willen bereikbaar zijn voor iedereen. Wie weet missen we wel een belangrijk telefoontje!

Dit zorgt er echter voor dat je nooit volledig kan ontspannen. Zet bijvoorbeeld na het avondeten je telefoon uit zodat je je volledig kan concentreren op de dingen die je leuk vindt.


10. Ruim je huis op

We doen het niet graag maar toch moet het dagelijks gebeuren: je huis opruimen.

Een huis met veel chaos creëert onrust in je hoofd. Je geraakt de hele tijd dingen kwijt waardoor je stress niveau zal verhogen.

Breng dus zoveel mogelijk orde en structuur in je huis. Houd je papierwerk op orde en ruim alle rommel meteen op.

Bekijk ook ons artikel over minimalistisch leven en leer meer over minimalisme en de voordelen hiervan.


Oogklachten als gevolg van stress

Naast heel wat andere lichamelijke klachten kan stress ook een impact hebben op je ogen. Je ogen zijn namelijk heel vatbaar voor spanning en stress.

De meeste mensen die de hele dag in een kantoor werken en dus achter de computer zitten, denken dat dit de oorzaak is van hun oogproblemen, maar dat is niet altijd het geval.

Een van de grootste oorzaken van oogklachten is stress op het werk.

Wanneer er spanning in je lichaam ontstaat, kan dit zich ook uiten in je oogspieren. Indien deze spanning lang aanhoudt, gaat je oogbol lichtjes van vorm veranderen waardoor een wazig zicht kan ontstaan.

Een gezond oog is perfect rond van vorm zodat de lichtstralen die binnenkomen precies op het netvlies vallen. Dit zorg voor een helder en scherp zicht.

Stress zorgt er ook voor dat je minder vaak met je ogen gaat knipperen, waardoor je ogen branderig kunnen aanvoelen en gaan jeuken.

Nog andere oogklachten die vaak voorkomen zijn: moeilijk licht kunnen verdragen, tranen krijgen door droge ogen of een trillend ooglid.


4 tips om oogklachten door stress te verminderen

Als je voelt dat je ogen vermoeid aanvoelen, kan het helpen om ze af en toe even te sluiten. Probeer ook het gebruik van een bril zoveel mogelijk te beperken.

1. Werp eens een blik op je werkomstandigheden

Misschien krijg je stress omdat je geen goede planning maakt? Een goed gesprek met je collega’s of baas om je problemen aan te pakken kan ook helpen.

Zorg er ook steeds voor dat je naast je werk ook nog genoeg kan ontspannen. Als je er zelf niet uitgeraakt kun je altijd nog professionele hulp inschakelen.


2. Knijp minder met je ogen

Mensen die wazig zien, hebben dikwijls de gewoonte om met hun ogen te gaan knijpen om het beeld toch scherp te krijgen.

Dit is een natuurlijke reflex, maar het zal je niet helpen om beter te gaan zien. Dit zorgt ervoor dat je nog meer spanning in je oogspieren gaat krijgen waardoor je zelfs nog minder helder gaat zien.


3. Doe oogontspanningsoefeningen

Om je oogspieren te ontspannen kun je oogontspanningsoefeningen gaan doen. Dit zijn oefeningen die gemakkelijk aan te leren zijn en waar je iedere dag een beetje tijd aan moet besteden.

Door je ogen te trainen raken ze uiteindelijk hun spanning kwijt en gaan je klachten ook verdwijnen of verminderen.


4. Gebruik oogdruppels

Als laatste redmiddel kun je gebruik maken van oogdruppels. Oogdruppels voor droge ogen of de luchtvochtigheid in je omgeving aanpassen, kunnen verlichting geven, maar ze lossen de oorzaak van het probleem niet op.

Het is belangrijk om de stressfactor die de klachten veroorzaakt zoveel mogelijk weg te nemen.


Kenmerken depressie bij vrouwen

Wat veel mensen niet weten is dat er grote verschillen zijn tussen een depressie bij vrouwen en bij mannen.

Uit verschillende onderzoeken bleek immers dat vrouwen twee keer zoveel kans hebben om depressief te worden als mannen. Omgaan met stress doen mannen en vrouwen op een andere manier.

Er zijn echter psychologen en psychiaters die zich de vraag stellen of dit eigenlijk wel echt zo is.

Het zou namelijk ook kunnen dat mannen minder snel zichtbare symptomen hebben en daarom dus ook minder snel hulp zoeken.

Van mannen wordt er verwacht dat ze hun emoties onder controle houden. Ze vinden het moeilijker om hun verdriet te uiten.

Mannen die lijden aan een depressie gaan eerder woedeaanvallen en agressieve buien krijgen. Mannen hebben bij een depressie ook vaker last van plotselinge angsten en zelfmoordpogingen.

Merk je dat je last hebt van woede(aanvallen)? Lees hier 5 tips om woedeaanvallen te stoppen.

Wanneer vrouwen lijden aan een depressie dan uiten ze dat op een andere manier. Vrouwen worden vooral erg emotioneel en zijn daarom geneigd om veel te huilen. Ze voelen zich onzeker en schuldig.

Ze gaan zich dan vaak afsluiten van hun omgeving en sociale contacten zoveel mogelijk mijden.

Depressieve vrouwen gaan sneller gewicht verliezen of net gemakkelijk in gewicht bijkomen. Er treden slaapproblemen op. Dit kan zowel slapeloosheid zijn of net te veel willen slapen. 

Ze hebben weinig energie, een verminderde concentratie en terugkerende gedachten aan de dood die uiteindelijk tot zelfmoordpogingen kunnen leiden.

Waarom vrouwen dubbel zoveel kans hebben om een depressie te krijgen heeft te maken met een combinatie van biologische, hormonale, genetische, psychologische en sociale factoren.

Hormonale schommelingen tijdens en na de zwangerschap vergroten bijvoorbeeld de kans op een depressie.

Na de zwangerschap kan er een postnatale depressie optreden en ook in geval van vruchtbaarheidsproblemen vergroot de kans op een depressie.

Daarnaast vormen ook de jaren voor de overgang een groter risico. Wanneer de vruchtbaarheidshormonen afnemen, krijgen vrouwen te kampen met fysieke en psychologische veranderingen.

Daar komt nog eens bij dat er van vrouwen enorm veel verwacht wordt. Ze staan sneller onder druk dan mannen omdat ze de rol van moeder, partner, verzorger van ouders en werknemer op zich moeten nemen.

Deze hoge druk kan leiden tot stress en in een verder stadium ook tot depressie.

Indien depressies in je familie vaak voorkomen, heb je zelf ook een grotere kans om er een te krijgen.

Andere factoren zoals een moeilijke jeugd of een ingrijpende gebeurtenis kunnen ook een rol spelen.

Mensen met chronische ziektes zoals diabetes of reuma lopen een groter risico om depressief te worden.

Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie, drank- of drugsgebruik het risico op een depressie aanzienlijk vergroten.

Het is niet altijd eenvoudig om zelf de diagnose depressie vast te stellen. Heb je last van een lichte depressie, dan zouden de klachten binnen de paar weken verminderd moeten zijn.

Een ernstige depressie kan ongeveer een half jaar duren. Vaak is het ook zo dat depressies weer terug kunnen keren.


5 tips bij depressie

1. Praat met je vrienden of familie

Wanneer je je gedurende een lange tijd minder goed voelt, ga dan eerst en vooral praten met je vrienden en familie. Zij kunnen je helpen en voor de nodige steun zorgen.


2. Leef gezond

Zorg voor een gezonde levensstijl: rust genoeg uit, eet gezond en beweeg regelmatig.

Zowel genoeg slaap, een gezond en gevarieerd eetpatroon en voldoende beweging zijn ernorm belangrijke factoren in het leven.

Heb je last van slapeloosheid? Bekijk dan ook '25 tips om van slapeloosheid door stress af te komen'.


3. Doe leuke dingen

Ook al heb je weinig motivatie, stop niet met de dingen die je voorheen leuk vond. Heb je een hobby die je elke week beoefende of ging je graag een pintje drinken op café, blijf dit dan vooral doen.

Dit is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat je je niet goed in je vel voelt, maar probeer toch af en toe een leuke activiteit in te plannen.


4. Pak de triggers aan

Probeer te ontdekken wat jouw triggers zijn voor negatieve gevoelens. Wanneer je het moeilijk hebt als je geen structuur hebt in je dag, probeer dan een schema of rooster op te stellen met je activiteiten. 

Ben je niet graag alleen en triggert dit de negatieve emoties? Probeer dan iedere dag kort bij iemand langs te gaan of iemand aan de telefoon te spreken.

Zoek uit wat jouw triggers zijn en ga deze tegen!


5. Therapie

Indien de klachten niet verminderen, zoek dan psychologische hulp. Een psycholoog kan je helpen leren omgaan met stress en depressiviteitsklachten door middel van therapie en/of medicatie.Heb jij op dit moment last van stress? of heb je misschien nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten. Zo kunnen we elkaar helpen. 


Vond jij dit een waardevol artikel? Deel het artikel dan hieronder met je vrienden.

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!