Hartkloppingen Door Stress? Oorzaken + 4 Behandel Tips (NIET publiceren)

Wanneer je wat meer stress hebt dan normaal, geeft dit je nooit een goed gevoel. Zeker niet wanneer dit ook nog eens gepaard gaat met hartkloppingen.

Dit gebeurt vaak plotseling. Je hart klopt sneller en onregelmatiger dan normaal. Wanneer je dit ervaart, kan je in paniek raken of een angstaanval krijgen.

Wil je weten wat hartkloppingen door stress precies zijn, wat de (andere) oorzaken hiervan kunnen zijn en wil je 4 handige tips om hartkloppingen te behandelen? Lees dan snel verder!


Hoe je hartkloppingen door stress kunt voorkomen en verhelpen

Omdat je hartkloppingen hebt, kan dit je meer stress bezorgen en wanneer je meer stress hebt, heb je eerder last van hartkloppingen. Hierdoor raak je als het ware in een vicieuze cirkel.

Gevolg kan zijn dat je meer gaat zweten, kortademiger of duizelig wordt. Wanneer je stress hebt en hartkloppingen ervaart, kan dit ook elkaar ook nog eens voeden.

In een dergelijk geval is het belangrijk rustig te blijven, zodat je hart de kans heeft te herstellen.

Vrouw die inademt

Meestal gaan hartkloppingen binnen enkele seconden over en is het verder niet nodig dit op een medische manier aan te pakken.

Het kan al snel een gevoel van ongerustheid opwekken. Dit is meestal echter niet nodig, omdat het een onschuldig fenomeen is.

Meestal gaan hartkloppingen binnen enkele seconden over en is het verder niet nodig dit op een medische manier aan te pakken.

Het kan al snel een gevoel van ongerustheid opwekken. Dit is meestal echter niet nodig, omdat het een onschuldig fenomeen is.


Verschijnselen bij hartkloppingen

Bij hartkloppingen heb je het gevoel dat je hart te snel klopt, je hart trilt of een hartslag over slaat. Dit merk je dan vooral in je nek, borstkas of hals. Soms gaat dit niet direct over, wat het nog vervelender maakt.

Hartkloppingen kunnen het gevolg zijn van stress of angst of van het gebruikt van teveel cafeïne, alcohol of nicotine. Bovendien komen hartkloppingen vaker voor tijdens de zwangerschap.

In een aantal gevallen kunnen hartkloppingen een signaal van een hartaandoening zijn.

Wil je meer weten over bepaalde hartaandoeningen? Lees hier over het voorkomen en oplossen van hart- en vaatziekten.

Heb je naast hartkloppingen last van duizeligheid, borstpijn, kortademigheid of flauwvallen, dan adviseren we ook een bezoek aan de dokter te brengen.

Per persoon kunnen de verschijnselen van hartkloppingen als gevolg van stress verschillen. Vaak is het een combinatie van een aantal symptomen:

  • Het hart kan heftig bonzen, waardoor je je heel onrustig voelt.
  • De hartkloppingen kunnen langzaam beginnen en langzaam minder worden. Bovendien kunnen de hartkloppingen soms plotseling ontstaan en ook weer ineens stoppen.
  • De hartslag kan onregelmatig zijn. Daarbij kan je het gevoel hebben dat je hart een slag overslaat. Vaak voel je daarna nog een extra harde slag, welke voelt als een harde dreun of bons.
  • Het hart kan heel snel achter elkaar kloppen. Een normale hartslag is tussen de 60 en 90 hartslagen per minuut. Bij hartkloppingen kan dit oplopen tot 200 slagen per minuut.
  • Hartkloppingen kunnen gepaard gaan met een aantal andere symptomen, zoals misselijkheid, duizeligheid, benauwdheid, hoofdpijn, een droge mond, tintelingen of een slap gevoel. Breng in dit geval ook een bezoek aan de dokter.
Vrouw met hoofdpijn

Oorzaken van hartkloppingen

Hartkloppingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we een aantal van deze oorzaken.

Hartkloppingen kunnen ontstaan door onder andere:

  • Dagelijks veel roken.
  • Teveel cafeine drinken.
  • Regelmatig drugs gebruik.
  • Grote hoeveelheden alcohol wegdrinkt.
  • Het verrichten van teveel (en zware) fysieke arbeid.
  • Last hebt van medische aandoeningen (lage bloeddruk, bloedarmoede, lage bloedsuikerspiegel, koorts, etc.)

Bij vrouwen kunnen hartkloppingen ook veroorzaakt worden door hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, menstruatie of menopauze.

Veel medicijnen, pillen en een pipet
  • Het gebruik van medicijnen.

Medicijnen kunnen ook een oorzaak zijn van hartkloppingen.

Bij mensen die dieetpillen, pillen tegen hartritmestoornissen, astma-inhalers en decongestiva gebruiken, komen hartkloppingen ook vaker voor. Dit geldt ook voor mensen die meer gebruik maken van voedingssupplementen of kruiden.

  • Chronische stress.

Ook stress kan hartkloppingen veroorzaken. Wanneer je stress ervaart, heb je het gevoel geen invloed meer uit te oefenen op een situatie of op jezelf, waardoor je je machteloos voelt. Dit kan weer een stressreactie oproepen.

Wanneer dit lang optreedt, treedt er een negatieve reactie op en ben je niet meer in staat hier snel van te herstellen. Het gevolg is dat je fysieke of psychische klachten kan krijgen. Eén van deze fysieke klachten kunnen hartkloppingen zijn.

Heb je last van stress? Lees hier over 10 gezonde tips over omgaan met stress.


Hartkloppingen in rusttoestand of als je in bed ligt

Vaak komen hartkloppingen als gevolg van stress voor als je rust, in bed ligt of slaapt. Dit kan gepaard gaan met hevig zweten en verstoort je nachtrust. Dit kan zelfs leiden tot paniekaanvallen.

Hartkloppingen in bed kunnen verschillende oorzaken hebben:

Oorzaak 1: Hartkloppingen door het gebruik van medicijnen

Hartkloppingen kunnen veroorzaak worden door het gebruik van geneesmiddelen. Wanneer je bijvoorbeeld medicijnen voor je astma of tegen de bloeddruk inneemt, kan dit als gevolg hebben dat je hartslag toeneemt.

Omdat deze medicijnen vaak ook net voor het slapen gaan worden ingenomen, kan dit als gevolg hebben dat je vooral 's nachts last hebt van hartkloppingen. Dit kan ook het gevolg zijn van het gebruik van andere verdovende middelen zoals alcohol of drugs.

Ook deze middelen worden natuurlijk vaak 's nachts ingenomen. Tevens kan gebruik van andere stoffen zoals gekruid voedsel, nicotine en cafeïne voor het slapen gaan, hartkloppingen veroorzaken.

Kopje koffie

Oorzaak 2: Hartkloppingen als gevolg van een lage bloeddruk of lage bloedsuikerspiegels

Een lage bloeddruk komt vaak voor in rusttoestand, wanneer je slaapt of 's nachts. Als je bloeddruk te laag is, kan dit er juist voor zorgen dat je hartslag versnelt om dit te compenseren. Mensen met een te lage bloeddruk hebben dan ook vaker last van hartkloppingen.

Ook een lage bloedsuikerspiegel kan de oorzaak zijn hartkloppingen. Dit kan wel gevaarlijk zijn.

Een te lage bloedsuikerspiegel wordt hypoglykemie of hypo genoemd en komt voor bij mensen met diabetes. Dit kan zich uiten in zweetaanvallen, trillen, geeuwen en het bewustzijn verliezen.


Oorzaak 3: Hartkloppingen als gevolg van de overgang of hormonale veranderingen

Ook vrouwen kunnen 's nachts of in rusttoestand meer last hebben van hartkloppingen. Dit komt dan vooral voor tijdens de menstruatie, een zwangerschap of de menopauze.

In een dergelijke periode treden er veel hormonale veranderingen plaats, wat kan leiden tot hartkloppingen of een versnelde hartslag.

Bij een zwangerschap stroomt er meer bloed door je lichaam, waardoor je hart sneller moet pompen en je dus meer last kan hebben van hartkloppingen.

Zwangere vrouw met handen op haar buik

Ook opvliegers kunnen gepaard gaan met een verhoogde hartslag en dit is ook het geval bij menstruatie. Vooral als je in bed ligt of in rusttoestand bent, voel je je hart sneller kloppen.


Oorzaak 4: Hartkloppingen als gevolg van hevige emoties

Ook emotionele factoren kunnen juist in bed ervoor zorgen dat je hartkloppingen heviger ervaart. Wanneer je stress of angst ervaart, verhoogt je hartslag. De oorzaak hiervan is dat er meer adrenaline in je lichaam vrijkomt.

Bekijk ook de 14 tips om stressbestendig te blijven onder druk en spanning. Dit kan je helpen met je stress.

Wanneer je angst ervaart, boos bent of stress hebt, verhoogt je bloedsuiker, de ademhaling en hartslag, waardoor je lichaam meer energie en zuurstof heeft, en hartkloppingen heviger zijn. Vooral als je rustig zit of ligt, kan dit heviger aanvoelen.


Oorzaak 5: Hartkloppingen in bed als gevolg van hart- en vaatziekten

Wanneer je ’s nachts hartkloppingen ervaart, kan dit ook het gevolg zijn van hart- en vaatziekten.

Vooral wanneer je hier ’s nachts of in rusttoestand last van hebt, kan dit wijzen op een hartspieraandoening, een hartaanval, een hartafwijking of een kransslagaderziekte.

Ook andere medische aandoeningen of factoren kunnen ’s nachts leiden tot hartkloppingen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je hoge koorts hebt, last hebt van een actieve schildklier, bloedarmoede of diabetes.


Behandeling van hartkloppingen

Bij het behandelen van hartkloppingen is het allereerst belangrijk na te gaan welke symptomen je hartkloppingen kunnen veroorzaken. Het is dan vooral belangrijk om rustig te blijven en na te denken. Ga ook na of je hartslag weer terug gaat naar het gebruikelijke ritme.

Wanneer je geen hevige pijn voelt in of rondom je borst en wanneer je niet misselijk of benauwd bent, kan je er van uitgaan dat het niet ernstig is. In dit geval zijn hartkloppingen namelijk vaak onschuldig en gaat het binnen enkele seconden over. Is dit niet het geval, neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

In de inleiding van dit artikel gaven we het al aan. Als je hartkloppingen door stress hebt, is het belangrijk je niet direct druk te maken en te proberen de stress te reduceren.

Het is in dit geval belangrijk om rustig te blijven en het overzicht te bewaren. Wanneer je meer stress ervaart, kan dit namelijk de oorzaak zijn van terugkerende hartkloppingen.

Om deze reden is het belangrijk te realiseren dat spanningen, emoties en stress de reden van hartkloppingen kunnen zijn. Een medische behandeling is alleen nodig als er onderliggend probleem is.

Als je last hebt van stress, is het belangrijk om goed te kunnen ontstressen. Bekijk deze 31 tips om te ontstressen eens!

We geven hieronder een aantal tips om je te helpen om hartkloppingen als gevolg van stress te verminderen.


Tip 1: Blijf lichamelijk actief

Wanneer je hartkloppingen als gevolg van stress hebt, is het belangrijk te bewegen en vooral in de buitenlucht. Wanneer je een verhoogde hartslag hebt, is rust belangrijk.

Echter uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat bewegen een goed middel is om hartkloppingen als gevolg van stress tegen te gaan.

Man die hardloopt

Wanneer je beweegt, vermindert dit namelijk de spanning in je lichaam en maakt dit je hoofd leeg. Bewegen zorgt er namelijk voor dat het stresshormoon in je lichaam minder actief wordt en plaats maakt voor een gelukshormoon, waardoor je een beter gevoel krijgt.

Als je hartkloppingen ervaart bij stress, adviseren we minimaal een half uur buiten te bewegen. Wanneer je dit volhoudt, ervaar je dat je je beter kan verweren tegen de stress en de hartkloppingen minder worden.


Tip 2: Zoek naar positieve gedachten (en houd ze vast)

Wanneer je hartkloppingen als gevolg van stress ervaart, werkt het tegendraads als je daarbij ook negatief denkt. Een negatieve gedachtestroom zorgt er juist voor dat je je slechter voelt.

Probeer dus juist positief te denken en positieve ervaringen op te roepen, die je recentelijk ervaren hebt. Te denken valt aan een leuke activiteit die je mee gemaakt hebt, een fijne ervaring of een leuke vakantie met je gezin, familie, vrienden, kennissen of collega’s.

Je kunt dit gevoel ook proberen op te roepen door je favoriete muziek te luisteren of een positief gesprek met iemand aan te gaan. Bel gerust je beste vriend of vriendin op om samen eens lekker te lachen.

Hierdoor merk je dat je zelf ook wat positiever in het leven staat en de stress en hartkloppingen minder worden.


Tip 3: Durf je gevoelens te uiten

Een punt dat goed aansluit op het zoeken naar positieve gedachten, is deze. Als je hartkloppingen als gevolg van stress ervaart is het belangrijk je gevoelens te gaan uiten. Dit is tegenstrijdig met het gevoel dat je hebt.

Blije vrouw die haar armen uitreikt in de natuur

Wanneer je stress ervaart, ben je geneigd te gaan piekeren, in jezelf te keren en negatief te gaan denken. Probeer dit los te laten, want juist dit kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en hartkloppingen.

Uit je gevoel en vertel je naasten wat je bezighoudt en waar de stress vandaan komt. Door je te uiten en emoties te delen, kunnen anderen je helpen.

Dit kan je helpen positiever te denken en op adem te komen, zodat je weer beter met de stress om kan gaan, die voor hartkloppingen kunnen zorgen.

Hiermee verbreek je als het ware de negatieve vicieuze cirkel waar je je in bevindt.


Tip 4: Doe ademhalingsoefeningen

Als je hartkloppingen hebt, adem je vaak ook te snel. Dit betekent dat je minder controle hebt over je ademhaling. Het terug krijgen van de controle is dan belangrijk. Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen.

Wanneer je gaat starten met deze oefeningen is het van belang een rustige omgeving te zoeken, waar je je comfortabel en voelt en tot rust kan komen. Bij ademhalingsoefeningen is het belangrijk door je buik te ademen.

Het kan helpen je hand op je buik te leggen, zodat je je nog beter kan focussen op je ademhaling. Vervolgens adem je rustig door je neus in en voel je dat je hand omhoog gaat. Dan houd je je adem heel even vast en adem je weer rustig uit via je mond.

Vrouw die relaxed bij het water zit

Het is wel van belang dat je lichaam helemaal ontspant bij het uitademen. Doe dit een aantal keer achter elkaar en je zult merken dat je je beter kan ontspannen en je ademhaling rustiger wordt.

Bovendien ervaar je nog meer controle, zodat je rustiger kan blijven in toekomstige situaties waarbij je hartkloppingen als gevolg van stress ervaart.


Tot slot..

Wanneer je hartkloppingen als gevolg van stress ervaart, is het van belang de stress te reduceren door positief te denken, ademhalingsoefeningen te doen op een rustige en comfortabele plek waar je je thuis voelt.

Leer ook om je gedachten te delen, je emoties te uiten en meer te bewegen!

Vertrouw je de hartkloppingen niet en gaan ze niet na een korte periode over? Aarzel dan niet om de huisarts in te schakelen. 


Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>