6 Beste Manieren om Dingen Te Leren Accepteren

Het is niet makkelijk om de dingen te leren accepteren zoals ze zijn.

De mens, en met name de Nederlander, wilt de dingen graag regelen, verbeteren, efficiënter maken en dat de dingen gebeuren zoals hij/zij dat graag wilt. Acceptatie is een innerlijke worsteling.

Er zijn echter ook aspecten in het leven die onvermijdelijk zijn en waar de mens mee om dient te gaan, zoals verlies, verandering en tegenslag.

De mens dient bepaalde dingen in het leven te accepteren om tevreden te zijn en, op deze manier, gelukkig te zijn. Acceptatie is hiermee een erg belangrijk onderdeel van het pad naar waar geluk.

Onrustige mensen hebben moeite met het leren accepteren. Als je de dingen wat meer accepteert, zal je merken dat je rustiger wordt. Het leven ziet er minder grauw en moeilijk uit. Acceptatie maakt je relax. Het maakt je leven minder stressvol.

Er zijn aloude manieren om rustiger te worden en dingen te accepteren. Je kent ze vast. Je moeder zou het kunnen zeggen. “Accepteer het nou maar!”. Of “Doe nou rustig”.

De bekendste is waarschijnlijk om eerst tot 10 te tellen voordat je reageert. Dit zijn manieren die de symptomen van het niet-accepteren verhelpen, maar niet de kern van het probleem aanpakken.

Het niet willen leren accepteren van situaties of gebeurtenissen geeft een innerlijk gevoel van onrust. Tegelijkertijd brengt het accepteren van situaties innerlijke rust.

Je hoeft je niet druk te maken over bepaalde dingen, je hoeft je geen zorgen te maken over een ander persoon en je hoeft niet te streven naar steeds weer nieuwe dingen. Accepteer de situatie zoals hij is, adem in, adem uit en ervaar de innerlijke rust.

‘Tot tien tellen’ maakt je op het moment rustiger, maar geeft je geen acceptatie. De acceptatie gaat veel verder. Bij acceptatie ben je van binnen rustig over de situatie en ben je tevreden met wat je hebt.

Acceptatie is hiermee een innerlijke worsteling, maar is de weg naar innerlijk geluk. Een leven zonder acceptatie is een leven met negatieve emoties, zoals bijvoorbeeld boosheid, ontevredenheid, verdriet, onbereikbare doelen en stress. Hoe vind je innerlijke rust?

Waarom veel mensen nooit tevreden zijn met wat ze hebben

Het zit in de mens om altijd te streven naar iets nieuws.

Bovendien leert de maatschappij ons dat elk mens een doel voor ogen dient te hebben. Je moet ambitie hebben, een toekomstbeeld en wensen.

Alles is gericht op niet tevreden zijn met wat je hebt, maar altijd meer te willen.

Een mens zal gelukkiger worden wanneer hij deze destructieve, hebberige, maar menselijke eigenschappen achter zich laat en zich meer gaat richten op acceptatie en tevreden zijn met wat je hebt.

Een mens wilt altijd meer. Dat lijkt in onze natuur te zitten. Wanneer er een nieuwe smartphone op de markt is gekomen, wilt iedereen deze nieuwe smartphone hebben, ondanks dat ze al een telefoon hebben.

Wanneer je schoenen hebt, wil je meer schoenen. Als je door de Action loopt, wil je graag nieuwe woningaccessoires kopen terwijl je het eigenlijk niet nodig hebt. Je wilt graag een abonnement op Netflix, terwijl je ook op televisie films kunt kijken.

Dit streven naar meer zit in onze natuur. Elk mens heeft het. Elk mens worstelt met doelen die hij of zij niet kan bereiken. Alhoewel, er zijn ook samenlevingen en culturen waarin dit streven op een veel lager pitje staat.

Er zijn plekken in de wereld waar bewoners aan het begin van de maand gaan werken totdat ze genoeg geld hebben verdiend voor de gehele maand. Dan stoppen ze met werken en gaan ze de dingen doen die ze graag willen doen. Relaxen aan het strand bijvoorbeeld of afspreken met vrienden.

Deze mensen streven niet naar een mooi huis, mooie auto, een carrière, de nieuwste mode of het sparen voor een vakantie. Ze nemen genoegen met wat ze hebben en zijn gelukkig.

Ze streven niet naar groei en ontwikkeling, maar zijn tevreden met het leven wat ze lijden, ondanks dat dit leven in onze ogen ‘stil’ staat. Dit is acceptatie.

Dit streven naar altijd meer is een destructief onderdeel van de mensheid. Het maakt ons van binnen kapot, want we zijn niet gelukkig met wat we hebben.

We accepteren de dingen in het leven niet zoals ze komen en zoals ze zijn. Daarentegen verliezen we onszelf in de stress die groei, uitbreiding en ontwikkeling ons brengt.

En wanneer we hebben wat we wilden, hebben we al weer nieuwe doelen voor ogen waardoor we onze prestaties niet als zodanig interpreteren en vieren.

Dit is acceptatie op individueel niveau. Het ontbreken van persoonlijke acceptatie heeft een effect op onze omgeving.

We willen meer en hebben doelen in het leven. Alles wat onze carrière of doelen in de weg staat, moet wijken. Hierdoor vallen families uiteen, gaan relaties kapot en vallen vrienden weg.

Of nog erger: hierdoor maken we ons lichaam en onze wereld kapot. De mens lijkt te zijn vergeten wat hem gelukkig maakt en streeft daarom naar onbereikbare dromen, terwijl het zijn ware, individuele geluk verwaarloosd.

Acceptatie in het Boeddhisme

In het Boeddhisme is er een leer van de zogenaamde ‘Vier Edele Waarheden’. De eerste is Het Lijden. Deze leer suggereert dat ontevredenheid kan doordringen tot alle lagen van het leven. Bijvoorbeeld geen voldaan gevoel kunnen krijgen doordat de dingen niet voldoen aan onze verwachtingen.

Dit voortdurende gevoel van onvoldoening zal een voortdurend gevoel van onvrede geven. Door dit te beseffen en inzicht te krijgen in de oorzaak van dit onvoldaan gevoel, kan een mens weer gelukkig worden.

Acceptatie is één van de sleutelbegrippen binnen het Boeddhisme. Het Boeddhisme zegt dat in het leren accepteren van veranderingen, het ware geluk en vrijheid ligt.

Binnen het Boeddhisme wordt acceptatie gezien als ‘een poort binnengaan’. Dat is een mooie metaforische omschrijving van dit innerlijke proces. Bij het binnengaan van een poort, verlaat je een bepaalde ruimte of plek met gevoelens en gedachten, en ga je een nieuwe fase binnen.

Je accepteert het verleden en richt je, op basis van deze acceptatie, op het heden en de toekomst. De poort is hierbij een muur van rust die je zal ervaren wanneer je er doorheen loopt en de fase van acceptatie binnen gaat.

Acceptatie van het lichaam

Boeddhisme, zoals je wellicht weet, draait om meditatie.

Het eerste wat een mens in meditatie leert, is het leren accepteren van het lichaam. Dit is het lichaam wat we hebben.

Of het nu gezond, pijnlijk, actief, moe of lastig is, of we nu grote voeten hebben, blond haar of bruine ogen, dit is het lichaam wat we hebben gekregen en het lichaam wat we dienen te accepteren.

Een mens kan alleen maar daadwerkelijk mediteren wanneer hij of zij het lichaam heeft geaccepteerd.

Acceptatie van de geest

Wanneer je zit, tot rust komt en probeert te mediteren, kan je geest nog zeer actief zijn. Je kunt nog denken aan wat je die dag hebt gedaan of nog moet doen, welke boodschappen je nog moet doen of denken aan zorgen die je hebt over mensen die je liefhebt. Je geest blijft dus bezig en afdwalen, waardoor je niet volledig kunt mediteren.

Voor acceptatie dien je je waarlijk over te geven. Door in de meditatiehouding te zitten, dient ook je geest de eerder genoemde poort binnen te gaan. Je moet jezelf over kunnen geven. Pas dan ervaar je het mediteren.

Leren accepteren wie je bent

Zoals de leer van het Boeddhisme voorschrijft in de manier waarop gemediteerd kan worden, is het van belang dat een mens zichzelf accepteert. Zoals eerder gezegd, is deze acceptatie tweedelig: de acceptatie van de geest en de acceptatie van het lichaam.

De acceptatie van de geest heeft betrekking op het leren accepteren van de situatie zoals hij is. Wees blij, gelukkig en tevreden met wat je hebt.

Wees niet constant gefocust op het vergaren van spullen. Laat niet alles vallen om de nieuwe telefoon te kunnen kopen, want dat is het niet waard.

Wees blij en waardeer de professionele carrière die je hebt en richt niet al je tijd, aandacht, liefde en energie op je werk, promotie en geld verdienen.

Accepteer dat er maar 24 uur in een dag zit, zodat je geen dingen kunt doen of je aan beloftes kunt binden die je niet waar kan maken.

Kom tot rust, want deze geestelijke rust is één van de twee niveaus waarop je acceptatie moet bereiken.

Het tweede niveau waarop acceptatie zal moeten worden bereikt, is het niveau van lichamelijke acceptatie.

In onze tijd en onze maatschappij, is dit een lastig niveau. De lichamelijk acceptatie is eigenlijk op zichzelf ook tweedelig: de acceptatie van het uiterlijk en het innerlijk van ons lichaam.

Aan de ene kant dienen we het uiterlijk van ons lichaam te accepteren. We hebben een beeld van een perfect mens en zien tegelijkertijd de imperfecties van ons eigen lichaam.

Het beeld wordt in hoge mate gevormd en beïnvloedt door het beeld wat in de media, op televisie, social media en op internet wordt gegeven over een ‘mooi’ lichaam.

We moeten slank zijn, gespierd, een gladde huid hebben, mooie rondingen, gevulde lippen, glad haar, blond haar, een getinte huid, enzovoort. De lijst met de eisen die we aan ons lichaam geven, is oneindig.

Hierdoor is het tegenwoordig bijna onmogelijk om op een natuurlijk manier te voldoen aan al deze eisen die we aan ons uiterlijk geven.

Het resultaat is dat steeds meer mensen plastische chirurgische ingrepen laten doen om een vollere kont te krijgen, vollere lippen of grotere borsten.

Tegelijkertijd dienen we uren per week in de sportschool door te brengen om ons op het strand of in het zwembad te kunnen tonen, omdat dit maatschappelijk zo wordt gezien en geaccepteerd.

We besteden zo veel tijd, moeite, geld en energie aan ons uiterlijk, dat we onszelf er volledig in verloren zijn.

Het resultaat is dat we niet gelukkig zijn met het lichaam waarin we leven. Het leren accepteren van dit lichaam maakt het leven zo veel makkelijker en zorgelozer. Denk je niet? Wees blij met je prachtige lichaam en wees er trots op!

Aan de andere kant dienen we te accepteren dat ons lichaam niet de lichamelijk condities heeft die we graag zouden willen. Het kan zijn dat je lichaam niet 100% gezond is.

Het kan zijn dat je last hebt van kwaaltjes, ziektes, en pijnen. Het kan zijn dat je een erfelijke ziekte hebt of dat je een grotere kans hebt op bepaalde ziektes of aandoeningen. Je kunt dit niet veranderen. Door dit te leren accepteren, vind je rust in de situatie zoals hij is.

Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld last hebt van acne. Ondanks dat er middelen zijn om de acne te verzachten, zal je er last van blijven houden.

Dit is een lichamelijke conditie waar je mee moet leven. Wanneer je dit niet kunt accepteren, zal je je schamen, zal je je rot voelen en zal je kosten en moeite besparen om de acne te verzachten.

Door blij te zijn met het lichaam wat je hebt gekregen, vind je de rust die je het ware geluksgevoel kan geven. Een mooie glimlach verblindt de mens waardoor hij je acne niet eens zal opmerken.

Waarom acceptatie in het leven belangrijk is

Je ziet het om je heen. Mensen zijn ontevreden, boos en gestrest. Ze haten andere mensen. Ze haten een situatie. Ze beschuldigen anderen van allerlei zaken.

Mensen streven naar meer, koste wat het kost, ondanks het feit dat ze het niet kunnen bereiken. Mensen gaan uit elkaar, relaties gaan kapot. Er is verdriet. De mens is niet meer tevreden, maar juist onrustig.

Toch is de mens op zoek naar geluk. De mens wilt met name het geluk vinden binnen de kaders die hij of zij stelt. De mens denkt daardoor gelukkig te worden wanneer hij of zij erg rijk is en dus zal men alles doen om rijk te worden.

Of de mens denkt gelukkig te zijn wanneer hij of zijn beroemd is en wordt aanbeden, ondanks de zekerheid dat roem, sociale druk en sociale verwachtingen juist onzeker maken.

Beroemde mensen zijn vaker erg ongelukkig. Ze hebben geen liefde in hun leven en kunnen niemand meer vertrouwen. Veel beroemde mensen plegen zelfmoord. Toch is roem een doel wat veel mensen voor ogen hebben.

We zijn de weg naar geluk verloren. Of toch niet? Het Boeddhisme zegt dat acceptatie een belangrijk onderdeel is van de weg naar geluk. Daar zit zeker wat is. Acceptatie geeft rust, dat moet je bekennen. Rust geeft een blij gevoel. Je kunt dan weer lachen.

Wanneer je de situatie accepteert, hoef je niet opzoek te gaan naar voldoening in werk, prestaties, roem, aandacht of geld. Wanneer je je lichaam accepteert, hoef je niet meer onzeker te zijn.

Wanneer je accepteert, hoef je anderen niet te beschuldigen en te haten. Acceptatie verlicht zorgen. Acceptatie, in deze zin, kan je daadwerkelijk een gelukkig gevoel geven.

6 manier om te leren accepteren

Ik hoor je denken: Hoe kan ik het leven leren accepteren? Natuurlijk, het bovenstaande klinkt leuk en aardig.

Hetgeen wat het Boeddhisme voorschrijft klinkt aannemelijk, maar is niet een ‘state of mind’ wat je zomaar krijgt. Het is simpelweg niet realistisch dat het makkelijk is om van het ene op het andere moment zomaar alles te accepteren.

Je moet leren te accepteren. Het is een proces om de dingen die het leven biedt te accepteren zoals ze komen en zijn.

Je zult niet in één keer je lichaam accepteren, maar door hieraan te werken en door dit doel voor ogen te houden, zal je stap voor stap zelfverzekerder worden. Iedereen is mooi, maar het is aan de mens om het mooie in de ander en jezelf te zien.

Ik geef je daarom graag 6 manieren waarmee jij kunt leren om te accepteren.

Manier 1: Accepteer de huidige situatie

Neem de situatie zoals hij is. Dingen die gebeuren, gebeuren. Je kunt ze vaak niet veranderen.

Door de situatie niet te accepteren, wordt je boos, ontevreden en verdrietig. Dit zijn negatieve emoties.

Vind je rust door de situatie wél te leren accepteren en richt je op positiviteit.

Manier 2: Laat het verleden los

Je kunt het verleden niet meer veranderen, maar wel het juiste doen in het heden en de toekomst.

Richt je dus op hetgeen waar je nog wel invloed op kunt uitoefenen. Richt je op het nu en later. Het verleden is er voor ons om te leren accepteren.

Manier 3: Maak iets zinvol

Heb je een gevoel van doelloosheid? Geef er dan een doel aan! Geef zin aan het leven.

Voor wie leef je? Voor wie doe je iets? De zin in het leven ligt in hetgeen wat je voor een ander kan doen en betekenen.

Zoals het Christendom voorschrijft, ligt het ware geluk in liefde.

Manier 4: Verwacht minder van anderen

Houd geen afwachtende houding aan, maar zorg zelf voor het resultaat dat je voor ogen hebt. Wees liefdevol, maar niet afhankelijk.

Anderen kunnen je teleurstellen en dit kan je een negatief gevoel geven over andere mensen, de mensen die je liefhebt, je omgeving en de mensheid. Neem daarentegen je lot in je eigen hand.

Manier 5: Stel nieuwe doelen

Wat wil je graag doen? Waar wil je naartoe? Wat wil je bereiken? Stel bereikbare doelen, zodat je de voldoening kan krijgen die je blij maakt.

Stel niet als doel om alle honger in de wereld te verhelpen, maar begin bij de mensen met geldproblemen in je eigen omgeving.

Begin niet aan een puzzel van 10.000 stukjes, maar met een makkelijkere puzzel die je binnen enkele dagen kan afmaken. Daar haal je je geluk uit!

Manier 6: Leer om anders met dingen om te gaan

Val niet te makkelijk in je oude valkuilen. Laat het niet toe dat je uit je vel springt, verkeerd reageert of weer valt in je oude routines, verslavingen of verwachtingspatronen.

Leer je zwaktes kennen en ga deze uit de weg zodat je niet teleurgesteld zal worden in jezelf en je eigen vermogen.

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven, is dat acceptatie draait om liefde.

Oftewel: Hou van jezelf en de mensen om je heen.

Wanneer je dit voor ogen houdt bij de dingen die je doet, zal je voldoening vinden in wat je doet en geluk vinden in je leven.

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform Peace in Mind. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt hij mensen door heel Nederland en België om te herstellen Stress en burn-out
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>