Wil Jij Eerder Stoppen Met Werken? 10 Waardevolle Tips

Veel mensen dromen van een toekomst waarin hun werk een minder grote rol speelt, of zelfs een toekomst zonder werk! Meer tijd voor andere, belangrijke dingen in het leven en niet alleen maar opgeslokt worden door het werk.

Het lijkt veel mensen heerlijk om niet tot de AOW-leeftijd door te werken en al eerder te kunnen genieten van het vrije leven, al helemaal wanneer je partner ouder is en eerder met pensioen gaat dan jij. Voor velen is de verhogende AOW-leeftijd dan ook een doorn in het oog.

Je moet nog langer doorwerken, nog langer je dromen voor je uitschuiven en bent bang op die hoge leeftijd niet meer voldoende van je geld te kunnen genieten en je dromen waar te kunnen maken. In veel gevallen is het echter wel mogelijk om (kleine) stappen te nemen om eerder met pensioen te gaan.

Doel van dit artikel: Wat zijn je mogelijkheden van eerder stoppen met werken en hoe moet je dit aanpakken? We bespreken alle opties met hun positieve en negatieve consequenties in dit artikel, zodat jij voor jezelf een bewuste keuze kunt maken voor jouw oude dag en zelf voorbereidingen kunt treffen zodat ook jij eerder kunt stoppen met werken!


Wanneer stoppen?

Dat we veel praten over eerder willen stoppen met werken is geen nieuw fenomeen. In de jaren ’90 gingen bijvoorbeeld heel veel werknemers tussen de 55 en 64 jaar al met vervroegd pensioen.

Het verschil tussen toen en nu zit hem erin dat het toen mogelijk was om relatief gunstige regelingen te treffen rondom de AOW-uitkering, terwijl hierin nu geen of nauwelijks keuzeopties zijn. Je zult het geld en de mogelijkheden dus tegenwoordig ergens anders vandaan moeten halen.

Je bent overigens echt niet de enige die het wel ziet zitten om eerder te stoppen met werken. Sommige mensen zijn er al hun hele werkende leven mee bezig ervoor te zorgen eerder van hun vrijheid te kunnen genieten.

Maar er zijn ook veel mensen die pas in de laatste jaren voor hun pensioen merken dat ze het werken niet kunnen of willen volhouden tot de leeftijd waarop hun AOW-uitkering ingaat. 

Wat je situatie hierin ook is, er zijn heel vaak mogelijkheden om stappen te zetten om eerder met pensioen te gaan. Let er echter wel op dat je pas recht hebt op de AOW-uitkering wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Wanneer je tevreden bent over het bedrag wat je vanaf die datum aan pensioen zal krijgen ben je er dus nog niet! 

Je zal dan nog op zoek moeten gaan naar de manier om rond te komen tot de dag waarop je met pensioen gaat. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je hier zelf invloed op hebt, al vragen ze waarschijnlijk wel om een flinke verandering in je levensstijl.

Allereerst valt er waarschijnlijk veel te besparen door de levensstandaard aan te passen. En daar zit hem voor veel mensen het probleem al: we willen graag eerder stoppen met werken, maar liever niet inleveren op onze huidige levensstandaard.

Veel mensen kiezen voor een huis met een hoge hypotheek in de Randstad, hebben hoge maandlasten en gaan op dure vakanties. Als je hier eenmaal in vastzit heb je vaak het gevoel dat je wel door moet gaan.

Je kijkt om je heen en ziet dat al je collega’s en vrienden op deze manier leven. Je krijgt het idee dat het voor jou ook wenselijk is, en je wilt bij die groep horen die het allemaal wel aankan.

Maar hoe zou je het vinden om eens bewust in te leveren op je huidige levensstijl en daarvoor een aantal jaren minder werken terug te krijgen?

Zet voor jezelf eens heel streng je levensdoelen tegen elkaar af en bekijk waar je op zou kunnen besparen.

Waarschijnlijk zie je zelf al een hoop uitgaven die je eigenlijk al dat werken niet waard zijn. Zo niet, dan helpen we je verder met de tips in dit artikel!

De consequenties van het bewust stoppen met werken

Je kunt er bewust voor kiezen om eerder met pensioen te gaan dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Uiteraard ga je er hierdoor financieel op achteruit, maar hoe erg is dat eigenlijk? Dat hangt natuurlijk helemaal van je huidige situatie af en de dingen die je op je oude dag wilt doen en denkt nodig te hebben.

Je levert een flink deel van je pensioen in als je niet tot aan je pensioengerechtigde leeftijd doorwerkt, en je zult de jaren tot deze leeftijd moeten zien te overbruggen.

Heb je flink gespaard dan is dit waarschijnlijk mogelijk voor jou, maar ook als je dat nog niet gedaan hebt liggen er mogelijkheden in de toekomst.

Denk naast vervroegd stoppen ook aan de mogelijkheden van een deeltijdpensioen, waarbij je vanaf tien of vijf jaar voor je pensioenleeftijd minder kan gaan werken. Het is voor jezelf heel belangrijk na te gaan of dit een optie voor jou is, dat hangt volledig af van wat je wilt doen.

Wil je vooral meer tijd hebben voor andere dingen dan werken, zoals hobby’s, kinderen, kleinkinderen, vrijwilligerswerk, of andere dingen die je inspireren? Misschien is deeltijdpensioen dan wel perfect voor jou.

Het zorgt ervoor dat je er niet helemaal ‘uitligt’ en toch tijd hebt voor de andere belangrijke dingen in het leven en meer ontspanning. Want ondanks dat het je nu heerlijk lijkt om volledig te stoppen met werken, kan het nog best zijn dat dat eigenlijk helemaal niet is wat je precies wilt. Wie weet is een andere baan, of mindere werkuren wel precies wat je nodig hebt. Bekijk je opties met hun consequenties en leef je dromen na.

Eerder stoppen met werken, hoe doe je dat?

Waar moet je nu mee aan de slag als je eerder wilt stoppen met werken? Er zijn verschillende manieren om geld te besparen en meer over te houden voor later.

 Kijk naar je woonlasten

Het eerder aflossen van je huis zorgt ervoor dat je maandelijkse woonlasten in de toekomst enorm omlaag zullen gaan. Wanneer je op een gegeven moment je huis niet meer hoeft af te betalen, betekent dat dat je alleen nog maar werkt voor je eigen verbruik.

Wanneer je naast het aflossen van woonlasten ook nog zorgt voor een laag verbruik (een kleine economische voetafdruk), kun je van heel weinig geld rondkomen. Door dus in te leveren op je levensstijl en het geld wat je spaart te stoppen in de aflossing van je woonlasten, kun je nu werken om in de toekomst eerder te kunnen stoppen.

Vooral als je al op jongere leeftijd weet dat je eerder wilt stoppen of minderen met werken is het aflossen van je hypotheek een hele goede manier om dit te bereiken. Elke bank heeft verschillende regels, maar vaak mag je jaarlijks maximaal 10 procent van de hoofdsom van de hypotheek aflossen.

Dat zou betekenen dat je in het extreemste geval in 10 jaar tijd van je maandelijkse hypotheekkosten af bent. Maar ook als het je veel langer duurt kan dit voor jou de juiste investering zijn. 

Stel je behoeften uit

Zelf sparen voor een aanvullend pensioen, dat eventueel al eerder in kan gaan, is uiteraard een hele goede optie wanneer je eerder wilt stoppen met werken. Je kunt je geld aan de kant zetten met pensioensparen of lijfrente sparen bij de bank. Het sparen tijdens je werkende leven is voor veel mensen moeilijk: je gaat meer verdienen, krijgt een betere baan, maar je levensstijl blijft hetzelfde? Dat gaat er bij veel mensen niet in.

Maar stel je eens voor wat je er op latere leeftijd mee gaat bereiken! Een duurdere, meer consumerende levensstijl blijft constant meer van je vragen en zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd meer nodig hebt. Wanneer je ‘onder je stand’ leert leven, en ondanks die betere baan genoegen neemt met hetzelfde, ga je zien dat je ontzettend veel kunt overhouden.

Als je erin slaagt je behoeften uit te stellen en heel bewust kiest welk geld je nu gebruikt en welk geld je bewaart voor later, hou je je levensstijl eenvoudig en lukt het je waarschijnlijk om eerder te stoppen met werken. Bijkomend voordeel: je zult waarschijnlijk ook als gepensioneerde minder geld nodig hebben, en dus minder hoeven sparen voordat je met pensioen kunt.

Wat heb je in de toekomst nodig?

Dat brengt ons bij de volgende vraag: hoeveel inkomen kun je inleveren als je gestopt bent met werken? Veel mensen denken dat ze toch wel 70 procent van hun salaris over moeten houden nadat ze gestopt zijn met werken. Maar vaak blijkt dat gepensioneerden veel minder nodig hebben dan ze vooraf dachten.

Wanneer je stopt met werken zal de invulling van je dag stevig veranderen, met misschien wel veel minder kosten tot gevolg. Het hangt er natuurlijk vanaf of je van plan bent om vanaf je pensioen grote reizen te gaan maken of andere dromen te verwezenlijken.

Plan deze dromen absoluut in en ga ze achterna, maar bereken van tevoren goed de verwachte kosten. 

Maar misschien wil jij vooral meer tijd hebben voor andere belangrijke dingen waarbij je helemaal niet zoveel geld nodig hebt: tijd voor vrijwilligerswerk, je (klein)kinderen en kleine reisjes.

Wanneer je dus veel thuis denkt te gaan zijn en een rustig leven wilt leiden, zijn je werkelijke kosten misschien helemaal niet zo hoog als je nu denkt. Zorg dus dat je een duidelijk en realistisch beeld hebt van het inkomen dat je nodig hebt wanneer je eenmaal met pensioen gaat.

Sparen om eerder te stoppen met werken

Wanneer je besluit te gaan sparen om eerder te kunnen stoppen met werken heb je drie mogelijkheden: een bankspaarrekening of lijfrente, een vrij opneembare spaarrekening of het aflossen van je hypotheek. Elke manier heeft zo zijn voor- en nadelen die we hieronder uitleggen.

Banksparen en lijfrente

Het voordeel van een bankspaarrekening of lijfrente is dat je spaart met belastingvoordeel. Het vermogen dat je op deze manier opbouwt hoort dus niet tot je belastbaar vermogen, waardoor je er ook geen vermogensrendementsheffing over betaalt.

Daarnaast betaal je pas inkomstenbelasting over dit geld op het moment dat de bank of verzekeraar de bedragen aan je uitkeert, dus wanneer je het geld weer terugkrijgt als inkomsten tijdens je pensioen.

Houdt er wel rekening mee dat het belastingvoordeel alleen geldt voor je pensioentekort, die je kunt berekenen door je jaar- en reserveringsruimte te berekenen.

Het bedrag dat je op een bankspaarrekening of lijfrente inlegt is eigenlijk bedoeld voor de periode na je pensioengerechtigde leeftijd. In veel gevallen kun je dit echter ook eerder uit laten keren, maar dat houdt wel in dat je na je pensioengerechtigde leeftijd minder geld overhoudt. Zoek dit van tevoren goed uit met je bank of een pensioendeskundige.

Vrij opneembare spaarrekening

Naast het speciaal sparen in een bankspaarrekening of een lijfrente is het ook mogelijk om een vrij opneembare spaarrekening te gebruiken. Dit heeft als groot voordeel dat je altijd bij je geld kunt (ook als je het opeens eerder nodig hebt).

Het nadeel is echter dat je niet profiteert van het belastingvoordeel. Als je dus nog niet helemaal zeker bent of je met vervroegd pensioen wilt en misschien je geld voor iets anders wilt gebruiken kan dit een optie voor je zijn, maar op lange termijn zal het je waarschijnlijk wel minder opleveren.

Aflossen hypotheek

Wanneer je een koophuis hebt is het mogelijk je gespaarde centen in het aflossen van de hypotheek te stoppen.

Dit is een verstandige manier om je geld veilig te stellen, want het zorgt voor minder vaste lasten in de toekomst en het geld komt grotendeels weer vrij bij de eventuele verkoop van je huis. Vooral wanneer je al vroeg begint met het aflossen van je hypotheek kan je hiermee een hele hoop geld aan de kant zetten waar je later weer van kunt profiteren.

Eerder stoppen met werk: hoeveel geld heb ik nodig?

Het is voor iedereen belangrijk om erachter te komen hoeveel geld je als gepensioneerde nodig denkt te hebben. Indien je van plan bent eerder te stoppen met werken moet je er daarnaast echter ook achter zien te komen hoeveel geld je nodig hebt om te ‘overleven’ tot je pensioen.  Wie weet heb je het al voor elkaar om een realistisch pensioen te hebben, maar je moet de jaren tot dat pensioen nog zien te overbruggen.

Wat is je netto jaarinkomen als je nú zou stoppen met werken?

Wanneer je alleen inkomsten hebt van je huidige werkgever dan zou je netto jaarinkomen in dat geval uitkomen op 0. Maar misschien is er in jouw geval wel sprake van een passief inkomen vanuit huurinkomsten, rente, dividend, royalty’s, alimentatie, een schenking, et cetera. Tel deze eventuele passieve inkomsten bij elkaar op.


Wat heb je, naast je eventuele passieve inkomsten van 1, jaarlijks nodig om tot je AOW gerechtigde leeftijd te kunnen komen? 

Deze benodigde extra inkomsten vermenigvuldig je met het aantal jaren tot je pensioenleeftijd. De uitkomst hiervan is het bedrag dat je nodig hebt om tot aan je pensioen te kunnen leven.

 


Wat heb ik nodig vanaf mijn pensioengerechtigde leeftijd?

Bereken je pensioensopbouw inclusief AOW en eventuele lijfrente-uitkeringen of bankspaarrekeningen, wanneer je nú zou stoppen met werken. 

Je berekent zo dus het bedrag dat je zult krijgen vanaf je AOW-leeftijd tot aan je overlijden, wanneer je nu zou stoppen met werken. Tel eventuele andere inkomens die na je pensioen doorlopen hierbij op, zoals huurinkomsten, rente, alimentatie, schenkingen, dividend, royalty’s, et cetera. Zo heb je een compleet beeld van je inkomsten vanaf je pensioengerechtigde leeftijd.


Wat heb je naast deze inkomsten, jaarlijks nodig om na je pensioen rond te kunnen komen? 

Bereken je verwachte jaarlijkse kosten na je pensionering en trek daar je inkomsten vanaf. Je hebt nu het bedrag dat je jaarlijks verwacht nodig te hebben vanaf het moment dat je je pensioenleeftijd bereikt. Dit bedrag moet je nog vermenigvuldigen met je levensverwachting na je pensionering, bijvoorbeeld 20 tot 30 jaar. De uitkomst hiervan is je pensioentekort: het geld dat je extra nodig zult hebben na je pensionering.

Wanneer je de bedragen van de beide punten 2 bij elkaar optelt heb je het vermogen dat je nodig hebt om vanaf dit moment niet meer te hoeven werken.

Nu moet je erachter zien te komen of je dit al hebt. Tel hiervoor je tegoeden op spaarrekeningen, in beleggingsfondsen, afgelost geld in een verkoopbaar huis, een bedrijf, et cetera, bij elkaar op. Het kan natuurlijk ook zijn dat er (hypotheek)schulden zijn, deze trek je van je vermogen af.

Nu moet je beide bedragen tegen elkaar afzetten, het bedrag dat je nodig gaat hebben en het bedrag dat je al hebt. Zijn je tegoeden en gespaarde bedragen hoger dan wat je nodig denkt te hebben? Dan kun je vandaag al stoppen met werken! Is het bedrag echter negatief? Niet gevreesd, je weet nu hoeveel je nog nodig hebt en kunt een bewust spaarplan gaan maken om dit geld bij elkaar te zoeken.

Maak een plan voor de komende jaren om je kosten te verlagen en meer te besparen, en bekijk ook de opties voor een deeltijdpensioen. Hierbij blijf je toch een kleine inkomstenbron houden en blijf je toch nog aan je pensioen werken.

 10 Tips om eerder te stoppen met werken

Voor iedereen die bereid is om tijdens zijn werkende leven in te leveren op luxe en een duidelijke lange termijnvisie heeft, hebben we hier een aantal tips uitgezocht die je kunnen helpen je doel om eerder te stoppen met werken te bereiken. Lees ze goed door, hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat het je lukt om eerder te stoppen met werken!

Stel realistische doelen.Zorg dat je doelen realistisch en haalbaar worden door ze op te delen in kleine stapjes. Maak een duidelijk en haalbaar plan naar een onafhankelijke toekomst. Bedenk wat je nu al kunt veranderen en besparen, maar maak ook al een plan voor de komende jaren en de verre toekomst.

Zodra je situatie verandert (je kinderen zijn afgestudeerd, je verandert van werk, etc.) bekijk je weer hoe je de doelen en de weg ernaartoe kunt aanpassen. De weg naar een onafhankelijke toekomst is lang, en je moet bereid zijn offers te brengen en visie houden voor de lange termijn.

 1. Bespaar op vaste lasten. Het is heel eenvoudig: minder vaste lasten betekent dat je meer geld overhoudt om aan de kant te leggen. Meer geld gespaard betekent eerder de vrijheid hebben om te stoppen met werken. Bedenk ik hoeverre je je vaste lasten kunt terugdringen, vergeet ook vooral de kleine bedragen niet. Die kunnen samen namelijk flink oplopen. Zoek bijvoorbeeld elk jaar voor 31 december weer de meest voordelige zorgverzekering, stop abonnementen die je niet gebruikt, deel de kosten van je Netflix-abonnement met andere gebruikers, wees zuinig met gas en elektriciteit en investeer in isolatie van je huis. Ook kun je proberen zuiniger en bewuster boodschappen te doen en minder kleding te kopen.
 2. Volg je dromen. Droom je ervan om eerder met pensioen te gaan, maak het dan waar. Het gaat ten koste van geld of luxe, maar als je dat ervoor over hebt moet je ervoor gaan. Je zult er anders waarschijnlijk altijd spijt van houden en met een ‘what if’-gevoel blijven zitten. Waag die sprong in het diepe en onderneem vandaag nog actie!
 3. Leef eenvoudiger. Hoe minder geld je nodig hebt om rond te komen, hoe minder je hoeft te werken om deze levensstijl te onderhouden. Tijdens ons werkende bestaan zijn de meeste mensen constant aan het uitbreiden. Doordat je werkt kun je een mooiere auto komen, meer kleren, verre vakanties, kortom: luxe en consumptie. De laatste jaren is er echter een stevige beweging gaande richting minder consumptie, meer bewustzijn en eenvoudiger leven, kortom: minimaliseren. Minder spullen betekent minder onderhoud en minder kosten. Heb je wel eens gehoord van Tiny Houses? Dit zijn zeer eenvoudige, kleine huisjes waarvan er ook steeds meer worden gebouwd in Nederland. Het idee is dat je je economische voetafdruk zo klein mogelijk houdt, dus minder verbruiken, meer hergebruiken, en hierdoor veel lagere kosten. Als dit je aantrekt kun jij het misschien ook wel aan om in een Tiny House te wonen! Is dit nog net iets te extreem voor je? Wie weet kun je dan toch eens kijken of je wel iets kleiner kan gaan wonen. Je zult zien dat je maandelijkse lasten zakken en je waarschijnlijk, vanwege minder ruimte, ook minder koopt. Je zult bewuster moeten leven en dat is precies waarin je kunt (be)sparen voor je toekomst!
 4. Ga iets doen wat je werkelijk leuk vindt. Stoppen met werken is niet altijd de enige of zelfs niet altijd de beste oplossing. Waarschijnlijk ben je het werkende leven op de manier waarop je het nu beleeft aardig zat, maar als je nu zou werken in iets wat je echt leuk vond? En op een rustiger tempo? Dan kun je het misschien nog best met een glimlach volhouden tot je AOW-leeftijd. Ga voor jezelf na welk werk je dat gevoel zou bezorgen. Grote kans dat je minder gaat verdienen in dit werk, maar je blijft aan de slag en haalt misschien toch wel vrolijk de eindstreep.
 5. Neem risicovolle beslissingen. Wanneer je ervoor kiest om eerder te stoppen of te minderen met werken kies je niet voor de makkelijkste weg. Je kiest voor datgene wat je op lange termijn gelukkiger maakt, maar daarvoor moet je soms wel offers brengen. Het lijkt nu heel eng om bepaalde zekerheden los te laten, maar maak een goed plan en durf deze offers te brengen. De sprong in het diepe wagen is in het begin heel eng, maar grote kans dat je jezelf in de toekomst heel erg dankbaar bent en het achteraf de juiste beslissing blijkt te zijn geweest.
 6. Denk nu al aan de toekomst. Hoe eerder je begint met een plan om eerder met pensioen te gaan, hoe beter. Als je nog voor je 50e begint is er grote kans dat het besparen in de maandlasten je voldoende kan opleveren om een paar jaar eerder te stoppen met werken. Werk dus vooruit, hou je grote doel voor ogen en neem daarop je beslissingen. Zorg ervoor dat je duidelijk voor ogen hebt wat je maandelijkse en jaarlijkse lasten zijn en plan ze in je begroting in. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en blijf je zelf kapitein op je eigen schip.
 7. Begin voor jezelf. De snelste manier om meer geld te verdienen is waarschijnlijk door voor jezelf te beginnen. Als je een goed idee en plan hebt kan je met flink werken in relatief korte tijd veel verdienen. Je moet het er wel voor over hebben en je doel goed voor ogen houden. Wanneer je genoeg verdiend hebt om te stoppen of te minderen is het misschien lastig om dit daadwerkelijk te doen, want geld ruikt vaak naar meer. Maar wanneer je duidelijk voor jezelf hebt waarvoor je werkt, zal je waarschijnlijk niet in deze valkuil trappen.
 8. Durf te beleggen. Met beleggen kun je relatief eenvoudig je spaargeld gebruiken om rijker te worden. Je moet durven investeren en bijvoorbeeld beleggen in virtuele munten zoals bitcoins. Zorg er echter altijd voor dat je jezelf goed informeert en geen onnodige risico’s neemt. Er zijn genoeg specialisten die je hiervoor kan raadplegen, kies deze bewust uit en lees je goed in. Wanneer je je risico’s voldoende spreidt is het beleggen een goede kans om je geld te laten groeien.
 9. Maak van sparen je prioriteit. Spaar direct zodra je salaris binnenkomt. Zorg dat het gespaarde deel in je begroting past en dat je maandelijks direct een voor jou realistisch bedrag kunt wegzetten. Door niet eerst van je geld te leven en dan pas geld weg te zetten, voorkom je dat je meer gebruikt dan je eigenlijk wilde. Je leeft van het bedrag wat overblijft en spaart bewust. Waarschijnlijk wen je hier heel snel aan en spaar je op deze manier eigenlijk grotendeels onbewust.

Balans vinden tussen werk en privé

Tot slot is het heel belangrijk om bij jezelf na te gaan: wil ik echt wel eerder stoppen met werken en waarom? Ga na wat je motivatie is om eerder te stoppen met werken. Ben je het zat dat je werk zo’n groot deel van je leven bepaald?

Vind je je werk niet leuk? Voel je je niet gezond genoeg meer? Heb je bepaalde dromen die je na wilt jagen en die niet mogelijk zijn zolang je werkt? Ga dit heel goed voor jezelf na! Is het namelijk zo dat je je teveel geleefd voelt door je werk, misschien ligt de oplossing dan niet per se in stoppen met werken, maar eerder in een andere baan zoeken of minder uren werken. 

Wanneer je van fulltime naar parttime werken gaat (en wel tijd hebt voor die cursus, (klein)kinderen, verbouwing, vrijwilligerswerk, hobby’s of vakanties) kan het zo zijn dat je je doel op deze manier al bereikt.

Of wie weet is werk zoeken waar je veel meer voldoening uit haalt voor jou wel de oplossing, ook als je hierdoor minder gaat verdienen. Of misschien wil je er op 50-jarige leeftijd wel een jaar tussenuit om die geweldige reis te maken, en wil je daarna gewoon weer terug aan het werk.

Bedenk voor jezelf dus echt heel goed wat je eigenlijk wilt en op welke manier je dat kunt bereiken. Misschien hoeft dat niet eens zo extreem te zijn als eerder stoppen met werken. Wie weet verandert de situatie in jouw geval al heel erg als je een bepaalde balans terugvindt tussen werken en je privéleven.

Want daar begint de wens naar het eerder stoppen met werken vaak. Is dit bij jou niet het geval en wil je echt stoppen met werken? Zet dan alles op alles en ga ervoor! Leven van minder is echt niet zo moeilijk als het lijkt wanneer het je lukt minder te consumeren en je geluk te halen uit andere, kleinere dingen. Je zal waarschijnlijk zelfs bewuster gaan leven en veel plezier halen uit je nieuwe levensstijl. 

More...

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
 • Dag Vera ik ben gestopt en de rust is heerlijk ,geld maakt niet alles goed ,maar tevreden zijn heb 30 jaar gewerkt in de zorg ,ga nu voor mijzelf zorgen ,ben 66 en 7 maanden en nu met pensioen ,gr Fokje.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >