Chronische hyperventilatie stoppen en genezen? 6 tips

Chronische hyperventilatie kan een hele ingrijpende aandoening zijn met verstrekkende gevolgen.

 Zo erg zelfs dat het je leven kan beïnvloeden. Ik kan het weten want ik heb namelijk zelf jarenlang last van hyperventilatie gehad.

Mijn onbehandelde chronische hyperventilatie heeft in deze periode ernstige gevolgen gehad voor mijn welzijn en functioneren, ik wil daarom nu ook andere mensen helpen om hier beter mee om te kunnen gaan. 

Het is niet altijd makkelijk om de diagnose hyperventilatie te kunnen stellen omdat de klachten vaag kunnen zijn.

Toen ik veel last had van hyperventilatie ben ik onderzocht door meerdere artsen en professionals. Deze hebben mij niet kunnen helpen met een diagnose, en ik ben daar niet de enige in. 

Uiteindelijk ben ik zelf gaan zoeken naar mijn symptomen en kwam bij de diagnose hyperventilatie terecht, hierdoor heb ik mijn eureka moment ervaren en was voor mij eindelijk de weg naar herstel mogelijk.

Inmiddels heb ik al jaren mijn hyperventilatie onder controle en kan ik weer normaal functioneren, in dit artikel ga ik jou uitleggen hoe je chronische hyperventilatie kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen.

Het is een lang artikel waarin je veel nieuwe inzichten leert, ga er dus goed voor zitten en lees snel verder!

Doel van dit artikel: Je zult aan het einde van dit artikel weten hoe chronische hyperventilatie ontstaat, het verloop en de symptomen van chronische hyperventilatie leren herkennen. Ook krijg je goede oefeningen om chronische hyperventilatie direct te behandelen. 


Hoe ontstaat chronische hyperventilatie

Je kunt je vast wel een situatie herinneren waarin je hebt gesnakt naar adem door fysieke inspanning. Na het sporten is het normaal om snel en diep adem te halen. Je lichaam krijgt op die manier weer voldoende zuurstof binnen.

Als je hyperventileert is het ritme van je ademhaling niet in verhouding tot de gebruikte inspanning. Je gaat teveel zuurstof opnemen waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.

Als er een verstoring is tussen de uitwisseling van koolstofdioxide en zuurstof in het bloed, kun je spreken van chronische hyperventilatie.

De afgifte van koolstofdioxide is hoger dan normaal waardoor de zuurtegraad in het bloed stijgt. En dit zorgt ervoor dat je last gaat krijgen van allerlei vervelende symptomen.

We denken vaak dat ademen vooral draait om zuurstof, maar koolzuurgas is minstens even belangrijk. Koolzuurgas speelt een belangrijke factor bij veel processen in ons lichaam.

En wanneer je teveel en te snel ademt, krijg je een chronisch tekort aan koolzuurgas in je lichaam. Je lichaam geraakt verzuurt en je spieren geraken verkrampt.

Je zet je lichaam onder grote druk waardoor er van alles mis kan gaan.

Bij chronische ventilatie zijn klachten zoals kortademigheid, slapeloosheid, angsten, paniek en verkrampte spieren min of meer voortdurend aanwezig. Je voelt je niet lekker in je vel en voelt je continu gespannen.

Er is vaak een duidelijke relatie tussen stress en chronische hyperventilatie.

Je lichaam bevindt zich namelijk in een constante spanning die versterkt wordt door prikkels van buitenaf of door je eigen gedachten. Hierover ga ik je in de volgende alinea meer vertellen.

Als je voortdurend lijdt aan stress ga je constant verkeerd ademen en dus hyperventileren. Waarom hebben we als mens eigenlijk last van chronische hyperventilatie? Dat leer je in het volgende hoofdstuk. 


Chronische hyperventilatie verklaren vanuit de oertijd

We zijn als maatschappij zeker de laatste honderd jaar enorm veranderd. Terwijl wij tegenwoordig alles in de supermarkt kopen moesten onze verre voorouders nog op jacht naar voedsel met gevaar voor eigen leven!

Ons lichaam is eigenlijk nog vrij antiek als je bekijkt naar hoe snel onze maatschappij veranderd is.

Stel je  eens voor dat je een paar honderd jaar geleden op zoek moest naar eten en je een leeuw tegen kwam die honger had. Je zag dat hij je aan het bekijken was en hij al een tijd niet gegeten had. 

Ons lichaam springt meteen in de angststand om ons te beschermen. We hebben op dat moment 2 opties: vechten of vluchten. Je lichaam helpt je een handje mee: je ademhaling versnelt, je hartslag gaat omhoog, je bloed stroomt door je aderen en je krijgt een scheut adrenaline waardoor je tijdelijk extra superkrachten krijgt om te situatie te overleven.

Wat er bij chronische hyperventilatie gebeurd is dat je lichaam continue in een angstmodus blijft hangen, de angstmodus is eigenlijk bedoelt voor de leeuw, maar die is er nu helemaal niet. 

Doordat je een periode met continue stress hebt gehad denkt je lichaam dat er continue een gevaar is. We moeten er dus voor gaan zorgen dat je lichaam weer een in ruststand terecht gaat komen.

Je lichaam moet gaan denken dat de leeuw weer in de bosjes is gaan liggen en niet meer geïnteresseerd in jou is en jij veilig naar je schuilplaats kan om aan het avondeten te beginnen. 


Wat is het verloop van onbehandelde chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie begint vrij onschuldig, maar kan naar verloop van tijd kan het ernstige klachten veroorzaken, dit omdat door verkeerd ademenen je lichaam steeds meer uit balans raakt. 

Sporten is belangrijk voor je lichaam, dat doe je misschien 3 keer per week. Gezond eten is ook erg belangrijk en dit doe je misschien 6 keer per dag. Maar gezond ademen is ook belangrijk en dit doe je 23.000 keer per dag!

Bij chronische hyperventilatie is je ademhaling niet gezond. Je ademt te snel waardoor het lichaam zoals hierboven uitgelegd teveel zuurstof in je bloed opneemt. 

Als je lichaam langdurig teveel zuurstof opneemt in het bloed gaat het lichaam steeds meer uit balans raken en krijgt je meer klachten en zal de intensiteit van de klachten toenemen

Omdat hyperventilatie angst opwekt zul je na verloop van tijd steeds meer angstklachten er bij gaan ervaren. Je durft op een gegeven moment niet meer weg omdat je bang bent dat je een hyperventilatie aanval krijgt.

Omdat je steeds meer angst ervaart zullen ook je emoties niet onaangetast blijven. Je kan op een gegeven moment depressief worden omdat je geen uitweg ziet en dagelijks zoveel last van de klachten hebt.

Hieronder heb ik een mogelijk tijdsverloop van onbehandelde chronische hyperventilatie opgesteld, dit kan bij iedereen anders zijn. Dit voorbeeld is opgesteld uit algemene gegevens:

Klik op de afbeelding voor een grotere versie:

In welke fase je je nu ook bevind, het is van belang dat de chronische hyperventilatie gestopt gaat worden. 



Hoe kun je chronische hyperventilatie herkennen?

Chronische hyperventilatie is niet altijd gemakkelijk te herkennen.

Kenmerkend zijn vage klachten die constant aanwezig zijn. Net zoals bij mij kan dan ook lang duren voordat er ontdekt wordt dat je lijdt aan chronische hyperventilatie.

Gelukkig ben je op dit artikel beland wat betekend dat je al een vermoeden hebt dat je klachten gerelateerd zijn aan hyperventilatie. 

De meest herkenbare klachten waren bij mij licht in mijn hoofd en een duizelig gevoel. Deze symptomen waren nadrukkelijker aanwezig dan andere klachten.

Een veel voorkomende klacht is algemene vermoeidheid en vermoeidheid in de spieren. Dit komt doordat je lichaam een verhoogde melkzuurproductie aanmaakt. Dit doet je lichaam als  gevolg van lichamelijke inspanning.

Nog andere klachten zijn hoofdpijn, depressieve stemmingen, prikkelbaarheid en een onrustig gevoel. Een uitgebreide klachtenlijst kun je in het volgende hoofdstuk vinden.

Je kunt ook te kampen krijgen met maag- en darmproblemen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, diarree of problemen met de spijsvertering.

Ook hartkloppingen en een pijnlijk gevoel in de borst komen vaak voor. Of het gevoel van een brok in de keel te hebben, tintelingen in de handen en aanhoudend zuchten.


Belangrijke tip: Veel mensen ademen veel te snel. Een normale ademhaling in ruststand is 8-10 keer per minuut. Veel mensen ademhalen standaard meer dan 15-20 keer per minuut wat veel te snel is. Verderop in dit artikel kun je een oefening vinden om hier aan te werken.

De klachten kunnen erger worden als er een grote druk of veel stress is. Op bepaalde momenten van de dag zijn sommige klachten erger. Bijvoorbeeld na een intensieve inspanning of ’s avonds gaat de vermoeidheid en hoofdpijn ook zwaarder worden.

Deze klachten komen voor bij verschillende aandoeningen waardoor er verwarring kan ontstaan over de oorzaak.

Een andere oorzaak waarmee chronische hyperventilatie soms verward wordt is een trage schildklier.

Bij een trage schildklier kun je namelijk last hebben van heel wat dezelfde klachten die je ook hebt wanneer je aan chronische hyperventilatie lijdt.

Artsen geven vaak de foute diagnose omdat de klachten met ademproblemen zo algemeen en vaag kunnen zijn. Dit kan een lijdensweg voor veel mensen zijn omdat de klachten er voor kunnen zorgen dat je het gevoel hebt dat je gek aan het worden bent (dit komt vanwege het lichte gevoel in je hoofd en de duizeligheid). 

Ook worden vaker anti depressiva medicijnen en kalmeringstabletten voor geschreven om zodoende de angst te onderdrukken die ontstaat uit de hyperventilatie.

Als je het gevoel hebt dat je klachten afnemen terwijl je kalmeringstabletten (benzodiazepines) neemt is er een grote kans dat je last van hyperventilatie hebt.

Dit omdat de tabletten je lichaam in een ruststand brengen en hierdoor je ademhaling afneemt, daarom word de verhouding tussen koolstofdioxide en zuurstof weer normaal en nemen de klachten af. 

Zodra de tabletten uitwerken en je een rebound ervaart kunnen de klachten weer juist extra toenemen.


Symptomen van chronische hyperventilatie

Er zijn meer dan 100 verschillende symptomen die gelinkt worden aan chronische hyperventilatie en ze verschillen van persoon tot persoon:

Symptomen met betrekking op de borstkast

  • Een pijnlijk of beklemmend gevoel op de borst.
  • Hartkloppingen
  • Een strak gevoel rond de ribbenkast.

Symptomen met betrekking tot de spieren

  • Spiertrekkingen of spieren die schokken of beven (Ook wel fasciculaties genoemd)
  • Zwakke armen en benen
  • Coördinatieproblemen of het gevoel hebben dat je onhandig bent of dat je tegen dingen stoot

Symptomen met betrekking tot het hoofd

  • Het gevoel dat er een strakke band rond je hoofd zit
  • Jeukende hoofdhuid.
  • licht in je hoofd voelen
  • Stekend gevoel in je gezicht of hoofd.
  • Tintelingen in het gezicht.
  • Gevoelloosheid in je kaak.
  • Het gevoel dat je gaat flauwvallen.

Symptomen met betrekking tot het geheugen/geest

  • Depersonalisatie, je voelt je niet meer jezelf
  • Problemen hebben met spreken.
  • Slecht korte termijn geheugen.
  • Je snel overweldigd voelen.
  • Constant negatief denken en je zorgen maken.
  • Gedesoriënteerd zijn.
  • Een onwerkelijk gevoel hebben, alsof je in een droom leeft.
  • Rare beelden die zich in je hoofd vormen.
  • Moeite met het vormen van gedachten.
  • Het gevoel krijgen dat heel de wereld op je schouders rust.
  • Vaak het gevoel dat je een déjà-vu hebt.

Symptomen met betrekking tot de huid

  • Branderig gevoel.
  • Een gevoelloze huid.
  • Verandering van de kleur van je huid zoals bleek worden of juist een rode huid krijgen.
  • Uitslag of eczeem.
  • Tintelingen in het gezicht of aan de handen en voeten.

Symptomen met betrekking tot de mond

  • Droge mond.
  • Brok in de keel.
  • Moeite bij het uitspreken van bepaalde letters of woorden.
  • Het gevoel hebben dat je niet kan slikken.
  • Vaak geeuwen.
  • Een metaalsmaak in je mond.
  • Een gevoel alsof je tong opgezwollen is.
  • Een tintelend gevoel in of aan je mond.
  • Een branderig gevoel in je mond.

Symptomen met betrekking tot je maag

  • Drang naar suiker en snoep.
  • Geen eetlust.
  • Overgeven en misselijkheid.
  • Verdikken of juist afvallen.

Symptomen met betrekking tot het gehoor

  • Minder goed horen of zelfs doofheid.
  • Een kloppend geluid in je oor.
  • Het gevoel alsof er iets in je oor zit dat je gehoor blokkeert.

Symptomen met betrekking tot het zicht

  • Wazig zien.
  • Prikkende of droge ogen.
  • Overgevoelig zijn voor licht.
  • Knipperlichtjes zien als je je ogen sluit.
  • Zwarte vlekjes zien.

Symptomen met betrekking tot slapen

  • Je voortdurend moe voelen.
  • Je zwak voelen door lage energie.
  • Geluiden in je hoofd waar je niet van kunt slapen.
  • Je vooral ’s ochtends heel slecht voelen.
  • Moeite hebben met inslapen.
  • Nachtmerries of onrustig slapen.
  • Niet kunnen ontspannen.
  • Met een schok wakker worden.

Chronische hyperventilatie is gekoppeld aan het angstsysteem en kan naarmate de chronische hyperventilatie langer duurt meer effect op je angsten en emoties hebben. 


Symptomen met betrekking tot angsten

  • Angst om de controle te verliezen en gek te worden.
  • Angst om te sterven.
  • Angst om flauw te vallen.
  • Angst om wat andere mensen van je denken.
  • Vaak in doemscenario’s denken.
  • Angst om zich in het openbaar te begeven.
  • Hypochondrisch gedrag.
  • Irrationele angsten.

Symptomen met betrekking tot emoties

  • Je gevoelloos en afgestompt voelen.
  • Huilbuien zonder duidelijke reden.
  • Verhoogd of verlaagd libido.
  • Snel schrikken.
  • Depressieve of sombere gevoelens.
  • Vaak onredelijk gedrag vertonen.
  • Weinig geduld hebben.


Ja, dit is een hele lijst, ik weet het, dit is ook het grote probleem met hyperventilatie. Er zijn zoveel symptomen en iedereen heeft weer andere symptomen uit de lijst. 

Het is belangrijk om te weten dat veel van deze symptomen ook bij andere aandoeningen kunnen horen. Laat je dus ook goed onderzoeken door een arts.

Als je de symptomen herkent en je een vermoeden van hyperventilatie klachten hebt, dan kunnen ze na het uitvoeren van een aantal oefeningen al voorbij zijn.

Maar dit is niet altijd het geval in geval van ernstige angstklachten. Het kan zijn dat onderliggende angstklachten eerst aangepakt moeten worden omdat de hyperventilatie steeds terug komt. 


Oefeningen om chronische hyperventilatie te stoppen

Het is perfect mogelijk om je lichaam te trainen om weer goed te kunnen ademen en te ontspannen.

Het is geen snelle oplossing, want je moet elke dag meerdere keren oefenen en dit gedurende een aantal weken of maanden. In het begin ga je nog niet veel veranderingen opmerken, maar toch is het belangrijk dat je de oefeningen blijft doorzetten.

Je kan kiezen voor ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen. Maar vaak is een combinatie van beide het beste.

Hieronder volgen twee ademhalingsoefeningen en twee ontspanningsoefeningen.


Ademhalingsoefeningen

Het stoppen van hyperventilatie gaat er om dat je minder diep en minder vaak gaat ademhalen. Dit omdat we minder zuurstof in ons bloed willen krijgen.  

  1. Oefening voor een langzame oppervlakkige ademhaling
  • Ga met een rechte rug ontspannen op een stoel zitten.
  • Voel hoe je rug de stoelleuning aanraakt en hoe je benen op de stoel steunen.
  • Zet je voeten plat op de grond en voel bewust het contact met je voeten en de grond.
  • Adem in door je neus en uit door je neus
  • Pak je stopwatch er bij en meer hoeveel keer je per minuut inademt.
  • is dit meer dan 10 keer, dan gaan we nu proberen de ademhaling omlaag te krijgen.
  • Pak de stopwatch er bij, zet hem op 1 minuut en probeer nu je ademhaling naar 8 keer per minuut te krijgen.
  • Mocht je het gevoel hebben dat je in ademnood komt is dit niet erg. Je kunt altijd even stoppen en opnieuw beginnen.
  • Zorg er voor dat je ademhaling zo langzaam wordt dat je hem niet meer hoort. 

Probeer er op te letten dat je gaat letten op zuchten, dit zorgt namelijk voor een verstoorde ademhaling. Een Ideale situatie is dat je zuchten afleert.

  1. Afwisselend door 1 neusgat ademen
  • Sluit je rechter neusgat met je rechter duim en adem in door je linker neusgat.
  • Sluit nu je linker neusgat, haal je duim weg van je rechter neusgat en adem uit.
  • Doe dit een aantal keer achter mekaar zonder pauze.
  • In het begin kan dit heel oncomfortabel aanvoelen.
  • Probeer dit geleidelijk aan op te bouwen tot 15 à 20 rondes

Nadat je deze oefening onder de knie hebt, ga je grote verschillen opmerken in zowel lichaam als geest. Je ademhaling gaat veel vlotter verlopen en je voelt je een pak lichter.

Het klinkt heel stom maar het traditionele ademhalen door een boterhamzakje werkte bij mij ook als oplossing voor chronische hyperventilatie, dit terwijl veel mensen gaven dat het geen oplossing biedt. Je kunt een halve minuut door het zakje snel in- en uit ademen. Daarna nog 2 keer herhalen. Als je daadwerkelijk hyperventilatie hebt dan zul je merken dat de klachten minder worden

Ontspanningsoefeningen

  1. Spanning en ontspanning

Dit is een oefening die je kan doen voor het slapen gaan. Van zodra je in je bed ligt ga je bewust al je spieren een keer aanspannen en weer ontspannen.

Je begint bijvoorbeeld bij je tenen. Trek ze een keer in en laat ze dan weer los. Ga vervolgens naar je kuitspieren en span ze op om ze daarna weer te ontspannen. Dit doe je met elk lichaamsdeel tot aan je hoofd.

Deze oefening leert je om bewust spanning en ontspanning op te bouwen in je lichaam zodat je lichaam op den duur weer leert wat ontspanning is. Het helpt je ook om je hoofd leeg te maken zodat je rustig in slaap kan vallen.

  1. Energiebalans oefening

Als je gespannen bent, is je energie niet in balans. Er zit bijvoorbeeld teveel energie in je hoofd, schouders en rug. En die spanning kun je ook letterlijk voelen. Door deze voortdurende spanning blijft je ademhaling hoog en oppervlakkig.

Deze oefening kun je ook doen vlak voordat je gaat slapen of gewoon overdag. Ga op een ontspannen manier zitten of liggen en stel je voor dat je een trechter op je hoofd hebt waarin een vloeistof loopt in een mooie kleur. Die kleur mag je zelf kiezen.

Deze vloeistof laat je langzaam door heel je lichaam vloeien: door je hoofd, keel, armen, borst, buik, benen en voeten. Als je bij je vingers bent, laat je de vloeistof denkbeeldig uit je vingertoppen stromen en dit doe je ook bij je tenen. Hierdoor kunnen je vingers en tenen lichtjes gaan tintelen.

Neem rustig je tijd voor deze oefening. En als je aandacht afdwaalt is dat helemaal niet erg, je gaat dan gewoon terug naar waar je gebleven was. Als je moeite hebt met visualiseren kun je ook oefeningen doen die je helpen om beter te kunnen visualiseren.


Tips om met chronische hyperventilatie om te gaan

Leven met chronische hyperventilatie is geen pretje. Gelukkig bestaan er heel wat tips om hier beter mee te kunnen omgaan.


1: Zoek afleiding

Als je last hebt van chronische hyperventilatie is afleiding zoeken meestal de beste remedie. Probeer je focus af te leiden van je ademhaling en ga gewoon leuke dingen doen.

Het denken en zorgen maken over hyperventilatie zorgt namelijk alleen maar voor meer stress en dit verergert de klachten weer, zo raak je in een vicieuze circel.

Maak een mooie wandeling, spreek met vrienden af of lees een goed boek.

Hoe meer je je aandacht kan afleiden van je ademhaling, hoe meer je het gevoel krijgt dat de hyperventilatie verdwijnt.

Door je aandacht op andere dingen te vestigen, krijg je het vertrouwen dat de chronische hyperventilatie je leven niet beheerst.

Als je enkel aandacht geeft aan je probleem, gaat het alleen maar meer groeien. Positief denken en je bezighouden met leuke dingen is al een groot deel van de oplossing.

Overdag is het vrij gemakkelijk om je aandacht af te leiden omdat je een heleboel dingen kan doen. ’s Nachts kan dit echter wat moeilijker gaan.

Je kan dan bijvoorbeeld proberen om visualisatie oefeningen te doen, te luisteren naar rustgevende muziek of een kalmerend verhaal zodat je je niet enkel op je probleem focust en toch in slaap kan vallen.

Zorg ook steeds dat je moe genoeg bent als je in je bed kruipt. Wees lekker actief overdag en neem bijvoorbeeld een ontspannende douche voor je gaat slapen.


2: Beweeg voldoende

Sporten is gezond en ook als je lijdt aan chronische hyperventilatie is het belangrijk om te blijven sporten. Door te sporten kan er meer zuurstof naar je bloed worden vervoerd. Het teveel aan zuurstof in je lijf gaat verdwijnen waardoor je je weer ontspannen voelt.

Daarnaast worden de spieren die je ook gebruikt bij je ademhaling sterker. Je gaat dan gemakkelijker dieper en regelmatiger kunnen ademen.

Als je aan chronische hyperventilatie lijdt, heb je vaak ook last van hartkloppingen. Door te sporten maak je je hart sterker en dit zal je hartslag vertragen.

De symptomen van je hyperventilatie gaan dan een stuk draaglijker worden.

Als je het niet gewoon bent om te sporten, begin dan rustig en bouw het langzaam op. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust tussendoor.

Je kan bijvoorbeeld beginnen met 2 dagen sporten per week en dit kan evengoed een wandeling zijn van 15 minuten.

Bouw dit week na week op naar 3 tot 4 keer sporten per week. Als je voelt dat het steeds beter gaat, kun je ook de duur een beetje verlengen naar bijvoorbeeld 30 minuten per keer.

Als je regelmatig sport, zal dit ook je zelfvertrouwen een boost geven. En een laag zelfbeeld hangt vaak samen met chronische hyperventilatie.


3: Beoefen Mindfulness

Mindfulness is een goede manier om je focus gericht te verleggen. Mindfulness oefeningen bestaan uit allerlei meditaties zoals een lichaamsscan, wandelmeditatie of luistermeditatie.

Dit soort oefeningen kun je bijvoorbeeld doen vlak voor je gaat slapen zodat je tot rust komt en je aandacht verlegt naar bijvoorbeeld de sensaties in je lichaam of bepaalde geluiden.

Op die manier ga je minder ingaan op die voortdurende stem die door je hoofd maalt.

Als je mindfulness toepast, ga je op een positievere en nuchtere manier in het leven staan en ga je die vicieuze cirkel van negativiteit en angst kunnen doorbreken.

Mindfulness leert je om op een meer objectieve manier naar je angsten te gaan kijken.

Paniekaanvallen worden voor slechts 50% veroorzaakt door een bepaalde factor in je leven zoals spreken voor een grote groep, spinnen of hoogtes. Die andere 50% van je angst wordt opgewekt doordat je bang bent om weer angstig te worden.

Wanneer je via mindfulness de oorzaak van je angst gaat onderzoeken, kun je die 50% extra angst meteen doen verdwijnen.

De oorspronkelijke angst die je hebt, valt dan eigenlijk nog best mee. Hierdoor ga je veel minder last krijgen van paniekaanvallen die te maken hebben met je chronische hyperventilatie.


4: Let op je voeding

De juiste voeding is een heel belangrijke factor om je lichaam in balans te krijgen. In je voeding kunnen stoffen zitten die de chronische hyperventilatie kunnen verergeren:

  • Cafeïne: dit is een stof die in stresserende situaties chronische hyperventilatie kan opwekken.
  • Aspartaam: dit bestaat uit 3 chemische stoffen die ons lichaam niet herkent en dus ook niet op de juiste manier kan verwerken. Het lichaam gaat werken om deze stof om te zetten en hierdoor ontstaan er andere stoffen die schadelijk zijn. De hoeveelheid serotonine gaat verminderen en hierdoor kunnen angstige gevoelens sterker worden.
  • Andere triggers die chronische hyperventilatie kunnen uitlokken zijn alcohol, drugs en een gebrek aan vitamine B en D3.

    Eet dus vooral veel groenten en fruit en onbewerkte voedingsmiddelen. Vermijd snelle suikers en kies voor volkoren pasta, brood en rijst. Als je zo natuurlijk mogelijk eet, gaat je lichaam optimaal functioneren.

    Voedingsmiddelen met tryptofaan kunnen helpen bij stress. Het lichaam kan tryptofaan omzetten in serotonine. En dit hormoon heeft een grote impact op hoe we ons voelen.

    Tryptofaan kun je vinden in melk, kaas, chocolade, pompoenpitten, sesamzaad, amandelen, banaan, pruimen, brood, pinda’s en zonnebloempitten.

    Een gezonde voeding draagt dus bij aan het voorkomen of verminderen van stress. Je gaat je fitter en beter in je vel voelen.


    5: Ademhalingsoefeningen

    Er zijn heel wat ademhalings- en ontspanningsoefeningen die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met chronische hyperventilatie.

    Ademhalingsoefeningen kunnen goed werken om een aanval te onderdrukken. Je ademhaling wordt vaak verstoord door stress, drukte, angst of onzekerheden.

    Het gevaar is wel dat je je te veel gaat focussen op de ademhaling bij het doen van dit soort oefeningen en hierdoor kun je weer in paniek raken.

    Ademhalen is iets dat je niet kan leren, je doet dit al van nature. Het is vaak beter om ontspanningsoefeningen te doen in combinatie met ademhalingsoefeningen.

    Door de chronische hyperventilatie en angst krijgt je lichaam geen ontspanning meer. Door middel van ontspanningsoefeningen leer je je lichaam zich weer te ontspannen.

    Verwacht echter niet dat de oefeningen na 1 dag al een groot effect hebben. In het begin ga je misschien niet meteen veel verschil voelen, maar dit soort oefeningen heeft tijd nodig.

    Blijf er dus mee doorgaan, zo’n 2 à 3 keer per dag. En na verloop van tijd ga je zeker een verschil merken.

    Doe dit soort oefeningen vooral als je je redelijk rustig voelt. Dus niet vlak nadat je een paniekaanval hebt gehad.

    Anders geraak je misschien weer te veel gefocust op die ademhaling en ga je nog meer paniek ervaren.

    Mocht het zijn dat je last blijft houden van je klachten en of je het idee hebt dat de klachten ontstaan door andere oorzaken. Aarzel dan niet om contact op te nemen met de huisarts. 


    6: Accepteer en blijf genieten van het leven

    Hoe erg je klachten ook zijn, blijft steeds de dingen doen die je normaal doet. Jezelf afsluiten maakt het alleen maar erger. Laat de chronische hyperventilatie je leven niet bepalen.

    Soms voel je je vermoeid of angstig, maar toch is het belangrijk om elke week genoeg leuke dingen in je agenda te plannen.

    Vermijd de angstaanjagende situatie vooral niet door sociale contacten af te zeggen. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar met de juiste begeleiding is dit zeker mogelijk.

    Probeer je klachten gewoon te accepteren. Dat kan soms moeilijk zijn, maar je ertegen verzetten gaat helemaal niet helpen. Het genezingsproces kost tijd en die tijd moet je jezelf ook gunnen.


    7: Wees niet te streng voor jezelf en geef niet op

    Onthoud dat stress niet goed is voor de genezing. Besteed daarom extra veel tijd aan ontspanning en de dingen die je leuk vindt.

    Het kan een aantal maanden duren voordat je klachten afnemen. Het is een geleidelijk proces waar je door moet en geef nooit zomaar op!

    Het is oké om je soms rot te voelen, zolang je het maar accepteert en het niet gaat forceren. Chronische hyperventilatie is te genezen met behulp van een goede portie doorzettingsvermogen.

    Vond jij dit een waardevol artikel? Deel het artikel dan met je vrienden en familie op social media!

    Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
  • ik ben in een periode “na burn-out’ en betrap mezelf nog dikwijls op dingen die ik voorheen deed, teveel willen doen, teveel van mezelf eisen. Nu heb ik ook net de diagnose hyperventilatie gekregen, waarschijnlijk ook door die burn-out en allerlei stresstoestanden. Het is zo confronterend om met jezelf in gevecht te moeten gaan en om te aanvaarden dat je het kalmer aan moet gaan doen. Maar mijn lichaam kan het niet meer aan en ik zal het dus over een andere boeg moeten gooien. Ik heb bovenstaand artikel gelezen en ook meteen even toegepast. Vreemd genoeg ben ik iemand die het heel moeilijk heeft om langs de neus te ademen, in alle geval wanneer ik het bewust moet doen, maar toen ik de oefeningen toch even wou doen, lukt het eigenlijk eigenaardig vrij goed. Ik moest af en toe wel even naar lucht happen via mijn mond maar door te focussen zou het misschien op de lange duur wel gaan lukken. Ook ga ik proberen om ’s avonds voor het slapen, wat elke keer een marteling is, naar geluiden of muziek te luisteren, op YouTube staan al allerhande filmpjes hiervoor en dat is best aangenaam, dus wie weet? In alle geval bedankt voor deze tips, ik hoop dat het mij op de lange weg zal helpen en dat ik weer mijn vrolijke zelf kan worden zonder angst/paniek/aanvallen die me in een vicieuze cirkel houden!!

  • Heel herkenbaar allemaal.
    Mijn zoon van 16 heeft ook de diagnose gekregen van chronische hyperventilatie. Van een echt topfitte kerel nu nog een schaduw van zichzelf. Na het doormaken van een coronabesmetting kreeg hij een ontsteking aan de tussenribspier die pijnlijke steken veroorzaakte. Dit had dan als gevolg dat hij anders -meer oppervlakkig- ging ademen om die pijn te onderdrukken. En zo rolde hij in chronische hyperventilatie met concentratiemoeilijkheden, spierpijnen en vermoeidheid tot gevolg. Gelukkig stelde de derde dokter, die we bezochten, deze diagnose en is er nu zeer langzaamaan beterschap te zien. Mentaal is het zeer zwaar voor zo’n jongeman en niet altijd makkelijk om positief vooruit te kijken.

    • Beste Joop,

      Wat vreselijk om te lezen. Chronische hyperventilatie kan inderdaad echt veel roet in het eten gooien.
      Enorm fijn om te lezen dat het langzaam wat beter gaat. Ik wens jullie het beste toe en hoop dat je zoon snel weer (zo veel mogelijk) zijn oude zelf kan zijn.
      Positief blijven wanneer je zo weinig kan vergeleken met voorheen is inderdaad erg lastig. Ik hoop dat hij na nog wat verbetering weer moed krijgt.

      Veel beterschap voor hem en houd je sterk! ♥

      Liefs,
      Vera

  • 3 dingen hebben mij genezen:
    1. Tijd en ruimte nemen om te huilen! Huilen huilen huilen…het is zo helend! Zodra ik nu hoog dreig te ademen neem ik ruimte om een potje te huilen, vaak begint dan mijn hele lijf te schokken, komt de spanning los. Ik heb muziek gebruikt om te kunnen huilen. En ik heb helemaal een prima leven zonder trauma’s maar ben wel introvert, perfectionistisch en neem vaak teveel verantwoordelijkheid.

    2. Het boek hyperventilatie ontkracht van Chris Lenaerts lezen! Het was voor mij qua bewustwording een schot in de roos!

    3. lichaamsbewust leven. Emoties uiten of bewust voelen is niet mijn sterkste kant (credo ” niet zeuren maar doorgaan” ). Door bewust naar mijn lichaam te keren met mijn aandacht weet ik nu feilloos wanneer ik rust moet nemen of een grens moet aangeven.

    Succes mensen, hoop dat ik jullie met deze tips heb kunnen helpen!

    • Beste,

      Wat fijn om te lezen dat je genezen bent van chronische hyperventilatie en wat ontzettend tof dat je jouw bevindingen wil delen!
      Samen kunnen we elkaar helpen 🙂

      Liefs,
      Vera

  • Wat mij erg geholpen heeft om de hyperventilatie te begrijpen is Buteyko methode.
    De kracht van de oefeningen die je via een cursus, een app of YouTube kunt volgen zit hem in het dagelijks ademhalingsoefeningen te doen.
    Praat met je mensen om je heen die je vertrouwt. Dat geeft ook rust en begrip.

  • Mooi, helder artikel. Ik heb een training gevolgd bij een ervaringsdeskundige. Die heeft mij via een training goed geholpen. Ik ben inmiddels klachtenvrij 🙂

    • Beste Boris,

      Ervaringsdeskundigen weten als geen ander hoe jij je voelt en wat jij doormaakt. Ik ben blij te horen dat je nu geheel klachtenvrij bent.

      Liefs,
      Vera

    • Hoi Boris, hoe lang duurde het bij jou voor je klachtenvrij was?

      Groetjes Sara

  • Hallo ik ben Beau 17 jaar oud, Mijn klachten begonnen in mijn vakantie in Spanje aug 2019, ik was hier samen met vrienden. Op de laatste avond en nog nieteens 1 drankje op voelde ik ineens een steek in mijn borst, dit wekte angst op bij mij, en dit was mijn eerst paniekaanval, ik vond het doodeng. De Spaanse dokter moest langskomen en die heeft mij gekalmeerd, ik moest in NL nog wel even langs de huisarts om het toch te laten controleren. De Spaanse dokter zei al tegen mij dat het een paniekaanval was.

    Eenmaal thuis was ik dood en dood moe, logisch zou je zeggen ik ben namelijk net terug van een vakantie met mijn maten. Mijn ouders maakten zich niet echt zorgen op dat moment. Er ging een week voorbij, ik had klachten zoals hartkloppingen pijnlijk gevoel op mijn borst, ribben en wazig zien. Toch maar even een afspraak gemaakt bij de huisarts. Vele onderzoeken gehad, ego, hartfilmpje bloedonderzoeken. Er kwam niks uit, dit stelde mij gerust maar het maakte mij ook heel bang dat het iets ernstigs was. De pijn in mijn borst blijft en had nog steeds hartkloppingen.

    Mijn 2de paniekaanval;
    Ik lag in bed en mijn hart ging tekeer nog nooit heb ik hem zo meegemaakt.. ik was duizelig en ik had steken in mijn oog. Naar beneden gegaan en met mijn ouders naar de huisartsenpost in het ziekenhuis gegaan 01:00 ‘s nachts. Hier konden ze ook weer niks bijzonders vinden en toch maar weer naar huis gegaan.

    Inmiddels de 6de afspraak bij De huisarts en die stelde een diagnose, hij zei dat ik oververmoeid was. En raadde mij aan om naar een therapeut te gaan. Nu loop ik sinds 2 weken bij een psychomatisch oefentherapeut en samen met haar heb ik testen gedaan en hieruit kwam dat ik chronische hyperventilatie heb. Ik schrok toen ik dit hoorde.

    Ik vind het verschikkelijk dat dit mij is overkomen. Ik ben nogsteeds angstig dat er meer met me aan de hand is maar dit moet ik uit mijn hoofd zetten, ik vind het zwaar kl*t* dat ik niet met mijn vrienden uitkan gaan etc. Ik doe er alles aan dit zo snel mogelijk op te lossen.

    Iedereen die dit ervaart ik hoop dat je er snel vanaf komt en wees niet bang je vrienden het te vertellen, echte vrienden zouden je begrijpen en steunen.

    14-10-2019.
    Mvg,
    Beau S.

  • Hoi Rianne,

    Ik heb zelf ook al jarenlang last van chronische hyperventilatie. Sinds 2015 heb ik een burn-out en dit maakt het chronische hyperventileren erger omdat de focus er meer op komt te liggen. Ik heb al veel geprobeerd om er vanaf te komen maar het is nog niet gelukt. Wat heeft jouw geholpen zodat je nu klachtenvrij bent?

    Groet Arjan

  • Ik heb jarenlang last gehad van chronische hyperventilatie. Ik wist niet wat er aan de hand was en niemand die mij er mee kon helpen. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik niet meer wist wat ik met mijn leven aan moest. Na lang zoeken op internet heb ik gevonden wat er mis met mij was. Ik had last van chronische hyperventilatie. Het klinkt heel stom, maar ik heb toen de eerste tijd in een boterhamzakje geblazen en dit bleek te helpen!! Nadien kwam ik er achter dat het kwam na een stressvolle periode. Gelukkig nu al weer jaren klachtenvrij.

    liefs, Rianne

    • Beste Rianne,

      Wat fijn om te horen dat je klachtenvrij bent.
      Als het werkt, dan werkt het inderdaad. Mooi opgelost! 🙂

      Liefs,
      Vera

    • Hallo Rianne,

      Ik heb zelf ook al jarenlang last van chronische hyperventilatie. Sinds 2015 heb ik een burn-out en dit maakt het chronische hyperventileren erger. Ik heb al veel geprobeerd om er vanaf te komen maar het is nog niet gelukt. Wat heeft jouw geholpen zodat je nu klachtenvrij bent?

      Groetjes Arjan

      • Ik heb zelf de cd’s van geert verschaeve gekocht. Hij heeft zelf last gehad van hyperventilatie en angst stoornissen. En wie kan je beter helpen dan iemand die weet wat je voelt. Hij bespreekt onder andere effect van voeding. Geeft tools om mee te werken en laat je zien dat wij zelf sommige dingen verkeerd doen en hierdoor zelf een aanval in stand houden.

        • ik heb al jaren last van vele symtomen
          oefeningen helpen eventjes , maar ik vind het vervelend om ze te,doen , na een paar dagen stop ik er mee , om dat ik door adhd niet het geduld heb om ze te blijven doen , in het begin hebben ze een gunstig effect , ik voel mij al vele jaren ziek en futloos , ik weet dat cronische hyperventilatie de oorzaak is , maar ik vrees dat er voor mij geen oplossing bestaat , ik ben ook vaak depressief en slechtgezind waardoor mijn huwelijk is stukgelopen , ik ben wanhopig.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >