9 Simpele Tips Om Je Minder Eenzaam Te voelen

Je eenzaam voelen is helaas bijna normaal. Eenzaamheid is steeds meer een epidemie. Steeds meer Nederlanders voelen zich eenzaam.

Waarom voel ik mij eenzaam? De mens is een sociaal wezen. Wanneer we geïsoleerd zijn van andere mensen, voelen we ons eenzaam en alleen.

Voel jij je weleens eenzaam in een relatie of op je werk? Je bent zeker niet de enige. Miljoenen mensen voelen zich erg eenzaam. Dat maakt eenzaamheid een ernstig probleem in onze samenleving.

Maar eenzaamheid is geen fijn gevoel. Je voelt je alleen, maar ook ongelukkig. Daarnaast kan eenzaamheid gezondheidsproblemen veroorzaken.

Niemand wilt zich eenzaam voelen, jij ook niet! Daarom lees je in dit artikel toegankelijke tips om de eenzaamheid voorgoed te doorbreken.

Waarom voel ik mij eenzaam?

We zijn kuddedieren. De mens leeft in een groep. We zijn daarom afhankelijk van sociale relaties met anderen als een manier om te overleven.

Het ontbreken van sociale relaties triggert dezelfde primaire alarmbellen als honger, dorst en lichamelijke pijn”, zo zegt neurowetenschapper John Cacioppo, die eenzaamheid bestudeert. Sociale interactie met anderen is dus een basisbehoefte van ons lichaam.

Het moderne leven, met al haar technologische vooruitgang en innovatie, gaat ook gepaard met een groeiende sociale isolatie. Daardoor neem eenzaamheid toe.

Onderzoek van het CBS uit 2016 toont aan dat 43% van de Nederlanders zich eenzaam voelt, waarvan zich 10% zich zeer eenzaam voelt. Dat zijn hele hoge cijfers.

Eenzaamheid komt vooral sterk voor bij ouderen, laagopgeleide mensen en weduwen/weduwenaars, maar eigenlijk bij alle lagen van de bevolking.

Voel jij je ook weleens eenzaam? Dan moet je dat als een waarschuwingssignaal zien. Het pad naar sociale isolatie leidt tot ernstige eenzaamheid, wanhoop en depressies.

Hoe verder je je op dit pad bevindt, hoe moeilijker het is om terug te gaan.

Ik voel mij eenzaam – Wat is er mis met me?

Als je je eenzaamheid voelt, en geïsoleerd leeft, is het heel makkelijk om in de valkuil te vallen van zelfschuld en zelfmedelijden. Je denkt dat het aan jezelf ligt, voelt je verdrietig en een gevoel van onzekerheid groeit.

Het gaat niet goed met mensen wanneer ze eenzaam zijnJohn Cacioppo

Het is gemakkelijk om in deze zelfdestructieve cirkel te blijven hangen, maar dit leidt niet tot verbetering van je situatie.

Je voelt je er alleen maar depressiever, eenzamer en verdrietiger door. Je voedt door dit denken je gevoelens van isolatie en eenzaamheid, waardoor je in deze eenzaamheid blijft hangen.

Is er iets mis met je als je je eenzaam voelt? Nee, absoluut niet. Onderzoek toont zelfs aan dat eenzame personen prima sociale vaardigheden hebben. Het blijkt uit dit onderzoek dat sociale druk een vergaand effect heeft op eenzame personen.

Door sociale druk voelen ze zich angstig en zijn ze bang om te falen. Hun eigen gevoel van zelfvertrouwen en het stemmetje vanbinnen beperken hun sociale vermogen.

Eenzaamheid gaat niet over de hoeveelheid sociale activiteiten of sociale contacten, maar juist om hoe we ons voelen wanneer we alleen zijn.

Eenzaamheid is een “waargenomen sociaal isolement, of de discrepantie tussen wat je wilt van je sociale relaties en je perceptie van die relaties” (Johan Cacioppo). Je kritische ‘ik’ geeft vervolgens een lijst van mogelijke oorzaken. Bijvoorbeeld dat anderen je niet aardig vinden.

Je denkt bijvoorbeeld dat je je sociaal ongemakkelijk gedraagt in een groep, en dat anderen dit opmerken en je daarom een raar persoon vinden. Wanneer je in een groep bent, kun je jezelf vervolgens ervan beschuldigen niet genoeg met anderen te praten.

Dit is geen goede, constructieve manier van denken. Je moet deze gedachten zien als een vijand, en daarom niet tolereren.

Negeer deze negatieve gedachten en ga werken aan minder eenzaamheid, bijvoorbeeld met mijn tips hieronder.

In de onderstaande video legt Babs van Geel (oprichtster van de Stichting Met je Hart) dat we elkaars medicijn zijn tegen eenzaamheid:

https://www.youtube.com/watch?v=I88Z9kUfG1o

Wat is de oorzaak van je eenzaam voelen?

Er zijn een aantal factoren waardoor individuen zich eenzaam voelen.

De belangrijkste oorzaken van eenzaamheid zijn:

  • Erfelijkheid - Volgens John Cacioppo is eenzaamheid voor zo’n 50% erfelijk. Dit betekent niet dat eenzaamheid wordt bepaald door genen. Het is de intensiteit van de pijn die je voelt wanneer je je sociaal geïsoleerd voelt. Afhankelijk van je genen voel je meer of minder pijn wanneer je weinig contact met anderen hebt.
  • Omgeving – Eenzaamheid wordt vaak getriggerd door de omgeving. Als je in het buitengebied woont of recent bent verhuisd naar een nieuwe omgeving, ben je meer kwetsbaar voor eenzaamheid. Ook taal en culturele barrières kunnen sociale interactie moeilijker maken, en dan kun je je eenzaam voelen.
  • Omstandigheden – Bijvoorbeeld een moeilijke situaties, zoals overlijden, het verlies van een geliefde of een scheiding kunnen bij ons een groeiend gevoel van eenzaamheid veroorzaken. Je voelt je eenzaam als iemand wegvalt, en dat is heel begrijpelijk.
  • Gedachten en gedrag – De manier waarop we over onszelf en over de wereld om ons heen denken, kan ook bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid. Met name onzekerheid.

Lijd jij onder eenzaamheid, en wordt je eenzaamheid gevoed door je gevoel van onzekerheid? Pak de stier bij zijn horens.

Met de cursus Vitaal Zelfvertrouwen krijg je de boost die je nodig hebt om uit je eenzaamheid te klimmen.

Er zijn ook andere factoren die kunnen leiden tot gevoelens van eenzaamheid, waaronder psychologische en ontwikkelingsfactoren. Ernstige gevoelens van eenzaamheid blijken vaak samen te gaan met:

  • Een verleden van misbruik
  • Ouders die bedreigend/opdringerig of teruggetrokken/sterk bekritiserend waren
  • Ongeorganiseerde levensstijl, bindingsangst en sociale (communicatie)problemen
  • Sterk schuldgevoel
  • Gevoelens van vijandigheid en hopeloosheid

Eenzaamheid oplossen en doorbreken

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Eenzaamheid kan ook snel weer verdwijnen. Maar pas op! Eenzaamheid kan ook chronisch worden met serieuze en schadelijke effecten op je lichamelijke en mentale gezondheid, zoals vermoeidheid, zwakke gezondheid en een grote kans om eerder te overlijden.

Maar ook zorgt eenzaamheid voor mentale problemen. Denk maar aan depressies, verlegenheid, vergeetachtigheid en een overmatige focus op sociale uitsluiting in plaats van insluiting (gedreven door de innerlijke kritische stem).

Hoe langer je rondloopt met eenzaamheid, hoe meer ruimte je geeft aan een negatieve filter die je perspectief op je leven en de wereld om je heen bepaalt.

Als we eenzaam zijn, zijn we daardoor meer geneigd om de dingen te zien als hopeloos, de wereld als bedreigend te zien en de oplossingen buiten onze invloed (‘Ik kan hier niets aan veranderen’).

Dan wordt het moeilijker om de energie en de moed te hebben om geluk, blijdschap en verandering te zoeken.

9 tips om je minder eenzaam te voelen (in een relatie)

Mijn doel is dat deze tips je helpen om uit je eenzaamheid te raken. Dit zijn tips om erop uit te gaan en mensen te ontmoeten, maar op een hele toegankelijke en spontane manier, in plaats van een geforceerde manier.

Tip 3 is een must, en tip 6 vind ik persoonlijk de beste tip om me minder eenzaam te voelen.

Tip 1: Het is absoluut niet je eigen schuld

Je zal je alleen maar slechter voelen als je jezelf de schuld geeft van je eenzaamheid. Geef geen ruimte aan dit kritische stemmetje vanbinnen.

Jezelf de schuld geven van je eenzaamheid is niet slim, niet constructief en ook niet erg aardig van jezelf.

Een aantal oorzaken en voorwaarden zijn samengekomen waardoor dit pijnlijk gevoel is ontstaan. Het is niet jouw schuld.

Tip 2: Zoek troost bij een niet-menselijke ‘vriend’

Er zijn veel mogelijkheden om troost te vinden. Bijvoorbeeld in een huisdier, een boek, favoriete serie, een hobby of door buiten te zitten en te genieten van het uitzicht.

Er zijn veel dingen waarin we troost kunnen vinden en waardoor de pijn van eenzaamheid wordt verlicht.

Kijk voor jezelf waarin je troost kunt vinden. Bijvoorbeeld iets wat je blij maakt.

Tip 3: Maak contact met mensen

Ok, dit klinkt heel moeilijk, maar ‘contact maken’ kun je heel breed opvatten. Negeer even de angstige gevoelens die nu misschien bij je opkomen.

Denk juist aan een persoon die altijd aardig is en je ondersteund. Of iemand waarmee je kunt lachen. Bel deze persoon eens op, stuur hem/haar een e-mail of ga eens bij deze persoon langs.

Ik begrijp dat het moeilijk is om zo op iemand af te stappen. Daardoor kan het zijn dat je deze uitdaging uitstelt. Toch is het de moeite waard om contact te leggen met deze persoon.

Vind je dit moeilijk? Begin dan klein. De volgende keer dat je deze persoon ziet, stel dan voor om eens af te spreken voor koffie of een drankje.

Of klik hier en leer de eenvoudigste - en meest effectieve - manier mensen kennen voor nieuwe vriendschappen of relaties.

Tip 4: Wees creatief

Hoe simpel. Je hoeft geen creatief persoon te zijn. Koop bijvoorbeeld een kleurboek voor volwassenen, of een nieuwe puzzel.

Maak een collage van scheursels uit tijdschriften of ga breien.

Je kunt ook je oude hobby weer uit de kast halen, zoals modeltreinen, kerstdorpen maken, postzegels, enzovoort. Kies iets wat je leuk vindt om te doen en waarmee je bezig kan zijn.

Wanneer je iets hebt gevonden, is het relatief gemakkelijk om hiermee nieuwe contacten te maken.

Er zijn namelijk tal van hobbyisten, clubs, verenigingen en evenement.

  • Brei je graag? Ga dan naar een brei-activiteit bij een buurtcafé.
  • Verzamel je graag postzegels? Bezoek dan een beurs of evenement voor postzegelverzamelaars.
  • Hou je van antiek? Bezoek dan een vlooienmarkt.
  • Hou je van voetbal? Ga dan voetbal kijken in een plaatselijk café.

Tip 5: Help een ander

Door een ander die hulp nodig heeft te helpen, help je ook je eigen eenzaamheid te verminderen.

Bijvoorbeeld een vluchteling, door een vriend van een vluchteling te worden. Help een oudere of minder valide, bijvoorbeeld via Stichting Zonnebloem.

Of kijk in je eigen omgeving naar een organisatie die mensen helpt bij eenzaamheid, en meld je daar aan als vrijwilliger.

Tip 6: Sluit je aan bij een vereniging of club

Ga bijvoorbeeld sporten in een groepsles. Daar ben je onder de mensen en kom je mensen tegen. Of sluit je via een sportvereniging aan bij een team, zoals voetbal, handbal of korfbal.

Wat vind je leuk? Er is overal wel een vereniging of club voor waarbij je je kunt aansluiten. Bijvoorbeeld een klaverjasvereniging, leesclub, vereniging voor militairen, vereniging voor natuur, een koor, enzovoort.

Tip 7: Volg lessen

Ook het volgen van lessen is iets nieuws waardoor je andere mensen kunt ontmoeten. Een belangrijk voordeel: je hebt al een overeenkomstige interesse of hobby.

Ga bijvoorbeeld op tekenles, kookles, dansles of zangles. Maar ook verschillende cursussen, zoals een cursus geschiedenis, iPad cursus, computer cursus, schrijfcursus, hondencursus, cursus Spaans, enzovoort.

Of pak een nieuwe studie op. Er is altijd iets nieuws te leren, en hier kom je andere mensen tegen.

Tip 8: Werk aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde

Bij veel mensen die zich erg eenzaam voelen, is een laag zelfvertrouwen en een lage eigenwaarde een belangrijke oorzaak van het eenzame gevoel.

Het lage zelfvertrouwen en eigenwaarde beperken hen namelijk in het leggen van contacten met andere mensen.

Nieuwe mensen ontmoeten en vrienden maken gaat niet vanzelf als je weinig zelfvertrouwen of sociale angsten hebt.

Aan iedereen die met onzekerheid te maken heeft  kan ik het echt op het hart drukken om stappen te ondernemen. Hoe? Dit is heel gemakkelijk en toegankelijk.

Volg mijn online cursus Vitaal Zelfvertrouwen om sterker in je schoenen te staan en bruikbare handvaten te krijgen om je sociale vaardigheden te ontwikkelingen.

Tip 9: Zing!

Het is bijna onmogelijk om je eenzaam te voelen als je zingt. Ik doe het ook, en het werkt. Zing spontaan of zing mee met je favoriete artiesten. En je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij een koor.

Ik weet uit persoonlijke ervaring dat het moeilijk kan zijn om eenzaamheid te ontgroeien. Maar het kan echt! En het is belangrijk dat je vandaag begint.

Glij niet verder weg in eenzaamheid, maar onderneem stappen om je eenzame gevoel kwijt te raken. Niemand wilt zich eenzaam voelen! Ik hoop dat de bovenstaande tips je hierbij helpen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>