Hoe Lang Duurt een Burn-out? Ontdek ’t Verrassende Antwoord

Een burn-out is niet iets waar je makkelijk van herstelt.

Hoe lang duurt een burn-out? Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat iedereen uniek is.

Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om het herstel van een burn-out te bevorderen. 

Wat je kan doen om een burn-out te voorkomen wordt in dit artikel verder toegelicht. lees dus snel verder!


Wat is een burn-out?

Weet je wat een burn-out is? Waarschijnlijk wel.

Het draait geheel om stress. Vaak is het werk-gerelateerde stress, maar het kan ook voorkomen gecombineerd met stress in het privéleven.

Een burn-out is een gevaar waar iedereen op zou moeten letten.  Het kan bij iedereen voorkomen die steeds meer taken en verantwoordelijkheden krijgt toebedeeld.

Vrouw ligt op haar arm op tafel door een burn-out

Je ziet het helaas maar zelden aankomen.

Je blijft continue denken ‘Ik kan alles!’ en ‘Ik ga er voor!’ en bent vaak zo gepassioneerd en gemotiveerd om iets te doen, dat je uitzonderlijk lange werkdagen en zware belasting voor lief neemt.

Vaak worden lichamelijke signalen volledig genegeerd. Zonder dat ze het weten, lopen mensen met chronische stress zichzelf volledig voorbij.

De druk die ze op zichzelf uitoefenen om de beste te zijn, is de perfecte grond voor een burn-out. En dan… BAM. Je lichaam stopt ermee. Het is te laat. Je hebt een burn-out.

Wat nu?

Hoe verloopt een burn-out? En kun je een burn-out vroegtijdig herkennen? Dit wordt besproken in het volgende hoofdstuk.

Man ligt op zijn laptop door een burn-out

Verloop van een burn-out

Steeds meer mensen hebben een burn-out. De stress is bij hen tot grote hoogte gestegen. Hun lichaam zegt “STOP”.

Van het ene op het andere moment kunnen ze niets meer. Alleen maar slapen. Steeds meer mensen hebben een burn-out.

Ken jij mensen in je omgeving die uit het veld zijn geslagen door een burn-out?

Man staart naar het plafont door burn-out

Dit schrikt zeker af. Daardoor vragen steeds meer mensen zich af of een burn-out wellicht tijdig te herkennen is. Dit is een lastige vraag.

Een burn-out heeft namelijk zeker kenmerken.

Het lastige is echter dat een persoon die afstevent op een burn-out deze signalen niet wilt erkennen.

Ze willen doorgaan en zijn overmeesterd door stressfactoren. Ze rekenen de burn-out signalen toe aan andere dingen.

Gestreste vrouw weet niet wat de oorzaak is en staart in de mist voor zich uit

Een burn-out is een lichamelijk staat van chronische stress die leidt tot 3 dingen:

 • Fysieke en emotionele uitputting;
 • Onthechting en cynisme.
 • Gevoelens van inefficiëntie en gebrek aan prestatie;

Deze kenmerken zijn in een vroeg stadium van een burn-out vaak al zichtbaar, maar komen in een laat stadium nog duidelijker tot uiting.

Het zijn verschillende niveaus. In de rest van het hoofdstuk zal ik je uitleggen hoe een burn-out zich opbouwt en welke signalen je lichaam geeft in deze niveaus.

Verschillende niveaus van een burn-out

Wanneer je volledig in de greep bent van een burn-out, kun je niet langer effectief functioneren. Niet op persoonlijk niveau, noch op professioneel niveau.

Een burn-out komt niet zomaar. Het is geen dief in de nacht, ondanks dat het wel zo voelt. De aard van een burn-out is weliswaar verraderlijk.

Het is alsof het tuutje uit je lichaam is gesprongen. Je loopt langzaam leeg, maar dit is moeilijk te herkennen. Het lichaam en de geest geven wel degelijk waarschuwingen.

Wanneer je bekend bent met deze waarschuwingen, kun je ze herkennen voordat het te laat is.

Verschillende gekleurde waarschuwingsborden

Wil jij de signalen van een burn-out bij jezelf of anderen herkennen? Lees dan snel verder.


Tekenen van fysieke en emotionele uitputting

 • Het eerste en beste kenmerk van een burn-out is een chronische vermoeidheid. Chronisch betekent dat het niet weggaat. De vermoeidheid kun je al in een vroeg stadium herkennen aan een gebrek aan energie. Je zult je de meeste dagen moe voelen. In de laatste fase van een burn-out voel je je lichamelijk en emotioneel uitgeput.
 • In een vroeg stadium van een burn-out kun je last hebben van slapeloosheid. Je kunt moeite hebben om in slaap te vallen of een of twee nachten per week regelmatig ’s nachts wakker worden. In de laatste fase vormt het een nachtelijke gruwel: ondanks dat je uitgeput bent, slaap je erg slecht.
Man heeft handen op zijn hoofd in bed en kan niet slapen
 • Vroege tekenen zijn een verminderde concentratie, moeite hebben met je aandacht erbij te houden en vergeetachtigheid. Dit kan zich uitwerken in moeite om je werk af te krijgen, waardoor het werk zich opstapelt en de stress alleen maar groter wordt.
 • Er zijn ook zeker lichamelijke symptomen die wijzen op een burn-out. Dit zijn tekenen die wijzen op een hoge mate aan stress. Bijvoorbeeld een pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, flauwvallen, kortademig zijn en buikpijn.
 • Een zwak immuunsysteem wijst erop dat je lichaam is uitgeput. Je bent hierdoor kwetsbaarder voor verkoudheid, griep en andere ziektes.
Zwak immuunsysteem door burn-out
 • In een vroeg stadium kun je een verminderde eetlust Dit kan zich uitwerken tot een verlies van eetlust. Je hebt geen honger en slaat misschien een maaltijd over. In de laatste fase heeft dit zich verder doorontwikkeld waardoor je gewicht verliest.
 • In het begin kun je milde symptomen van angst, piekeren en spanning ervaren. Alsof je continue in de rij voor de achtbaan staat. Hoe dichter je bij de burn-out zit, hoe ernstiger de angst wordt. Dit zal het vermogen verstoren om productief te zijn. Ook kan dit problemen veroorzaken in je persoonlijke leven.
Man houdt handen tegen zijn oren door de angst
 • Een burn-out kan leiden tot een depressie en depressieve gevoelens. Aan het begin kun je een beetje verdrietig zijn, en hopeloos bij momenten van grote stress. Je kunt schuldgevoelens ervaren en jezelf de schuld geven van je stress die je ervaart en het effect hiervan op de kwaliteit van je werk. In het ergste geval ontwikkel je ernstige depressieve gevoelens. In dat geval is het zeer aan te raden om professionele hulp in te schakelen.
 • In het begin kan er boosheid ontstaan tussen jou en andere personen, als resultaat van prikkelbaarheid. In een latere fase uit de boosheid zich in woede-uitbarstingen en discussies op je werkplek en thuis.

Partner met een burn-out? Lees hier hoe je relatieproblemen met je partner door een burn-out kunt verhelpen.


Tekenen van onthechting en cynisme

 • In het begin merk je misschien niet dat je minder plezier hebt in je werk en je privéleven. In het begin heb je bijvoorbeeld geen zin om te gaan werken of wil je weer snel naar huis. Naarmate de tijd vordert en de stress heviger wordt, verspreid het verlies aan plezier zich naar andere facetten van het leven, zoals naar familie, vrienden en vrije tijd. Op het werk begin je projecten en taken te vermijden.
 • Aan het begin van een burn-out uit het pessimisme zich nog als negatieve zelfpraat en de verandering van een ‘halfvol glas’ naar een ‘halfleeg glas’. In de ergste gevallen ontwikkelt dit zich tot een vermindering van vertrouwen in collega’s, familieleden en vrienden. Je hebt het gevoel dat je op niemand meer kunt rekenen.
Man kijkt somber naar beneden door pessimisme
 • Sociale isolatie laat zich in een vroeg stadium van een burn-out zien als een lichte weerstand tegen sociale activiteiten. Bijvoorbeeld niet te willen gaan lunchen op je werk of niet met je vrienden willen afspreken. In de laatste fase kun je boos worden wanneer iemand tegen je praat of probeer je sociale interactie te vermijden.
 • Onthechting is een algemeen gevoel van het ontbreken van sociaal contact met andere personen in je omgeving. Dit kan leiden tot de hierboven beschreven sociale isolatie, waarbij je jezelf emotioneel en fysiek onthecht van je werk. Je meldt jezelf vaker ziek, kunt geen telefoontjes meer beantwoorden, loopt achter op je mail en komt te laat op je werk aan.
Vrouw zit alleen door onthechting en sociale isolatie

Tekenen van inefficiëntie en gebrek aan prestatie

 1. 1
  Gevoelens van lusteloosheid en hopeloosheid zijn vergelijkbaar met wat is beschreven over depressiviteit en pessimisme. Het geeft aan dat dingen niet goed gaan of er niet toe doen. Naarmate de symptomen van een burn-out verergeren, kunnen deze gevoelens zich ontwikkelen tot ‘Waarom zou ik? Wat is het punt?”.
 2. 2
  Prikkelbaarheid komt vaak voort uit het gevoel van ineffectiviteit, nutteloosheid en een gevoel dat de dingen niet efficiënt genoeg gaan. Dit is natuurlijk ook een resultaat van de eerder beschreven slapeloosheid. In een vroeg stadium komt de prikkelbaarheid tot uiting in persoonlijke relaties. In een gevorderd stadium van een burn-out ben je ook (zeer) prikkelbaar op je werk.
 3. 3
  Ondanks de lange uren zorgt de chronische stress ervoor dat je minder productief bent als je was en slechter presteert. Dit resulteert in projecten die niet zijn afgerond en werk dat zich opstapelt.

Bekijk hier ons artikel over burn-out symptomen en check snel of jij misschien wel wat symptomen ervaart!

Wanneer je deze burn-out symptomen nog niet herkent in je eigen leven, is dat natuurlijk erg fijn.

Houd ze echter in gedachten, zodat je ze tijdig bij jezelf of mensen in je omgeving kunt herkennen.

Vrouw gebruikt handen om verder te kijken

Een burn-out is namelijk als een sluipend wezen dat je aankijkt terwijl je druk bent met allerlei zaken. Je ziet het, maar hebt niets door.

Een burn-out is als een sluipend wezen dat je aankijkt. Je ziet het, maar hebt niets door.

Ervaar je veel stress met de opvoeding van je kinderen en heb je last van vermoeidheid of uitputting? Het kan zijn dat je last hebt van een parentale burn-out. Lees hier meer daarover.

Wanneer je enkele van deze symptomen ervaart en erkent in je eigen leven, zou dit een wake-up call moeten zijn. Je begeeft je dan op glad ijs.

Neem even de tijd om te beoordelen hoeveel stress er in je leven is. Probeer manieren te vinden om deze stress te verminderen.

Bedenk je dat niemand erbij gebaat is wanneer je een burn-out krijgt.

Vrouw houdt een bord met een verdrietig gezicht voor haar hoofd

Ga in overleg met je manager of baas en zoek samen naar manieren om de situatie te verbeteren. Doe dit voordat het te laat is. Een burn-out is net als griep.

Het gaat niet weg wanneer je niet de rust neemt en veranderingen in je leven doorvoert. Hoe moeilijk dit ook is voor een persoon die tegen een burn-out aanhikt, het is toch de slimste zet.


De fases van een burn-out

Wanneer je iemand vertelt dat je ziek of moe bent, geef je deze persoon eigenlijk niet veel informatie.

Wat voel je? Ben je verkouden? Of een griepje? Heb je gisteren te lang doorgefeest of tot laat Netflix zitten kijken? Of houd je baby je uit je slaap?

Zieke vrouw ligt op bed met haar armen over haar hoofd

Bij een burn-out is eigenlijk hetzelfde aan de hand. Een burn-out komt in verschillende gradaties. Je kan er 2 maanden uitliggen om weer te herstellen of een sabbatical van 1 jaar inlassen om je leven te evalueren.

Hoe kun je dus beoordelen in hoeverre je een burn-out hebt? Hoever ben je al op weg om een echte burn-out te krijgen? De wetenschap kan hierbij helpen.

De psychologen Herbert Freudenberger en Gail North hebben 12 fasen opgesteld van een burn-out. Dit beschrijft de verschillende stadia waarin een persoon zich kan bevinden richting een burn-out.

Aan de hand van deze fasen kun je bij jezelf of bij een persoon in je omgeving herkennen in hoeverre je richting een burn-out aan het gaan bent.

Verschillende effecten van een burn-out

Ik licht ze graag kort aan je toe.

 1. 1
  De dwang om jezelf te bewijzen - op een obsessieve manier willen bewijzen wat je kunt en waard bent.
 2. 2
  Harder werken – het onvermogen om dit uit te schakelen.
 3. 3
  Je behoeften verwaarlozen – je slaapt onregelmatig, hebt een verstoord eetpatroon en gebrek aan sociale interactie.
 4. 4
  Conflicten vermijden – problemen worden weggeschoven. Je kan je bedreigt, paniekerig en nerveus voelen.
 5. 5
  Je waarden herzien – je normen en waarden zijn scheefgetrokken. Vrienden en familie worden in toenemende mate afgewezen en hobby’s als onbelangrijk gezien. Je werk krijgt alle focus.
 6. 6
  Ontkennen van nieuwe problemen – je gaat je collega’s zien als lui, veeleisend, dom en/of ongedisciplineerd. Je wordt intolerant, agressief en cynisch, sociale contacten gaan stroever en je problemen wordt toegeschreven aan tijdsdruk en werk, maar niet aan een verandering in je leven.
 7. 7
  Terugtrekken – je trekt je terug uit je sociale leven, waardoor deze klein of niet-bestaand wordt. Je richt je meer tot alcohol en drugs om het gevoel van stress te verlichten.
 8. 8
  Vreemde gedragsverandering – er zijn duidelijke veranderingen in je gedrag, waardoor vrienden en familie bezorgd raken.
 9. 9
  Depersonalisatie – je ziet jezelf noch anderen als waardevol en erkent niet langer je eigen behoefte.
 10. 10
  Innerlijke leegte – je voelt je steeds meer leeg van binnen. Om dit te overwinnen richt je je steeds meer op eten, alcohol, seks en/of drugs. Je doet de dingen steeds meer op een overdreven manier.
 11. 11
  Depressie – je voelt je verloren en onzeker. Je bent uitgeput en ziet de toekomst somber in.
 12. 12
  Burn-out syndroom – je stort mentaal en fysiek volledig in. Het is tijd om medische hulp in te schakelen.
Vrouw heeft haar hand voor haar ogen door depressie

Zoals je ziet, variëren de symptomen van een burn-out van milde symptomen naar verontrustend gedrag.

Je komt dit gedrag misschien elke dag tegen op het werk (bijvoorbeeld je collega’s zien als dom). Je wilt waarschijnlijk vermijden dat je een burn-out krijgt.

Dit doe je door je te richten op de meer subtiele signalen die je lichaam geeft. Schuif deze signalen dus niet te gemakkelijk aan de kant als onbelangrijk, maar ga goed bij jezelf na wat de betekenis ervan is.

Wanneer je deze eerste signalen negeert, kunnen ze leiden tot veel grotere problemen.

Veel pijlen die leiden naar een vraagteken

Herstellen van een burn-out

Een burn-out gaat niet zomaar weg. Het wordt juist slechter. Tenzij je de onderliggende problemen en oorzaken van je burn-out serieus aanpakt.

Als je de burn-out en de signalen negeert, leidt dit alleen maar tot ergere effecten. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met het herstel.

Maar het herstellen van een burn-out is een langzame weg. Er is geen snel uitzicht op de finish.

Met name voor personen met een burn-out is dit erg lastig te accepteren. Je hebt de tijd nodig om te herstellen; zowel mentaal, emotioneel als fysiek.

Pen schrijft het woord accept op papier

Neem de tijd voor jezelf, want je lichaam heeft het echt nodig.

De onderstaande tips om te herstellen van een burn-out zijn allemaal nuttig in verschillende situaties. Sommige tips zijn bruikbaar, terwijl andere minder effectief voor jou zijn. Vind deze balans.


Hoe lang duurt een burn-out?

Waarschijnlijk komt de vraag 'hoe lang duurt een burn-out?' in je op. 

Het verschilt per persoon hoelang het herstelproces na een burn-out kan duren.

Je hebt deze tijd nodig om te herstellen, maar ook om je leven aan te passen. Je lichaam heeft gezegd dat het zo niet verder kan.

Zand loopt door een zandloper en een monnik staat onderin

De gemiddelde hersteltijd van een burn-out ligt tussen de 3 maanden en een jaar. Dit is een lange periode. Je lichaam heeft deze tijd nodig. Dit zal je goed merken.

In overleg met je (bedrijfs)arts zal je het herstelproces vormgeven. Samen zal je dus ook weer bepalen dat je langzaam, beetje-bij-beetje, je werk weer op gaat pakken.

Eerst werk je een paar dagen per week enkele uren. Dit wordt langzaam verhoogd. Doe het vooral rustig aan en luister naar je lichaam.

Ga niet te snel! Dat is nergens voor nodig. Neem je rust en werk aan jezelf.

Vrouw heeft een kopje koffie vast en neemt haar tijd

9 Tips om optimaal te herstellen van een burn-out

Het kan iedereen overkomen. Een verpleegkundige, soldaat, leraar, boekhouder, zzp-er, enzovoort.

Het overkomt vaak mensen die werken zonder erkenning te ontvangen.

Elk beroep met een zware werkbelasting en een omgeving die niet erg ondersteunend is, vormt de perfecte voedingsbodem voor een burn-out.

Ik geef je hier 9 tips om na een (beginnende) burn-out weer op de been te komen.

Tips en tricks met pijltjes

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven: probeer een aankomende burn-out zo vroeg mogelijk te herkennen met behulp van de onderstaande tips.


Tip 1: Begin met je eigen lichaam

Pas goed op jezelf! Dit klinkt misschien een beetje cliché.

Wanneer was de laatste keer dat je sportte? Eet je wel gezond? Drink je misschien te veel alcohol?

Kies ervoor om gezonder te leven, gezond te eten, meer te bewegen en tijd vrij te maken om je lichaam en geest te ontspannen, want dit is heel erg belangrijk!

Silhouette van een vrouw die zich uitstrekt

Tip 2: Wijs de oorzaak van de burn-out aan

Erg veel problemen op het werk zijn terug te brengen tot 6 punten:

 • Zware werklast.
 • Oneerlijkheid/onrechtvaardigheid.
 • Gebrek aan controle.
 • Onvoldoende beloning en erkenning.
 • Je gaat tegen je eigen waarden in.
 • Geen positieve werksfeer.

Wanneer je de oorzaak weet, kun je doorgaan met tip 3.

Patroon met icoontjes

Tip 3: Beeld je eigen toekomst in

Het tegenovergestelde van een burn-out is eigenlijk om positieve betrokken te zijn bij je werk. Hoe zou het zijn als je een geweldige baan had?

Aan welke eisen zou deze baan voldoen? Hoe kun je ervoor zorgen dat je zelf je keuzes kan maken met betrekking tot je werk, in plaats van dat anders deze voor je maken?


Tip 4: Streef naar een betere match

Soms zijn de problemen erg lastig. Soms kun je ze best veranderen. Vraag jezelf dan af hoe je ze ten goede kunt veranderen.

Misschien door een of meerdere dagen per week vanuit huis te werken? Of door taken over te dragen aan een collega? Of door een assistent in te huren?

Schaakbord met een staande koningin

Tip 5: Als je er alles aan hebt gedaan bij je huidige baan, neem dan belangrijke beslissingen.

Denk als je eigen baas.

Misschien is het een goede keuze om naar een andere baan te gaan zoeken of weer terug naar school te gaan om jezelf te ontwikkelen zoals jij graag wilt.


Tip 6: Pas je verwachtingen aan

Hiermee bedoel ik niet ‘verlaag je verwachtingen’.

Het blijkt dat een burn-out regelmatig wordt veroorzaakt doordat de verwachtingen van een werknemer niet aansluiten bij de werkelijke taken.

Boekje met een pen, een wekker en een rekenmachine

Probeer niet de wereld te veranderen, maar begin bij de dingen die je kunt veranderen. Of streef naar verbetering in plaats van perfectie.


Tip 7: Leer delegeren

Delegeren is regeren! Ik bedoel hiermee niet dat je de onderdelen die je niet leuk vindt aan je baan kunt overdragen op een stagiair.

Probeer juist dingen los te laten en andere te vertrouwen dat zij het goed kunnen doen.

Mensen die overal controle over willen houden, zijn erg kwetsbaar voor een burn-out. Probeer het maar eens en kijk wat er gebeurt.


Tip 8: Deel je tijd anders in

Tegen de tijd dat je een burn-out hebt, is je leven vaak vreselijk eenzijdig geworden. Het is werk, werk, werk en misschien nog wat andere activiteiten gedurende de week.

Handklok in het zand

Neem eens de tijd om de dingen te doen die je echt leuk vindt, in plaats van alleen te doen wat je moet doen. Wat vond je vroeger leuk om te doen?

De wereld vergaat niet als jij eens aan jezelf denkt. Misschien eens om 21 uur stoppen met alles wat je doet en een goede film gaan kijken of om 19 uur gaan sporten.


Tip 9: Neem al je vakantiedagen op

Dit lijkt misschien eenvoudig, maar het is heel belangrijk. Gun jezelf wat vrije tijd.

Ga op reis, neem een sabbatical,  bezoek familie of ga met vrienden op pad. Onttrek jezelf een volledig aan je verplichtingen en je werk.

Fles aan het strand met sabbatical erin

Rust in ieder geval goed uit en ontspan lichaam en geest.

Wanneer je er doorheen zit en je voelt dat je vlammetje langzaam uitgaat, overweeg dan sterk om enkele van deze tips uit te proberen.

Bij een burn-out geldt: voorkomen is veel beter dan genezen. Denk aan jezelf en je eigen gezondheid.


P.S. Wat is jouw mening over een burn-out? Laat het ons weten door een reactie hieronder te plaatsen. 

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>